ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επ. Περιβάλλοντος: «Η αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση»

Επ. Περιβάλλοντος: «Η αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση»

Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών εξέδωσε το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ, ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους». Μια εκδήλωση που εστιάζει στην ευαισθητοποίηση και στην καταπολέμηση της εξάρτησης από τα ναρκωτικά και στις αρνητικές τους επιπτώσεις.

«Η αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που θα συνδυάζει την πρόληψη, τη θεραπεία και την ενημέρωση. Είναι αναγκαίο να επικεντρωθούμε στην ευαισθητοποίηση και στην εκπαίδευση του κοινού για τις αρνητικές συνέπειες της χρήσης ναρκωτικών στην υγεία μας, αλλά και στο περιβάλλον», σημειώνεται παράλληλα.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

«H 26η Ιουνίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ, ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους». Μια εκδήλωση που εστιάζει στην ευαισθητοποίηση και στην καταπολέμηση της εξάρτησης από τα ναρκωτικά και στις αρνητικές τους επιπτώσεις.

Οι καταστροφικές συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων από τη χρήση ναρκωτικών είναι γνωστές. Ωστόσο, εκτός από τις σοβαρές συνέπειες για τον άνθρωπο, η χρήση ναρκωτικών επηρεάζει αρνητικά και το περιβάλλον.

Το United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) εξέτασε το 2022, για πρώτη φορά, την επίδραση των ναρκωτικών στο περιβάλλον. Σε σχετική έκθεση που εξέδωσε, καταδεικνύεται ότι η παραγωγή, η διακίνηση και η κατανάλωση ναρκωτικών ουσιών, έχουν σημαντικές οικολογικές συνέπειες που απειλούν τη βιοποικιλότητα και την οικοσυστημική ισορροπία..

Οι παράνομες καλλιέργειες παραβιάζουν δασικές περιοχές και ευπαθή οικοσυστήματα, οδηγώντας σε αποψίλωση δασών και στην απώλεια βιοποικιλότητας. Σύμφωνα με δεδομένα που παρατίθενται στην έκθεση του UNODC «Σε δύο περιοχές στην Κολομβία, η παράνομη καλλιέργεια κοκαΐνης, έχει προκαλέσει, άμεσα ή έμμεσα το 43 έως 58% της συνολικής αποψίλωσης σε αυτές τις περιοχές». Επιπρόσθετα στην έκθεση σημειώνεται ότι, «οι εκτιμώμενες συνολικές απορροές άνθρακα της παγκόσμιας παραγωγής κοκαΐνης ανέρχονται σε 8,9 εκατομμύρια τόνους CO2 έτος, που αντιστοιχούν στη μέση εκπομπή περισσότερων από 1,9 εκατομμυρίου βενζινοκίνητων αυτοκινήτων για ένα έτος ή σε κατανάλωση περισσότερων από 3,3 δισεκατομμυρίων λίτρων ντίζελ». Επιπλέον, η παραγωγή ναρκωτικών συνοδεύεται από τη χρήση επιβλαβών χημικών ουσιών, όπως φυτοφάρμακα και λιπάσματα, με αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα του εδάφους και των υδάτων.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που θα συνδυάζει την πρόληψη, τη θεραπεία και την ενημέρωση. Είναι αναγκαίο να επικεντρωθούμε στην ευαισθητοποίηση και στην εκπαίδευση του κοινού για τις αρνητικές συνέπειες της χρήσης ναρκωτικών στην υγεία μας, αλλά και στο περιβάλλον. Πρέπει να προωθήσουμε τη συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων, των μη κυβερνητικών οργανώσεων, των επιστημονικών και ερευνητικών κέντρων, καθώς και της κοινωνίας των πολιτών, για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτήν την παγκόσμια πρόκληση.

Με την ενίσχυση των προληπτικών προγραμμάτων, την παροχή προσιτής και ποιοτικής θεραπείας για τους εξαρτημένους και την ενθάρρυνση της έρευνας για νέες μεθόδους αντιμετώπισης, μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις των ναρκωτικών τόσο στον άνθρωπο, όσο και στο περιβάλλον.

Επομένως, καλούμε όλους να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις και τις πρωτοβουλίες που θα πραγματοποιηθούν σήμερα, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούμε για το πρόβλημα των ναρκωτικών και να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη και τη συνεργασία για την αντιμετώπισή του.

Μαζί, μπορούμε να προωθήσουμε μια πιο υγιή και βιώσιμη κοινωνία, προστατεύοντας τον άνθρωπο και το περιβάλλον που μας περιβάλλει. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για ένα καλύτερο μέλλον, όπου η υγεία, η ευημερία και η αειφορία του περιβάλλοντος θα είναι προτεραιότητες για όλους μας».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Εμφανίζεται» ξανά ο καιρός του καλοκαιριού και φέρνει 40άρια - Δείτε ζωντανά την εξέλιξή του

Δουλειά με το ζόρι στον καύσωνα: Πόσα εξώδικα εκδόθηκαν - Εργοτάξια τερμάτισαν την λειτουργία τους λόγω παραβάσεων

Ανάλυση: Σε νέα εποχή οι σχέσεις ΗΠΑ – Κύπρου – Διεθνολόγος εξηγεί στο «Τ» για την άρση της υποχρέωσης για έκδοση visasΨάχνουν για τα λάθη ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Συνεδριάζει το εκτελεστικό γραφείο του ΔΗΚΟ - Στο πολιτικό γραφείο η ΔΗΠΑ

Ψάχνουν για τα λάθη ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Συνεδριάζει το εκτελεστικό γραφείο του ΔΗΚΟ - Στο πολιτικό γραφείο η ΔΗΠΑ

Το πολύ κακό αποτέλεσμα των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου αποτιμούν τα κόμματα του κέντρου, τα οποία προσπαθούν να αντιληφθούν τι πήγε λάθος, παρά το γεγονός ότι οι πολίτες φαίνεται να έχουν στείλει σαφή μηνύματα με τη ψήφο τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top