ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χριστοδουλίδης: Ξεκίνησε προσπάθεια για υλοποίηση πρωτοβουλίας για ενεργό εμπλοκή ΕΕ

Χριστοδουλίδης: Ξεκίνησε προσπάθεια για υλοποίηση πρωτοβουλίας για ενεργό εμπλοκή ΕΕ

Η πρωταγωνιστική και ενεργός εμπλοκή της ΕΕ, τόσο στο σπάσιμο του αδιεξόδου όσο και στην επίλυση του Κυπριακού, είναι επιτακτικής σημασίας, δήλωσε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι με συγκρατημένη αισιοδοξία βλέπουμε η πρωτοβουλία που αναλάβαμε να τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης και να έχει ξεκινήσει προσπάθεια για υλοποίησή της.

Σε επιμνημόσυνο λόγο στο μνημόσυνο πεσόντων και αγνοουμένων κατά την τουρκική εισβολή, του Δήμου Αγλαντζιάς, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, ο Πρόεδρος είπε ότι η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων δεν επιτρέπει σε κανέναν πολίτη αυτού του τόπου να απολαμβάνει τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και το επίπεδο ευημερίας που όλοι οι άλλοι πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούν αδιαμφισβήτητα και κεκτημένα.

Αντίθετα, τόνισε, το σημερινό απαράδεκτο στάτους κβο συνιστά, ανάμεσα σε άλλα, μόνιμη πηγή διαταραχής και ανασφάλειας και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζει.

Ο Πρόεδρος υπογράμμισε ότι αυτή η στρεβλή κατάσταση που βιώνουμε θα πρέπει οριστικά να τερματιστεί, προσθέτοντας ότι για εμάς δεν υπάρχει άλλη επιλογή και άλλος δρόμος, παρά να τερματιστεί η κατοχή, να επανενωθεί η πατρίδα μας και να έρθει επιτέλους η ειρήνη στον τόπο μας.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συνέχισε λέγοντας ότι στόχος και προσδοκία μας είναι μέσα από ένα ουσιαστικό διάλογο που επιθυμούμε να επαναρχίσει από εκεί που διακόπηκε το καλοκαίρι του 2017, να παραδώσουμε στις μελλοντικές γενιές μια πατρίδα χωρίς στρατεύματα κατοχής, χωρίς ξένες εγγυήσεις, επανενωμένη, σύγχρονη και ευρωπαϊκή.

«Και είναι μέσα σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, που η πρωταγωνιστική και ενεργός εμπλοκή της ΕΕ, τόσο στο σπάσιμο του αδιεξόδου όσο και στην επίλυση του Κυπριακού, είναι επιτακτικής σημασίας, και είναι προς αυτή την κατεύθυνση που εργαζόμαστε από την πρώτη μέρα της ανάληψης της διακυβέρνησης του τόπου, και βλέπουμε με συγκρατημένη αισιοδοξία, η πρωτοβουλία που αναλάβαμε να τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης και να έχει ξεκινήσει προσπάθεια για υλοποίησή της», τόνισε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι συνεχίζουμε την προσπάθεια για τερματισμό της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης πραγμάτων και για επανένωση της πατρίδας μας, με το ίδιο πείσμα, μαθαίνοντας από την Ιστορία μας, πάντα όμως, μέσα στο πλαίσιο του ρεαλισμού και της αποφασιστικότητας και αυτή θα είναι και η καλύτερη επιμνημόσυνη προσφορά που μπορούμε να καταθέσουμε.

Σε άλλο σημείο του επιμνημόσυνου λόγου του, ο Πρόεδρος είπε ότι αναμφίβολα, σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα χρειάζεται να έχουμε πάνω απ’ όλα ομοψυχία και ενότητα και ότι για να επιτύχουμε τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας χωρίς κατοχικά στρατεύματα και διαχωριστικές γραμμές, για να διαμορφώσουμε συνθήκες ειρήνης και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα ευοίωνο μέλλον επιβάλλεται όσο ποτέ προηγουμένως να είμαστε ενωμένοι.

«Οφείλουμε όλοι να κρατήσουμε ψηλά το επίπεδο του διαλόγου, χωρίς χαρακτηρισμούς και αφορισμούς. Έχοντας ως οδηγό τους αγώνες του παρελθόντος και τα απορρέοντα από αυτούς διδάγματα, δηλώνουμε περίτρανα ότι δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή. Η έγνοια και η ανησυχία μας μετουσιώνεται σε κινητήρια δύναμη που μας οδηγεί στην ξεκάθαρη βούληση για συνέχιση της προσπάθειας για τερματισμό της κατοχής και επανένωση του τόπου μας», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος εξήρε τη θυσία των πεσόντων Ανθυπολοχαγού (ΠΖ), Μιχάλη Ζένιου, του Ανθυπίλαρχου Γεώργιου Γιάγκου, του Λοχία Ανδρέα Κυπριανού, του Φοίβου Χριστοφή, ο οποίος κατά τη διάρκεια της εισβολής τελούσε υπό τις διαταγές του 256 Τάγματος Πεζικού, του στρατιώτη πεζικού Χρίστου Τριανταφυλλίδη, του Μάριου Χατζησάββα, που παραδόθηκε από Τούρκους στρατιώτες σε Τ/κ στο Τζιάος, του Κωνσταντίνου Πλείδη που έπεσε στο φυλάκιο του και του Μάριου Πέτσα, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια της εισβολής από βομβαρδισμούς.

Ανέφερε ότι η μικρή τότε Αγλαντζιά των 5.000 κατοίκων πλήρωσε βαρύ το τίμημα της βάρβαρης τουρκικής εισβολής και ότι στη λίστα των αγνοουμένων συμπατριωτών μας βρίσκονται ακόμα ο λοχίας Πέτρος Πέτρου, ο λοχίας Χαράλαμπος Χάμπου, ο Χαράλαμπος Κουμπαρίδης ο Σάββας Συμεού, ο Κώστας Χαραλάμπους, ο Αλέξανδρος Ολυμπίου, ο καταδρομέας Μιχαλάκης Χαραλάμπους, ο Δημήτρης Θεοδοσίου και ο Σταύρος Ρουσουνίδης.

«Σε τούτες τις δύσκολες ώρες, εκείνο που αναμένει από όλους μας ο κυπριακός λαός, είναι σύνεση, ομοψυχία και αποφασιστικότητα. Μόνο έτσι μπορούμε να καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις πολυεπίπεδες προκλήσεις των καιρών και να αγωνιστούμε, κάνοντας ό,τι είναι δυνατό για να πετύχουμε και την απελευθέρωση της πατρίδας μας, την απαλλαγή της από την τουρκική κατοχή και την επανένωση του τόπου μας», είπε ο Πρόεδρος.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Υπουργός Δικαιοσύνης από το συντονιστικό κέντρο - «Οριετήθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή Φαρμακά»

Υπουργός Δικαιοσύνης από το συντονιστικό κέντρο - «Οριετήθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή Φαρμακά»

Η πυρκαγιά στην περιοχή του Φαρμακά έχει οριοθετηθεί, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Δικαιοσύνης Δημόσιας Τάξης Μάριος Χαρτσιώτης, εκφράζοντας αισιοδοξία πως με την ενεργοποίηση των πτητικών μέσων με το πρώτο φως της ημέρας η πυρκαγιά θα τεθεί υπό έλεγχο μέχρι το μεσημέρι.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top