ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θρίλερ στο Βίλνιους, στο ακουστικό η Λευκωσία

Θρίλερ στο Βίλνιους, στο ακουστικό η Λευκωσία

Σε παρτίδα πολιτικού πόκερ εξελίσσεται η διήμερη σύνοδος του ΝΑΤΟ που αρχίζει σήμερα Τρίτη 11/7 στο Βίλνιους της Λιθουανίας, αφού τη Δευτέρα ο Τούρκος Πρόεδρος εντελώς απροκάλυπτα προσπάθησε να μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία διεκδικώντας ξεπάγωμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Αγκυρας με την ΕΕ, ενώ την ίδια ώρα, απαιτεί από την Ουάσιγκτον να επιτρέψει την πώληση στην Τουρκία μαχητικών F-16.

Οι αξιώσεις του Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσαν ενόχληση σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες, ωστόσο, η αντίδρασή τους υπήρξε διακριτική, αφού κανένας δεν επιθυμεί τη ρήξη με την Τουρκία σε αυτή την εξαιρετικά σημαντική συγκυρία, μεσούντος του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Τζο Μπάιντεν φέρεται μάλιστα να έδωσε κάποιες διαβεβαιώσεις στον Ερντογάν για πώληση των F-16 υπό όρους, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν, ενώ πολλά αναμένεται να κριθούν στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα. Από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής η πρώτη αντίδραση υπήρξε αρνητική γεγονός που υποχρέωσε τον Ερντογάν σε αναδίπλωση, αφού αργά ψες δέχθηκε να προωθήσει την υποψηφιότητα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Τυχόν όροι δεν έγιναν γνωστοί. Δημοσιογραφικές πληροφορίες από το Βίλνιους αναφέρουν ότι Σουηδία και Τουρκία επαναβεβαίωσαν τη δημιουργία μηχανισμού μέσω του οποίου η Στοκχόλμη θα απαντά στις ανησυχίες ασφάλειας που εγείρει η Αγκυρα σχετικά με Κούρδους αντάρτες του PKK που έχουν διαφύγει στην σκανδιναβική χώρα.

Σε αναμονή η κυβέρνηση

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει στραμμένη την προσοχή της στο Βίλνιους ειδικότερα στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα έχει ο Ταγίπ Ερντογάν με ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι αναμένεται να του εγείρουν το Κυπριακό. Στο πλαίσιο αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο, την Τετάρτη. Η Λευκωσία γίνεται δέκτης μηνυμάτων ότι ο Τούρκος ηγέτης επιθυμεί άνοιγμα προς τη Δύση σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει χρηματοδοτική βοήθεια για στήριξη της παραπαίουσας τουρκικής οικονομίας.

Η διασύνδεση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με τα ευρωτουρκικά έθεσε σε κινητοποίηση την κυπριακή κυβέρνηση, η οποία θέλει να αξιοποιήσει το μομέντουμ στο πλαίσιο της προσπάθειας για επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό. Κάτι τέτοιο εντάσσεται στη στρατηγική της Λευκωσίας για ανάθεση αναβαθμισμένου ρόλου στην ΕΕ στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης. Η Λευκωσία δεν φαίνεται να ανησυχεί από την τακτική του Ερντογάν να βάλει στο τραπέζι τα ευρωτουρκικά, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να παρακαμφθεί από τη διαδικασία, ωστόσο, προβληματισμό προκαλεί το ενδεχόμενο χώρες-μέλη της ΕΕ να σπεύσουν να ικανοποιήσουν αξιώσεις της Αγκυρας.

Τετ α τετ Κόμπου-Γκουτέρες

Η προσοχή της Λευκωσίας στρέφεται και στη Νέα Υόρκη όπου αργά σήμερα Τρίτη 11/ 7 ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος θα γίνει δεκτός από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Ο κ. Κόμπος θα τονίσει στον κ. Γκουτέρες την προσήλωση της Λευκωσίας στην προσπάθεια για αναζήτηση λύσης και θα εκφράσει την ετοιμότητα της να παρακαθήσει στο τραπέζι του διαλόγου στη βάση του διαπραγματευτικού πλαισίου, από το σημείο στο οποίο διακόπηκε η προσπάθεια στο Κραν Μοντάνα, κάτι το οποίο καθιστά ξεκάθαρο στον επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μέσω επιστολής την οποία του απέστειλε πρόσφατα, μετά από την μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία. Στην επιστολή, ημερομηνίας 23 Ιουνίου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προτρέπει τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να εισακούσει την έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας και με την πρώτη ευκαιρία να διορίσει απεσταλμένο για διευκόλυνση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Τις ευχές του σε όλους τους πολίτες ενόψει της Ανάστασης και του Πάσχα έδωσε σε τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top