ΔΙΕΘΝΗ

Διάγγελμα Πούτιν για «πραξικόπημα» Πριγκόζιν: «Είναι προδοσία, πισώπλατο μαχαίρωμα - Όλοι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν»

Διάγγελμα Πούτιν για «πραξικόπημα» Πριγκόζιν: «Είναι προδοσία, πισώπλατο μαχαίρωμα - Όλοι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν»

Ως προδοσία και «μαχαιριά στην πλάτη της χώρας μας και του λαού μας» χαρακτήρισε με διάγγελμά του πριν λίγο ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν την έκκληση σε «ένοπλη ανταρσία» του επικεφαλής της ιδιωτικής πολεμικής εταιρείας «Βάγκνερ» Γεβγκένι Πριγκόζιν, αποφεύγοντας να αναφέρει το όνομά του.

Απευθυνόμενος στους Ρώσους πολίτες και τους στρατιωτικούς, αλλά και όσους «παρασύρθηκαν σε αυτό τον εγκληματικό τυχοδιωκτισμό και ωθήθηκαν στην οδό ειδεχθούς εγκλήματος, της ένοπλης ανταρσίας, μέσω εξαπάτησης ή απειλών», ο πρόεδρος Πούτιν είπε ότι «η Ρωσία σήμερα δίνει μια δύσκολη μάχη για το μέλλον της, αποκρούοντας την επίθεση των νεοναζί και των αφεντικών τους. Σχεδόν ολόκληρη η στρατιωτική, οικονομική και πληροφοριακή μηχανή της Δύσης έχει στραφεί εναντίον μας. Αγωνιζόμαστε για τη ζωή και την ασφάλεια του λαού μας, για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία μας. Για το δικαίωμα να είμαστε και να παραμείνουμε η Ρωσία - ένα κράτος με ιστορία χιλίων ετών».

Υπό τις συνθήκες αυτές απαιτείται η μέγιστη ενότητα, είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, γι’ αυτό και «όσα μας αποδυναμώνουν, κάθε είδους διχόνοια, που οι εξωτερικοί μας εχθροί μπορούν να αξιοποιήσουν και χρησιμοποιούν για να μας υπονομεύσουν εκ των έσω, πρέπει να παραμεριστούν». Ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε «αποστασία από το λαό μας, από τους συντρόφους στη μάχη, που πολεμούν τώρα στο μέτωπο» κάθε ενέργεια, που διασπά την ενότητα και συνέκρινε τη σημερινή απόπειρα με «το χτύπημα που δέχτηκε η Ρωσία το 1917, όταν η χώρα πολεμούσε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά η νίκη της κλάπηκε».

«Οι ίντριγκες, οι διαμάχες, οι πολιτικάντικες κινήσεις πίσω από την πλάτη του στρατού και του λαού κατέληξαν στο μέγιστο σοκ, την καταστροφή του στρατού και τη διάλυση του κράτους, την απώλεια τεράστιων εδαφών. Το αποτέλεσμα ήταν η τραγωδία του εμφυλίου πολέμου», υποστήριξε ο Β. Πούτιν, σημειώνοντας ότι «οι Ρώσοι σκότωναν Ρώσους, τα αδέλφια σκότωναν αδέλφια και τα ιδιοτελή συμφέροντα καρπώθηκαν οι κάθε λογής πολιτικοί τυχοδιώκτες, αλλά και οι ξένες δυνάμεις, που διαιρούσαν τη χώρα και τη διαμέλιζαν».

«Δεν θα επιτρέψουμε να ξανασυμβεί αυτό. Θα προστατεύσουμε τόσο τον λαό μας όσο και την κρατική μας υπόσταση από κάθε απειλή. Συμπεριλαμβανομένης της εσωτερικής προδοσίας», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας «προδοσία της χώρας τους, του λαού τους και του σκοπού για τον οποίο οι μαχητές και οι διοικητές του Wagner πολεμούσαν και σκοτώθηκαν μαζί με τις άλλες στρατιωτικές μονάδες» της Ρωσίας.

