ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γερμανίδα Πρέσβειρα: «Σημαντική η προθυμία για συμβιβασμούς στο Κυπριακό»

Γερμανίδα Πρέσβειρα: «Σημαντική η προθυμία για συμβιβασμούς στο Κυπριακό»

Είναι σημαντική η προθυμία για συμβιβασμούς στο Κυπριακό προκειμένου να προχωρήσουμε, αναφέρει η Γερμανίδα Πρέσβειρα στην Κύπρο, Άνκε Σλιμ (Anke Schlimm), σε συνέντευξή της στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Πολίτης».

Επισημαίνει ακόμη ότι η Γερμανία παραμένει προσηλωμένη στην επίλυση του Κυπριακού μέσω των δικοινοτικών συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στη βάση των παραμέτρων του.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον ρόλο της Γερμανίας στις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού, η κ. Σλιμ τονίζει ότι «η Γερμανία παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Κύπρο και σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, δηλαδή μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει και να συμβάλει έτσι ώστε όλοι στο νησί να αποκτήσουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ο ένας προς τον άλλο», σημειώνει, προσθέτοντας ότι «εάν αυτό είναι επιθυμητό από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, η Γερμανία είναι έτοιμη να υποστηρίξει τη διαπραγματευτική διαδικασία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».

Ακόμη, η κ. Σλιμ αναφέρεται στη σημασία των δικοινοτικών προγραμμάτων για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το πρόγραμμα 'Imagine', το οποίο υποστηρίζεται από τη γερμανική κυβέρνηση και φέρνει σε επαφή Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους μαθητές και καθηγητές.

Ερωτώμενη σχετικά με το ενδεχόμενο ενεργού συμμετοχής της ΕΕ σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις, χωρίς τη συμμετοχή του ΟΗΕ, η Γερμανίδα Πρέσβειρα υπογραμμίζει ότι «μετά τις εκλογές στην Τουρκία είναι σημαντική η ευελιξία όλων των εμπλεκόμενων μερών, καθώς και η προθυμία για συμβιβασμούς προκειμένου να προχωρήσουμε μπροστά».

Ακόμη, εκφράζει την άποψη ότι τον δρόμο θα ανοίξουν βήματα με προσανατολισμό τον συμβιβασμό για την επανέναρξη της διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. «Η Γερμανία, μαζί με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, είναι έτοιμη να συμβάλει», τονίζει η κ. Σλιμ, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία υποστηρίζει την επίλυση του Κυπριακού και τις σχέσεις καλής γειτονίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφερόμενη στις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας, η κ. Σλιμ σημειώνει ότι οι δύο χώρες διατηρούν έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων για τα οποία οι απόψεις τους διαφέρουν. «Αυτό αφορά ιδίως την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην Τουρκία, καθώς και ορισμένες πτυχές της πολιτικής της Τουρκίας στην περιοχή», εξηγεί.

Μιλώντας για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, η κ. Σλιμ υποδεικνύει ότι «τα ενδιαφερόμενα κράτη, οι εταιρείες και άλλοι παράγοντες της αγοράς, θα πρέπει να επανεκτιμήσουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να διαμορφωθούν αυτοί οι πόροι φυσικού αερίου, ώστε να συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια που είναι βιώσιμη, αειφόρος και κερδοφόρα».

Επιπλέον, εκφράζει την πεποίθηση ότι η ενέργεια μπορεί να γίνει καταλύτης για περιφερειακή συνεργασία και συμφιλίωση, ακόμη και στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι «σε αυτό το πλαίσιο, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σημαντικές».

Αναφορικά με το ζήτημα της συνεργασίας με την Τουρκία, η Γερμανίδα Πρέσβειρα επισημαίνει ότι «θα πρέπει ενδεχομένως να τεθεί επί τάπητος», αν πρόκειται να αξιοποιηθεί το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου με οικολογικά βιώσιμο τρόπο.

Σε ερώτηση για τον Κενάν Αγιάζ, η κ. Σλιμ διευκρινίζει ότι η δίωξη που ασκείται εναντίον του αφορά αδικήματα που πιθανολογείται ότι διέπραξε στη Γερμανία, στο Αμβούργο και τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, ως ανώτερος διοικητής του PKK. Πρόκειται για ένα θέμα «που πρέπει να αντιμετωπιστεί μεταξύ των δικαστικών αρχών της Γερμανίας και της Κύπρου», επισημαίνει. Διευκρινίζει ότι «σύμφωνα με τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης, η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να συναινέσει έαν ο Kenan Ayaz εκδοθεί περαιτέρω, π.χ. από τη Γερμανία στην Τουρκία», προσθέτοντας ότι «αντιλαμβάνομαι ότι οι δικαστικές αρχές της Κύπρου έχουν αποκλείσει κάτι τέτοιο». «Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν βλέπω πως θα μπορούσε να γίνει έκδοση του Kenan Ayaz στην Τουρκία», αναφέρει μεταξύ άλλων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top