Σύγχυση ανάμεσα στους συνταξιούχους και δη τους χαμηλοσυνταξιούχους, προκάλεσε η ανακοίνωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών διακυβέρνησης, αναφορικά με την αύξηση του επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχων, κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης για τις 100 πρώτες μέρες της διακυβέρνησης.
Όπως είπε, «ανακοινώνω σήμερα (σ.σ. 20/6) την αύξηση κατά 5% του επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχων με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουνίου 2023. Της αύξησης θα επωφεληθούν περίπου 22.400 νοικοκυριά».
Η σύγχυση αρχικά είχε να κάνει με το γεγονός πως, στις τάξεις των συνταξιούχων θεωρείτο ότι η αύξηση 5% που είχε εξαγγείλει από καιρό ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, θα ήταν στις χαμηλές συντάξεις (σ.σ. έχουν καθοριστεί στα 710 ευρώ για μονήρη άτομα και 1.210 ευρώ για νοικοκυριά με δύο συνταξιούχους) και όχι στο επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου.
Ωστόσο, μετά το ξεκαθάρισμα, στην ουσία, από πλευράς Κυβέρνησης, δια στόματος του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ότι η αύξηση θα αφορά μόνο το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου, προκλήθηκε νέα σύγχυση ως προς το ποιο θα είναι τελικά το όφελος για τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Σύμφωνα, πάντως, με ενημέρωση που έλαβε το ThemaOnline από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, η αύξηση του 5% αφορά στο επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου, και αποτελεί προεκλογική εξαγγελία του προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία υλοποιείται στις πρώτες 100 μέρες Διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη.
Το συνολικό κόστος της αύξησης αυτής ανέρχεται σε σχεδόν τρία εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του 2023, ενώ το ετήσιο κόστος, ανέρχεται στα πέντε εκατομμύρια ευρώ.
Επιπλέον, πρόσθεσε πηγή του Υφυπουργείου στην ιστοσελίδα μας, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να συνεχίσει την απορρόφηση των αυξήσεων που δόθηκαν στις συντάξεις των Κοινωνικών Ασφαλίσεων από την 1/1/2022 και θα έληγε τέλος Ιουνίου, της οποίας το κόστος ανέρχεται σχεδόν σε πέντε εκατομμύρια.
Πρακτικά, εξήγησε, «αυτό σημαίνει ότι οι αυξήσεις που παραχωρήθηκαν από το υπουργείο Εργασίας στις συντάξεις των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θα έπρεπε να αναπροσαρμοστούν από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας προς τα κάτω, με αποτέλεσμα να μειωνόταν το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχων αναλόγως ή και να καταστούν κάποιοι χαμηλοσυνταξιούχοι μη δικαιούχοι».
Με την απορρόφηση των αυξήσεων, υπογράμμισε η ίδια πηγή, «δεν θα επηρεαστεί κανένας χαμηλοσυνταξιούχος και επιπλέον θα επωφεληθούν της αύξησης του 5% στο επίδομα χαμηλοσυνταξιούχων».
Το συνολικό κόστος των δύο αυτών μέτρων, δηλαδή της αύξησης του 5% και της απορρόφησης των αυξήσεων στις συντάξεις των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σύμφωνα με το Υφυπουργείο, ανέρχεται μόνο για το 2023 σε σχεδόν στα οκτώ εκατομμύρια ευρώ.
Το όφελος για τους χαμηλοσυνταξιούχους
Ως προς το όφελος για τους χαμηλοσυνταξιούχους, η πηγή του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας εξήγησε ότι, η αύξηση του 5% στο Επίδομα Χαμηλοσυνταξιούχου, έχει αναθεωρήσει τα αντίστοιχα καθορισμένα όρια, όπου το ελάχιστο συνολικό εισόδημα για ένα μονήρη χαμηλοσυνταξιούχο (δηλαδή το αυξημένο κατά 5% επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου, μαζί με τη σύνταξη των Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την απορρόφηση της αύξησης των συντάξεων) ανέρχεται σε 728 ευρώ μηνιαίως από 710 ευρώ, με το μέγιστο συνολικό εισόδημα να ανέρχεται στα 880 ευρώ από 834 ευρώ.
Για ζεύγος χαμηλοσυνταξιούχων, το ελάχιστο συνολικό εισόδημα ανέρχεται στα 1.236 ευρώ μηνιαίως από 1.210 ευρώ, ενώ το μέγιστο συνολικό εισόδημα ανέρχεται σε 1.290 ευρώ από 1.271 ευρώ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Λατρεύεις την φύση; Που μπορείς να πας για κατασκήνωση αλλά και εκδρομή στα δάση της Κύπρου
Συναγερμός στις Αρχές: Έβαλαν βόμβα σε είσοδο διαμερίσματος - Απουσίαζε ο ιδιοκτήτης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις