ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απαντά στις επικρίσεις ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για τα καύσιμα το ΥΠΟΙΚ

Απαντά στις επικρίσεις ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για τα καύσιμα το ΥΠΟΙΚ

Ανακοίνωση-απάντηση στις επικρίσεις του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ σχετικά με το μέτρο μειωμένων ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Οι σημερινές τοποθετήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, έρχονται σε αντίθεση με βασικές αρχές της οικονομικής πολιτικής. Η αναχαίτιση του πληθωρισμού επιτυγχάνεται μέσω της αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής και υιοθέτησης περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής και όχι μέσω της υιοθέτησης μειωμένων φορολογιών που ενισχύουν την κατανάλωση και τον ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού.

Η απόφαση της Κυβέρνησης για τον τερματισμό του μέτρου μειωμένων φόρων στα καύσιμα, λήφθηκε βάσει των πραγματικών στοιχείων των τιμών των καυσίμων, όπου σημειώθηκε αισθητή μείωση στις τιμές τους, σε σχέση με τις τιμές που ίσχυαν τόσο καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, όσο και από 8/3/2022, ημερομηνία κατά την οποία έτυχε εφαρμογής το μέτρο.

Συγκεκριμένα, οι υφιστάμενες τιμές των καυσίμων με μειωμένους φόρους, ανέρχονται σε €1,38/l για τη βενζίνη, €1,41/l για το πετρέλαιο κίνησης και €0,97/l για το πετρέλαιο θέρμανσης. Με τον τερματισμό του μέτρου των μειωμένων φόρων, οι τιμές διαμορφώνονται σε €1,47/l για τη βενζίνη, €1,49/l για το πετρέλαιο κίνησης και €1,04/l για το πετρέλαιο θέρμανσης. Οι εν λόγω τιμές, είναι εμφανώς χαμηλότερες τόσο από τις μέγιστες τιμές που επικρατούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022 (€1,83/l για τη βενζίνη, €1,99/l για το πετρέλαιο κίνησης και €1,52/l για το πετρέλαιο θέρμανσης), όσο και από τις μέσες τιμές ( ολόκληρο 2022: €1,54/l για τη βενζίνη, €1,74/l για το πετρέλαιο κίνησης και €1,28/l για το πετρέλαιο θέρμανσης και από 8/3/2022-31/12/2022: (€1,58/l για τη βενζίνη, €1,82/l για το πετρέλαιο κίνησης και €1,36/l για το πετρέλαιο θέρμανσης).

Πέραν των τιμών καυσίμων που αναλύονται πιο πάνω, η πολιτική της Κυβέρνησης για μη επέκταση του μέτρου συνάδει με τις πολιτικές της πράσινης μετάβασης, που αποσκοπούν στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων και απεξάρτησης της οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα καθώς και στην ενθάρρυνση της χρήσης φιλικότερων προς το περιβάλλον μέσων διακίνησης.

Εν κατακλείδι η κοινωνική πολιτική ασκείται μέσω της επιδοματικής πολιτικής στοχευμένα προς νοικοκυριά που το έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι με καθολικά μέτρα που μειώνουν τους φόρους κατανάλωσης με αποτέλεσμα να επωφελούνται περισσότερο οι εύποροι καταναλωτές.

Τέλος, η διασφάλιση των δημοσίων εσόδων και η τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας αποτελούν πολιτικές καίριας σημασίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Εμφανίζεται» ξανά ο καιρός του καλοκαιριού και φέρνει 40άρια - Δείτε ζωντανά την εξέλιξή του

Δουλειά με το ζόρι στον καύσωνα: Πόσα εξώδικα εκδόθηκαν - Εργοτάξια τερμάτισαν την λειτουργία τους λόγω παραβάσεων

Ανάλυση: Σε νέα εποχή οι σχέσεις ΗΠΑ – Κύπρου – Διεθνολόγος εξηγεί στο «Τ» για την άρση της υποχρέωσης για έκδοση visas

Υπόθεση Λύτρα: Η Σοφία Πολυζωγοπούλου ενεργοποίησε κατά λάθος το panic buttonΨάχνουν για τα λάθη ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Συνεδριάζει το εκτελεστικό γραφείο του ΔΗΚΟ - Στο πολιτικό γραφείο η ΔΗΠΑ

Ψάχνουν για τα λάθη ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Συνεδριάζει το εκτελεστικό γραφείο του ΔΗΚΟ - Στο πολιτικό γραφείο η ΔΗΠΑ

Το πολύ κακό αποτέλεσμα των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου αποτιμούν τα κόμματα του κέντρου, τα οποία προσπαθούν να αντιληφθούν τι πήγε λάθος, παρά το γεγονός ότι οι πολίτες φαίνεται να έχουν στείλει σαφή μηνύματα με τη ψήφο τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top