Μπορεί η συζήτηση, τόσο της πρότασης νόμου που κατέθεσε το ΑΚΕΛ όσο και του κυβερνητικού νομοσχεδίου, για τους Συμβούλους του Προέδρου της Δημοκρατίας, των Υπουργών και των Υφυπουργών, να έκλεισε για την ώρα λόγω των θερινών διακοπών, εντούτοις, φαίνεται να παρουσιάζουν κάποιες σημαντικές ελλείψεις.
Σύμφωνα με σημείωμα της Υπηρεσίας Προϋπολογισμού και Ανθρώπινου Δυναμικού, ενώ στο κυβερνητικό νομοσχέδιο γίνεται αναφορά σε κατώτατο όριο απολαβών που θα παραχωρείται στους Συνεργάτες-Συμβούλους, δεν γίνεται ούτε προνοείται οποιαδήποτε αναφορά σε ανώτατο όριο χρηματικής αποζημίωσης/συνολικής δαπάνης, με την αιτιολογία ότι στον κρατικό προϋπολογισμό περιλαμβάνεται πρόνοια ύψους 62.000 ευρώ για κάθε Υπουργείο.
Η Διεύθυνση αφού παραθέτει στοιχεία αναφορικά με τις δαπάνες ανά Υπουργείο για πρόσληψη Συμβούλων τα τελευταία τρία χρόνια, σημειώνει ότι «όπως παρατηρείται τα πλείστα από τα Υπουργεία έχουν πρόνοια 62.000 ευρώ, υπάρχουν όμως Υπουργεία των οποίων η πρόνοια είναι πολύ μεγαλύτερη λ.χ. Υπουργείο Οικονομικών».
Το σημαντικό, όμως, τονίζει η Διεύθυνση, «είναι ότι οι πρόνοιες στον προϋπολογισμό δεν είναι σταθερές, αλλά μπορούν να διαφοροποιηθούν, είτε μέσω μεταφοράς πιστώσεων κατά τη διάρκεια του χρόνου είτε με την ετοιμασία του προϋπολογισμού για το επόμενο οικονομικό έτος».
Επιπρόσθετα, υποδεικνύει η Διεύθυνση Προϋπολογισμού και Ανθρωπίνου Δυναμικού, «δεν γίνεται καμία αναφορά στον αριθμό Συνεργατών που κάθε Υπουργός/Υφυπουργός μπορεί να προσλάβει».
Με βάση τη σχετική πρόνοια στον προϋπολογισμό, αλλά και την πρόνοια στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τους Συμβούλους-Συνεργάτες, ο μέγιστος αριθμός είναι δύο. Παρά ταύτα, πέραν των δύο συνεργατών που κάποιος Υπουργός/Υφυπουργός μπορεί να προσλάβει από τον ιδιωτικό τομέα, έχει το δικαίωμα να αποσπάσει στο γραφείο του δημόσιους υπαλλήλους ή υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οπότε ο αριθμός των συνεργατών αυξάνεται χωρίς να επηρεάζεται η πρόνοια του προϋπολογισμού.
Στη βάση των πιο πάνω και λαμβάνοντας υπόψη την προσπάθεια τόσο της Εκτελεστικής όσο και της Νομοθετικής Εξουσίας για νομοθετική ρύθμιση του θέματος, αλλά και για διαφάνεια και χρηστή διοίκηση, η Διεύθυνση τονίζει ότι «κρίνεται αναγκαίο πως οι πιο πάνω παρατηρήσεις πρέπει να συνυπολογιστούν κατά την συζήτηση του εν λόγω νομοσχεδίου για συνολική και οριστική ρύθμιση του θεσμού των Συμβούλων-Συνεργατών των μελών της Κυβέρνησης».
Ως εκ τούτου, καταλήγει, πρέπει να περιληφθεί πρόνοια στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο που να προνοεί για μέγιστο ύψος δαπάνης και μέγιστο αριθμό Συμβούλων.
Το κόστος για Συμβούλους-Συνεργάτες τα τελευταία τρία χρόνια
Σύμφωνα, πάντως, με πίνακα που ετοίμασε η Διεύθυνση Προϋπολογισμού και Ανθρωπίνου Δυναμικού, τα τελευταία τρία χρόνια το κράτος ξόδεψε για πρόσληψη Συμβούλων-Συνεργατών, σχεδόν 4 εκατομμύρια ευρώ και δη 3.898.818 ευρώ.
Αναλυτικότερα, το 2021 οι δαπάνες για πρόσληψη Συνεργατών-Συμβούλων ανήλθαν στο 1.171.062 ευρώ, το 2022 αυξήθηκαν στο 1.463.756 ευρώ, ενώ για φέτος έχουν προϋπολογισθεί στο 1.264.000 ευρώ.
Με βάση τα ίδια στοιχεία, οι περισσότερες δαπάνες αφορούν τους Συμβούλους-Συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το 2021 στοίχισαν 325.371 ευρώ, το 2022 οι δαπάνες αυξήθηκαν στις 422.756 ευρώ, ενώ για φέτος οι εν λόγω δαπάνες αναμένεται να ανέλθουν στις 250.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τους Υπουργούς-Υφυπουργούς, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό για το 2023, οι Υπουργοί Εσωτερικών και Μεταφορών έχουν στη διάθεσή τους ποσό μέχρι 65.000 ευρώ για πρόσληψη Συμβούλων-Συνεργατών, ενώ οι 5 Υφυπουργοί Έρευνας, Κοινωνικής Πρόνοιας, Ναυτιλίας, Πολιτισμού και Ναυτιλίας, όπως επίσης και οι Υπουργοί Άμυνας, Γεωργίας, Δικαιοσύνης, Ενέργειας, Εργασίας, Εξωτερικών και Παιδείας ποσό μέχρι 62.000 ευρώ.
Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Υπουργούς, ο Υπουργός Οικονομικών έχει στη διάθεσή του ποσό μέχρι και 142.000 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο κονδύλι για τον Υπουργό Υγείας δεν ξεπερνά τις 60.000 ευρώ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έριξαν μολότοφ έξω από πιτσαρία στη Λεμεσό - Άρχισαν οι έρευνες των Αρχών
Ανοίγει την πόρτα για απεσταλμένο ο Γκουτέρες
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις