ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΥΠΑΝ: «Υποχρέωσή μας η ενίσχυση των νέων για εμπέδωση δημοκρατίας και ειρήνης»

ΥΠΑΝ: «Υποχρέωσή μας η ενίσχυση των νέων για εμπέδωση δημοκρατίας και ειρήνης»

Η ενίσχυση των νέων ως μελλοντικών Ευρωπαίων πολιτών με τα απαραίτητα εφόδια για την ενεργότερη συμμετοχή τους στον δημόσιο βίο και την εμπέδωση της δημοκρατίας και της ειρήνης αποτελεί υποχρέωσή μας, ανέφερε την Παρασκευή η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνά Μιχαηλίδου κατά την τελετή βράβευσης των ανώτερων και δόκιμων πρεσβευτών που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Σχολείο-Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη σχολική χρονιά 2022-2023, καθώς και των διακριθέντων στον 2ο Παγκύπριο Διαγωνισμό Ευρωγνωσίας για μαθητές και μαθήτριες της Β’ Λυκείου που διοργανώνει το Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Κύπρου.

Στον χαιρετισμό της η κ. Μιχαηλίδου εξήρε αρχικά τα αποτελέσματα της στενής συνεργασίας του Υπουργείου με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, χάρη στη συμβολή του οποίου, όπως είπε, προωθούνται δράσεις που ενισχύουν την εύκολη προσαρμογή των νέων στη συνεχώς εξελισσόμενη ευρωπαϊκή κοινωνία, προσφέροντάς τους μοναδικές ευκαιρίες, μεταξύ των οποίων και το πρόγραμμα «Πανευρωπαϊκό Δίκτυο των Σχολείων- Πρεσβευτών», στο οποίο συμμετέχουν σχεδόν 1.750 σχολεία, 3.700 εκπαιδευτικοί και 23.000 μαθητές.

Στόχος του προγράμματος, σύμφωνα με την Υπουργό, είναι να συμβάλει στη μετουσίωση σε πράξη ενός κοινού ευρωπαϊκού οράματος, «της διαμόρφωσης του ενεργού, υπεύθυνου και δημοκρατικού Ευρωπαίου πολίτη που συμμετέχει ενεργά στα κοινά και στην οικοδόμηση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι, πάντοτε με γνώμονα την εμπέδωση της δημοκρατίας και την επικράτηση της ειρήνης», με την Ευρωπαϊκή Ένωση να καλείται στο πλαίσιο αυτό «να ενδυναμώσει και να υπερασπιστεί τον ρόλο της δημιουργίας της σε έναν κόσμο που δοκιμάζεται από πληθώρα προκλήσεων και την ώρα που η Κύπρος παραμένει το μόνο μοιρασμένο ευρωπαϊκό κράτος».

«Αρωγός στην προσπάθεια αυτή είσαστε εσείς αγαπητά μου παιδιά», συνέχισε η κ. Μιχαηλίδου, προσθέτοντας πως είναι αδιαμφισβήτητα σημαντικό και υποχρέωσή μας να ενισχύσουμε με τα απαραίτητα εφόδια τους νέους μας, ως πολίτες που θα κληθούν να αναλάβουν το μέλλον και την πρόοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να αναβαθμίσουν τις γνώσεις τους γύρω από το οικοδόμημά της, τον ρόλο και τη λειτουργία των θεσμών της, να γνωρίσουν και να κατανοήσουν τα δικαιώματά τους και να αντιληφθούν πώς μπορούν να συμμετέχουν ενεργότερα στη διαμόρφωση του δημόσιου βίου και στην εμπέδωση της δημοκρατίας και της ειρήνης.

«Αυτόν ακριβώς τον στόχο προωθεί το Υπουργείο, εντάσσοντας στη μαθησιακή διαδικασία σχετικές εκπαιδευτικές και άλλες δράσεις. Όπως μαρτυρούν τα αποτελέσματα του προγράμματος και του διαγωνισμού που θα παρουσιαστούν στη συνέχεια, μπορούμε να νιώθουμε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το κοινό μας σπίτι την Ευρώπη και το μέλλον της», τόνισε σχετικά.

Η Υπουργός συνεχάρη θερμά τους βραβευθέντες για την αξιέπαινη προσπάθειά τους, καθώς, όπως είπε, κατάφεραν να διακριθούν διαγωνιζόμενοι με εκατοντάδες μαθητές από όλη την Κύπρο μέσα από μία ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία, στο πλαίσιο της οποίας έγιναν «κοινωνοί της ευρωπαϊκής πολυμορφίας και αλληλεγγύης, των ευρωπαϊκών θεμάτων και θεσμών».

Συνεχάρη επίσης τους εκπαιδευτικούς για τον ενθουσιασμό, την ενεργητικότητα και την εργατικότητά τους και επικρότησε την προσπάθειά τους μέσα από την οποία πέτυχαν, όπως είπε, να φέρουν την Ευρώπη στις τάξεις τους και στη σχολική κοινότητα. «Οι δράσεις, τα εργαστήρια, η προετοιμασία των μαθητών σας, αναβαθμίζουν πολλαπλά το εκπαιδευτικό σας έργο, ενισχύουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και τοποθετούν πιο γερές βάσεις στη δημοκρατία», συμπλήρωσε, συγχαίροντας παράλληλα τις Διευθύνσεις των σχολείων που συντόνισαν και στήριξαν το έργο των εμπλεκομένων.

Κλείνοντας, η Υπουργός ευχαρίστησε τον Επικεφαλής και τους λειτουργούς του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, χαρακτηρίζοντας την αγαστή συνεργασία που αναπτύσσουν με το Υπουργείο Παιδείας ως πηγή γνώσης και πεδίο γόνιμου διαλόγου και προβληματισμού για τους μαθητές και τις μαθήτριες της χώρας και ισχυρό παράγοντα διεύρυνσης των οριζόντων τους. «Δεν έχω αμφιβολία ότι οι νέοι και οι νέες της Κύπρου μας, ως ενεργοί πολίτες, θα πρωτοστατήσουν στην οικοδόμηση της Ευρώπης που όλοι οραματιζόμαστε», κατέληξε η κ. Μιχαηλίδου.

Από την πλευρά του, ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Ανδρέας Κεττής είπε στον χαιρετισμό του πως το πρόγραμμα υλοποιείται για έβδομη συνεχόμενη φορά σε όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης από τα επί τόπου Γραφεία του ΕΚ, σημειώνοντας ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία και κεντρίζοντας το ενδιαφέρον του συνόλου της μαθητικής κοινότητας και προσθέτοντας πως κατά τη φετινή σχολική χρονιά συμμετείχαν 25 Λύκεια και Τεχνικές Σχολές, δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, από όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου.

Ο κ. Κεττής συνεχάρη επίσης του μαθητές και τις μαθήτριες που «ως δόκιμοι πρεσβευτές δημιούργησαν, έπαιξαν και έμαθαν για τις αρχές και τις αξίες επί των οποίων οικοδομήθηκε αυτό το μοναδικό πολιτικό πρότζεκτ για την ειρήνη στην ευρωπαϊκή ήπειρο, που όλοι μας γνωρίζουμε ως Ε.Ε.», προσθέτοντας πως στόχος του προγράμματος είναι να γίνουν οι μαθήτριες και οι μαθητές κοινωνοί των αξιών της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας «σε μια εποχή που δυστυχώς, ούτε η δημοκρατία ούτε η ειρήνη δεν θα πρέπει να θεωρούνται ως δεδομένα αγαθά, και να μάθουν να υπερασπίζονται διαρκώς και με σθένος τη δημοκρατία, την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ευχαρίστησε επίσης τους Ανώτερους Πρεσβευτές, τις καθηγήτριες και τους καθηγητές που συνόδευσαν τα παιδιά καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του όμορφου και διδακτικού ταξιδιού, προσθέτοντας πως κατά τη γνώμη του υπάρχει η μαγιά για να καταστεί ευρύτερα το εκπαιδευτικό μας σύστημα ακόμη καλύτερο, το Υπουργείο Παιδείας για την αφειδώλευτη, όπως τη χαρακτήρισε, στήριξή του, καθώς και τον ιδιώτη εταίρο του προγράμματος LCEducational

Σημαντική, σύμφωνα με τον κ. Κεττή, ήταν και η στήριξη των Κυπρίων Ευρωβουλευτών, οι οποίοι παρά το βεβαρημένο τους πρόγραμμα ανταποκρίθηκαν στις προσκλήσεις των σχολείων, συμμετέχοντας ενεργά στις πολυσχιδείς δράσεις που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Κλείνοντας, διαβεβαίωσε του μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ότι αναμένει με ανυπομονησία την επίσκεψή τους στην επίσημη έδρα του ΕΚ στο Στρασβούργο, όπου κάποια στιγμή κατά την προσεχή σχολική χρονιά θα μπορέσουν να συμμετάσχουν σε μια σύνοδο της ευρωβουλής των νέων, γνωστότερης και ως EUROSCOLA, με όλα τα έξοδα καλυμμένα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top