ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υγραέριο Κίνησης: «Έπεσε» το ενδιαφέρον από τους οδηγούς παρά τις αυξήσεις στη βενζίνη - Σχεδιασμοί για φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων στα πρατήρια

Υγραέριο Κίνησης: «Έπεσε» το ενδιαφέρον από τους οδηγούς παρά τις αυξήσεις στη βενζίνη - Σχεδιασμοί για φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων στα πρατήρια

Πολύ μειωμένη φαίνεται να είναι η ζήτηση για ανεφοδιασμό οχημάτων με υγραέριο κίνησης (LPG) παρόλη την αύξηση τιμών στη βενζίνη και την πρόσφατη επιστροφή στην κανονική φορολογία καυσίμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη την Κύπρο υπάρχουν μόνο 10 πρατήρια από διάφορες εταιρείες πετρελαιοειδών που προσφέρουν υγραέριο κίνησης. Τα οφέλη από τη χρήση του είναι πολλαπλά καθώς πέραν από το ότι είναι φθηνότερο από τα συμβατικά καύσιμα είναι και φιλικότερο προς το περιβάλλον.

Όπως υπέδειξε o CEO της Staroil Cyprus Γιώργος Πέτρου, μιλώντας στο ThemaOnline, μπορεί οι τιμές στα καύσιμα να είναι υψηλές αλλά είναι κατά 30% περίπου φθηνότερες από την περσινή χρονιά που άγγιξαν το 1,8 ευρώ το λίτρο. Εκείνη την περίοδο υπήρχε ενδιαφέρον. Παράλληλα, σημείωσε, ότι έχει αυξηθεί και η τιμή του υγραερίου από πέρσι, η οποία παραμένει εδώ και αρκετό καιρό κοντά στο 1 ευρώ το λίτρο με τους περισσότερους οδηγούς να προτιμούν πλέον τη βενζίνη ή το πετρέλαιο παρά το υγραέριο.

«Φαίνεται ότι δεν εγκαθίστανται πλέον συστήματα στα οχήματα και γενικά το ενδιαφέρον για ανεφοδιασμό έχει μειωθεί εδώ και αρκετό καιρό. Ίσως συμφέρει καλύτερα η βενζίνη τώρα σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές», σημείωσε ο Γιώργος Πέτρου.

Η Staroil Cyprus προσφέρει, στο παρόν στάδιο, παροχή υγραερίου μόνο από ένα πρατήριο. Ερωτηθείς εάν προτίθενται να προχωρήσουν σε περαιτέρω επένδυση στο κομμάτι αυτό, ο CEO της εταιρείας απάντησε αρνητικά, καθώς - πέρα από το μειωμένο ενδιαφέρον των καταναλωτών - είναι οικονομικά ασύμφορο για τις εταιρείες πετρελαιοειδών αφού υπάρχουν πολλά έξοδα συντήρησης, όπως έλεγχοι που γίνονται κάθε χρόνο και η λειτουργία των διαφόρων συστημάτων ασφαλείας. «Στο συγκεκριμένο πρατήριο το υγραέριο αποτελεί μόνο το 7-10% των πωλήσεων», πρόσθεσε.

Μηδενικές οι νέες εγκαταστάσεις

Δεν πραγματοποιούνται νέες εγκαταστάσεις συστημάτων υγραερίων δήλωσε στο ThemaOnline ο Δημήτρης Τσιβίτης, ιδιοκτήτης της AutoGas TS.

«Λόγω της μείωσης της τιμής της βενζίνης από πέρυσι τον Μάιο που βρισκόταν στο 1,8 στο 1,4 σήμερα, και την σταθεροποίηση της τιμής του υγραερίου στο 1 ευρώ, δεν υπάρχει ζήτηση για εγκατάσταση νέων συστημάτων», υπέδειξε.

Ερωτηθείς αν ακόμα και τώρα συμφέρει οικονομικά περισσότερο το υγραέριο από την βενζίνη, ο Δημήτρης Τσιβίτης εξήγησε πως ο μέσος όρος του κόστους εγκατάστασης ενός συστήματος βρίσκεται στα 1000 ευρώ ενώ μπορεί να φθάσει μέχρι 1500 ευρώ για τις μεγαλύτερες μηχανές. «Από τη διαφορά και μόνο της τιμής των δύο καυσίμων, στα 20 χιλιάδες χιλιόμετρα που θα καλύψει ένα όχημα μπορεί να αποσβέσει το κόστος της εγκατάστασης. Έπειτα, κάθε χρόνος θα κερδίζει περίπου 1000 ευρώ», σημείωσε.

Πρόσθεσε, πώς όπως είναι σήμερα οι τιμές συμφέρει το υγραέριο για κάποιον που κάνει πολλά χιλιόμετρα στον δρόμο. «Αν πέσει η τιμή του υγραερίου πιστεύω ότι θα επανέλθει η ζήτηση για νέα συστήματα», σημείωσε ο Δημήτρης Τσιβίτης.

 

Δεν δόθηκε κανένα κίνητρο

Μιλώντας με τον Σύνδεσμο Πρατηριούχων Κύπρου επιβεβαίωσαν ότι η κίνηση είναι μηδαμινή αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν δόθηκαν εν τέλει κίνητρα στους οδηγούς, ειδικότερα όσον αφορά το να πληρώνεις μικρότερο ποσό για την άδεια κυκλοφορίας.

Με το βλέμμα στην ηλεκτροκίνηση

Το μέλλον είναι ξεκάθαρα η ηλεκτροκίνηση για αυτό και οι εταιρείες πετρελαιοειδών κάνουν τους δικούς τους σχεδιασμούς.

Υπενθυμίζεται πως, το Υπουργικό Συμβούλιο, σε συνεδρίαση στις 21 Ιουνίου 2023 ενέκρινε Τροποποίηση των περί Ρυθμίσεως Πρατηρίων Πετρελαιοειδών Κανονισμών του 1972 μέχρι 1999, για να επιτρέπεται η εγκατάσταση και χρήση σημείων φόρτισης - επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε πρατήρια πετρελαιοειδών, στο πλαίσιο της πολιτικής της Κυβέρνησης για μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Η σχετική τροποποίηση έχει ήδη κατατεθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για συζήτηση.

«Οι σκέψεις που κάνουν όλοι τώρα είναι για εγκατάσταση φορτιστών για ηλεκτρικά οχήματα. Ο σχεδιασμός της Staroil είναι η εγκατάσταση των φορτιστών να γίνει σε πρατήρια εκτός πόλεων για οχήματα που ενδεχομένως να κάνουν ένα μακρινό ταξίδι και να ξεμείνουν από μπαταρία», σημείωσε ο Γιώργος Πέτρου.

Καύσιμα από τα κατεχόμενα

Φόβο για κλείσιμο πρατηρίων λόγω ανεφοδιασμού καυσίμων από τα κατεχόμενα εξέφρασε ο CEO της Staroil Cyprus. «Φαίνεται ότι τα πρατήρια που γειτνιάζουν με κατεχόμενες περιοχές, τόσο στη Λευκωσία όσο και στην Πύλα, έχουν ζημιές στις πωλήσεις που αγγίζουν το 30%. Αν δεν παρθούν σύντομα αποφάσεις, φοβάμαι ότι ορισμένα πρατήρια θα κλείσουν», κατέληξε ο Γιώργος Πέτρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέες έρευνες στα Περβόλια - Μέρος όπλου το τεκμήριο που εντοπίστηκε - Δείτε φωτογραφίες

Έριξαν χειροβομβίδα σε αυλή οικίας στη Λάρνακα – Εντός του σπιτιού οι ένοικοι – Ψάχνουν τους δράστες

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα

Άφιξη μεταναστών: Έφτασαν με ταχύπλοο σκάφος στον κατεχόμενο Λιμνίτη και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές



Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Η διασύνδεση του Κυπριακού με τα ευρωτουρκικά ήταν και παραμένει μία από τις επιδιώξεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος ξεκίνησε εδώ και μήνες ένα μαραθώνιο επαφών με ηγέτες της ΕΕ φτάνοντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Απρίλιο όπου σύμφωνα με την κυβέρνηση, υλοποιήθηκε ο στόχος που έθεσε από την αρχή, δηλαδή η διασύνδεση των ευρωτουρκικών με την πρόοδο στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top