ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Διέταξε πειθαρχική έρευνα κατά του εκπρόσωπου Δεσμοφυλάκων ο Καπνουλλάς - Καταγγέλλει προσπάθεια φίμωσης η ΙΣΟΤΗΤΑ

Διέταξε πειθαρχική έρευνα κατά του εκπρόσωπου Δεσμοφυλάκων ο Καπνουλλάς - Καταγγέλλει προσπάθεια φίμωσης η ΙΣΟΤΗΤΑ

Σε καταγγελίες κατά του Αναπληρωτή Διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών, Ιωάννη Καπνουλλά για έμμεσες απειλές και προσπάθεια φίμωσης προέβη σήμερα (3/7) το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκύπριας Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση, το Διοικητικού Συμβουλίου Παγκύπριας Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ καταγγέλλει έμμεση απειλή του Εκπρόσωπου Τύπου του Κλαδικού Συμβουλίου Δεσμοφυλάκων, Χρίστου Κυριάκου από τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Φυλακών για δηλώσεις του σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για το περιστατικό υποχώρησης οροφής από το κελί κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές.

Ειδικότερα, ο κ. Καπνουλλάς φαίνεται να διέταξε πειθαρχική έρευνα σε βάρος του κ. Κυριάκου, σε σχέση με τις συγκεκριμένες δηλώσεις.

Σύμφωνα με την ΙΣΟΤΗΤΑ, ο κ. Κυριάκου ενημερώθηκε από τον υπεύθυνο του Τμήματος του ότι δόθηκαν οδηγίες για ετοιμασία έκθεσης γεγονότων, αφού όπως του λέχθηκε το να προβεί σε δηλώσεις χωρίς σχετική άδεια από τον κ. Καπνουλλά, συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα και ότι σε περίπτωση που θα συνεχίσει να προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο η θέση του.

Αυτούσια η ανακοίνωση του ΔΣ της ΙΣΟΤΗΤΑ:

« Έμμεση απειλή του Εκπρόσωπου Τύπου του Κλαδικού Συμβουλίου Δεσμοφυλάκων από τον Αν. Διευθυντή του Τμήματος Φυλακών για δηλώσεις του σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για χθεσινό περιστατικό, που αφορούσε την ασφάλεια, την υγεία και την ευημερία του προσωπικού των Φυλακών και των Κρατουμένων.

Σήμερα, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κλαδικού Συμβουλίου Δεσμοφυλάκων, κ. Χρίστος Κυριάκου, δέχθηκε οδηγίες από τον αρμόδιο Υπεύθυνο του Τμήματός του για ετοιμασία έκθεσης γεγονότων, για τον λόγο ότι προέβη σε δημόσιες δηλώσεις σε σχέση με το χθεσινό περιστατικό της πτώσης κομματιών μπετόν από την οροφή κελιού πάνω σε κρατούμενο, χωρίς την άδεια του Αν. Διευθυντή του Τμήματος Φυλακών κ. Ιωάννη Καπνουλλά. Αναφέρθηκε, επίσης, στον κ. Κυριάκου ότι αυτό συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα, με βάση τη νομοθεσία του Τμήματος Φυλακών και ότι σε περίπτωση που θα συνεχίσει να προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο η θέση του.

Πρέπει, να σημειωθεί ότι, για το χθεσινό περιστατικό, ως θέμα που άπτεται της ασφάλειας, της υγείας και της ευημερίας του προσωπικού των φυλακών και των κρατουμένων, το Κλαδικό Συμβούλιο Δεσμοφυλάκων εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

Σε σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Συντεχνίας κ. Πρόδρομου Χριστοφή με τον Αν. Διευθυντή του Τμήματος Φυλακών κ. Ιωάννη Καπνουλλά, ο τελευταίος επιβεβαίωσε τα όσα αναφέρονται στην πρώτη παράγραφο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Συντεχνίας θεωρεί ότι η συγκεκριμένη ενέργεια του Αν. Διευθυντή του Τμήματος Φυλακών συνιστά παράνομη επέμβαση και παρεμπόδιση στο δικαίωμα και ελευθερία συνδικαλιστικής δράσης των συναδέλφων Δεσμοφυλάκων, μελών της Παγκύπριας Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ, του Κλαδικού Συμβουλίου τους, αλλά και της Συντεχνίας

Πιο κάτω παρατίθενται αυτούσιες οι νομοθετικές πρόνοιες που κατοχυρώνουν το συγκεκριμένο συνδικαλιστικό δικαίωμα:

1. Τα άρθρα 7 και 8 της Οδηγίας 2002/14/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2002, περί θεσπίσεως γενικού πλαισίου ενημερώσεως και διαβουλεύσεως των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα - Kοινή δήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής για την εκπροσώπηση των εργαζομένων (εφεξής «Οδηγίας 2002/14/ΕΚ») προνοούν τα εξής:

«Άρθρο 7

Προστασία των εκπροσώπων των εργαζομένων

Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε οι εκπρόσωποι των εργαζομένων να απολαύουν, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, προστασίας και εγγυήσεων επαρκών ώστε να μπορούν να επιτελούν απερίσπαστοι τα καθήκοντά τους που τους έχουν ανατεθεί.

