ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Ενέκρινε τα συμπεράσματα για Κυπριακό και Ευρωτουρκικά

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Ενέκρινε τα συμπεράσματα για Κυπριακό και Ευρωτουρκικά

Χωρίς αλλαγές σε σχέση με τα προσχέδια που κυκλοφόρησαν στα μέσα της εβδομάδας εγκρίθηκαν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία περιλαμβάνουν ξεχωριστές παραγράφους για το Κυπριακό και τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, ταυτόχρονα με την έγκριση των συμπερασμάτων στο κεφάλαιο των εξωτερικών σχέσεων.

Η παράγραφος για το Κυπριακό αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας για ενισχυμένο ρόλο της ΕΕ στο Κυπριακό, και της πρότασης της Κυβέρνησης που περιλαμβάνει τον διορισμό πολιτικής προσωπικότητας ως ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ για προώθηση της επανέναρξης των συνομιλιών σε συντονισμό με τα ΗΕ και για στήριξη κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης εφόσον αρχίσει εκ νέου.

Στα συμπεράσματα για το Κυπριακό αναφέρεται συγκεκριμένα πως:

«Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει πλήρως προσηλωμένο σε μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, κατά τρόπο σύμφωνο με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και το κεκτημένο (acquis). Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί για την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας της οποίας ηγούνται τα Ηνωμένα Έθνη, με όλα τα κατάλληλα μέσα στη διάθεσή της».

Η παράγραφος για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας προστέθηκε μετά από εισήγηση της Γερμανίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας για επανακαθορισμό των σχέσεων μετά την επανεκλογή Ερντογάν. Στο κείμενο αναφέρεται πως:

«Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματα του αναφορικά με τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Ιουνίου του 2021 και της Δήλωσης του Μαρτίου του 2021, και λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εκλογές στην Τουρκία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλουν έκθεση για την κατάσταση των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας, χτίζοντας πάνω στα εργαλεία και επιλογές που έχει προσδιορίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με προοπτική να προχωρήσουν κατά τρόπο στρατηγικό και προσανατολισμένο στο μέλλον».

Στα συμπεράσματα για τις εξωτερικές σχέσεις γίνεται αναφορά στην προετοιμασία για τη σύνοδο της ΕΕ με τη Λατινική Αμερική και τις χώρες της Καραϊβικής, τις σχέσεις της ΕΕ με τις χώρες της Νότιας Γειτονίας και ειδικότερα της διαπραγμάτευσης με την Τυνησία για συνομολόγηση πακέτου εταιρικής σχέσης, στη διαδικασία για ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, την κατάσταση στο Κόσοβο, και τις σχέσεις με την Αφρικανική Ένωση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έκρηξη τα ξημερώματα σε καφετέρια - Εξετάζουν το ενδεχόμενο για αυτοσχέδια βόμβα

Συνέλαβαν 26χρονο που βιντεογραφούσε γυναίκες σε παραλίες – Τρεις αναγνώρισαν τον εαυτό τους σε βίντεο

Μεθυσμένος οδηγός προσπάθησε να δωροδοκήσει αστυνομικό - Τελικά του πέρασαν χειροπέδες

Ανησυχούν τα αυξημένα περιστατικά κοκκύτη και ιλαρά στο Μακάρειο – Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Σοφία Βογιατζάκη: «Τρελαίνομαι για τα χαρτιά» - «Τα αποφεύγω γιατί ξέρω ότι το λιγότερο είναι να μπω φυλακή» - Βίντεο

Διαζύγιο ζητάει η Πολυζωγοπούλου, αίτηση αποφυλάκισης ο Λύτρας - Ο δικηγόρος πέρασε το δεύτερο βράδυ του στο κελί22 χρόνια χρήστης και 2 καθαρός - Η ιστορία του Γιάννη πριν και μετά τα ναρκωτικά – «Είχα σώμα, αλλά δεν είχα ψυχή»

22 χρόνια χρήστης και 2 καθαρός - Η ιστορία του Γιάννη πριν και μετά τα ναρκωτικά – «Είχα σώμα, αλλά δεν είχα ψυχή»

Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα για μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Στο κάτω-κάτω, ποιος δεν έχει κάνει λάθη; Ποιος δεν έχει κάνει κακές επιλογές και ποιος δίνει το δικαίωμα στην κοινωνία την καθωσπρέπει, να μπορεί να κρίνει την πορεία μιας ψυχής, χωρίς να γνωρίζει το υπόβαθρό της; «Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top