«Το όνομα και η δόξα τους έχουν επίσης προδοθεί από εκείνους που προσπαθούν να οργανώσουν στάση, ωθώντας τη χώρα προς την αναρχία και την αδελφοκτονία. Προς την ήττα, τελικά, και τη συνθηκολόγηση», δήλωσε σε δραματικούς τόνους ο Ρώσος πρόεδρος, προειδοποιώντας ότι η αντίδραση του κράτους θα είναι σκληρή και «όλοι εκείνοι που ενσυνείδητα πήραν το δρόμο της προδοσίας, που προετοίμασαν μια ένοπλη στάση, που πήραν το δρόμο του εκβιασμού και των τρομοκρατικών μεθόδων, θα υποστούν την αναπόφευκτη τιμωρία, θα λογοδοτήσουν τόσο ενώπιον του νόμου, όσο και ενώπιον του λαού μας».

Όπως ήταν ήδη γνωστό από τα ρωσικά ΜΜΕ, ο Β. Πούτιν επανέλαβε ότι έχει δώσει όλες τις δέουσες εντολές στις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες και τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ «πρόσθετα αντιτρομοκρατικά μέτρα εισάγονται στη Μόσχα, την περιφέρεια των περιχώρων Μόσχας και σε ορισμένες άλλες περιοχές», ενώ ομολόγησε ότι η κατάσταση στην πόλη Ροστόφ επί του Δον «παραμένει περίπλοκη, με το έργο των πολιτικών και στρατιωτικών οργάνων να έχει ουσιαστικά μπλοκαριστεί».

«Ως Πρόεδρος της Ρωσίας και αρχιστράτηγος, ως πολίτης της Ρωσίας, θα κάνω το παν για να υπερασπιστώ τη χώρα, να προστατεύσω τη συνταγματική τάξη, τη ζωή, την ασφάλεια και την ελευθερία των πολιτών. Αυτοί που οργάνωσαν και προετοίμασαν τη στρατιωτική ανταρσία, που σήκωσαν τα όπλα εναντίον των συναγωνιστών τους, πρόδωσαν τη Ρωσία. Και θα λογοδοτήσουν γι' αυτό», σημείωσε.

«Καλώ όσους επιχειρείται να τους παρασύρουν σε αυτό το έγκλημα να μην κάνουν το μοιραίο και τραγικό, αναπόδραστο λάθος, να κάνουν τη μόνη σωστή επιλογή, να σταματήσουν τη συμμετοχή τους στις εγκληματικές ενέργειες. Πιστεύω ότι θα διαφυλάξουμε και θα υπερασπιστούμε ό,τι μας είναι αγαπητό και ιερό, και μαζί με την πατρίδα μας θα ξεπεράσουμε κάθε δοκιμασία, θα γίνουμε ακόμη πιο δυνατοί», κατέληξε στο έκτακτο διάγγελμά του, που αναμεταδίδεται διαρκώς από τα ρωσικά ΜΜΕ, ο κ. Πούτιν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ειδήσεις, που μεταδίδονται από το Ροστόφ, όπου βρίσκεται και το επίκεντρο της ένοπλης ανταρσίας ανδρών της Βάγκνερ, αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι η τοπική στρατιωτική διοίκηση στην πόλη και άλλα κτήρια των τοπικών υπηρεσιών ασφαλείας παρέμεναν έως και πριν λίγο περικυκλωμένα από τεθωρακισμένα και ένοπλους άνδρες, ενώ στις τελευταίες ανακοινώσεις του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας υπάρχουν αναφορές σε εγγυήσεις ασφαλούς απομάκρυνσης και επιστροφής στα στρατόπεδά τους, που παρέχονται στους άνδρες της Βάγκνερ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Kαιρός: Πότε αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και βροχές - Η πρόγνωση μέχρι την Δευτέρα του Πάσχα



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top