Άρθρο 8

Προστασία των δικαιωμάτων

1. Τα κράτη μέλη προβλέπουν τα δέοντα μέτρα για τις περιπτώσεις μη τήρησης της παρούσας οδηγίας από τον εργοδότη ή από τους εκπροσώπους των εργαζομένων· ιδιαίτερα, φροντίζουν να υπάρχουν κατάλληλες διοικητικές ή δικαστικές διαδικασίες που να επιβάλλουν την εκπλήρωση των εκ της παρούσας οδηγίας υποχρεώσεων.

2. Τα κράτη μέλη προβλέπουν τις κατάλληλες επιβλητέες κυρώσεις όταν ο εργοδότης ή οι εκπρόσωποι των εργαζομένων παραβαίνουν την παρούσα οδηγία. Οι κυρώσεις αυτές πρέπει να είναι αποτελεσματικές, ανάλογες και αποτρεπτικές.»

2. Σύμφωνα με το άρθρο 8 του περί της Θέσπισης Γενικού Πλαισίου Ενημέρωσης και Διαβούλευσης των Εργοδοτουμένων Νόμου του 2005 (εφεξής «Νόμος 78(Ι)/2005»), εναρμονιστικού της Οδηγίας 2002/14/ΕΚ, «οι εκπρόσωποι των εργοδοτουμένων απολαμβάνουν, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους που απορρέουν από τον παρόντα Νόμο, επαρκή προστασία και εγγυήσεις και δεν υφίστανται δυσμενείς επιπτώσεις από τον εργοδότη εξαιτίας των δραστηριοτήτων τους ως εκπρόσωπων των εργοδοτουμένων, με σκοπό να μπορούν να εκτελούν απερίσπαστοι τα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί.». Με βάση το άρθρο 12 του Νόμου 78(Ι)/2005, η μη συμμόρφωση προς τις διατάξεις αυτού συνιστά αδίκημα, το οποίο τιμωρείται με χρηματικές ποινές.

3. Στα άρθρα 5 και 6 του περί των Εργατικών Σχέσεων (Δημοσία Υπηρεσία) (Κυρωτικό) Νόμο του 1980 (Ν. 65/1980) καθορίζονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Άρθρο 5

«1. Αι οργανώσεις των δημοσίων υπαλλήλων δέον όπως απολαύουν πλήρους ανεξαρτησίας έναντι των δημοσίων αρχών.
2. Αι οργανώσεις των δημοσίων υπαλλήλων δέον όπως απολαύουν καταλλήλου προστασίας κατά πάσης πράξεως επεμβάσεως των δημοσίων αρχών κατά την σύστασιν, λειτουργίαν ή διοίκησιν των.»

Άρθρο 6

«1. Δέον όπως παρέχωνται και διευκολύνσεις προς τους αντιπροσώπους των ανεγνωρισμένων οργανώσεων δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να καθίσταται δυνατόν εις τούτους να εκπληρούν ταχέως και αποτελεσματικώς τα καθήκοντα των τόσον κατά την διάρκειαν της εργασίας όσον και εκτός ωραρίου εργασίας.»
4. Περαιτέρω, στο άρθρο 5 των περί της Σύμβασης περί των Αντιπροσώπων των Εργαζομένων (Κυρωτικών) Νόμων του 1995 έως 2012, προνοούνται τα ακόλουθα:

«(1) Κάθε εργοδότης—

(α) Παρέχει αποτελεσματική προστασία στους εκπροσώπους των εργαζομένων έναντι οποιασδήποτε ενέργειας η οποία δυνατό να είναι επιζήμια γι’ αυτούς, περιλαμβανομένης της απόλυσης, και η οποία οφείλεται στην ιδιότητα ή τις δραστηριότητές τους ως αντιπροσώπων των εργαζομένων, στη συνδικαλιστική τους προσχώρηση, ή στη συμμετοχή τους σε συνδικαλιστικές δραστηριότητες, εφόσον αυτοί ενεργούν σύμφωνα με τους νόμους, τις συλλογικές συμβάσεις ή άλλες ρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί από κοινού· και

(β) παρέχει στους αντιπροσώπους των εργαζομένων τέτοιες διευκολύνσεις μέσα στην επιχείρηση, ώστε να επιτυγχάνεται η αποτελεσματική εκπλήρωση των καθηκόντων τους ως αντιπροσώπων των εργαζομένων:

5. Στα άρθρα 1 και 2 της Σύμβασης που κύρωσαν οι πιο πάνω Νόμοι (Σύμβαση περί των Αντιπροσώπων των Εργαζομένων, 1971), καθορίζονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Άρθρο 1

«Οι αντιπρόσωποι των εργαζομένων στην επιχείρηση θα πρέπει να απολαμβάνουν αποτελεσματικής προστασίας έναντι οποιασδήποτε ενέργειας η οποία δυνατόν να είναι επιζήμια γι' αυτούς, περιλαμβανομένης της απόλυσης και η οποία οφείλεται στην ιδιότητα ή τις δραστηριότητες τους ως αντιπροσώπων των εργαζομένων, στη συνδικαλιστική τους προσχώρηση, ή στη συμμετοχή τους σε συνδικαλιστικές δραστηριότητες, εφόσον βέβαια ενεργούν σύμφωνα με τους νόμους, τις συλλογικές συμβάσεις ή άλλες ρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί από κοινού.»

Άρθρο 2

«1. Θα πρέπει να παρέχονται στους αντιπροσώπους των εργαζομένων τέτοιες διευκολύνσεις μέσα στην επιχείρηση, όπως θα ήθελε κριθεί κατάλληλο, για να υποβοηθούνται στην ταχεία και αποτελεσματική εκπλήρωση των καθηκόντων τους.»

6. Στο Μέρος ΙΙ, άρθρο 28 των περί Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη του 1996 (Κυρωτικών) Νόμων του 2000 και 2011, προνοούνται τα εξής:
«Άρθρο 28 - Δικαίωμα των εκπροσώπων των εργαζομένων για προστασία στο επίπεδο της επιχείρησης και παροχή διευκολύνσεων.

Για αποτελεσματική άσκηση του δικαιώματος των εκπροσώπων των εργαζομένων στην εκπλήρωση των καθηκόντων τους, τα Μέρη αναλαμβάνουν την υποχρέωση να εξασφαλίζουν ότι οι εκπρόσωποι αυτοί στο επίπεδο της επιχείρησης:

α. απολαμβάνουν αποτελεσματική προστασία ενάντια σε κάθε επιζήμια πράξη, περιλαμβανομένης της απόλυσης τους από την εργασία, λόγω της θέσης τους ή των δραστηριοτήτων τους ως εκπροσώπων των εργαζομένων στο επίπεδο της επιχείρησης·

β. έχουν τις κατάλληλες διευκολύνσεις προκειμένου να εκπληρώνουν έγκαιρα και αποτελεσματικά τα καθήκοντα τους, λαμβάνοντας υπόψη τις επικρατούσες στη χώρα εργασιακές σχέσεις καθώς και τις ανάγκες, το μέγεθος και τις δυνατότητες της εν λόγω επιχείρησης.»

7. Στο άρθρο 63 των περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμων του 1990 έως (αρ. 3) του 2022 καθορίζεται ότι η συvδικαλιστική ελευθερία και η αvεμπόδιστη άσκηση τωv συvαφώv με αυτή δικαιωμάτωv διασφαλίζovται στoυς υπαλλήλoυς.»

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Διασωληνωμένος 18χρονος μετά τα μαχαιρώματα στη Λεμεσό - Διερευνά απόπειρα φόνου η Αστυνομία

• Ντόναλντ Τραμπ: Έφτασε στην Ουάσινγκτον μαζί με τη Μελάνια για την ορκωμοσία - Δείτε βίντεο

• Μας κάνει τη... χάρη ο καιρός - Πότε θα έρθουν βροχές και πτώση της θερμοκρασίας

• Διακοπές Πάσχα: Άρχισαν ήδη να ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι – Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί στο εξωτερικό

• Στην κόψη του ξυραφιού η εκεχειρία στη Γάζα - Αγωνιούν οι οικογένειες των ομήρων



Απόπειρα φόνου στην Πέγεια: Πυροβόλησε την σύζυγο του έξω από το σπίτι τους - Έτρεξε γείτονας στο σημείο

Απόπειρα φόνου στην Πέγεια: Πυροβόλησε την σύζυγο του έξω από το σπίτι τους - Έτρεξε γείτονας στο σημείο

Το ΤΑΕ Πάφου διερευνά απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το απόγευμα της Κυριακής, γύρω στις 17:50 στη Πέγεια, με χρήση κυνηγετικού όπλου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top