ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Εργασίας: Σημαντικά ανοιχτά ζητήματα - «Απαραίτητη η ρύθμιση της τηλεργασίας» - Τι είπε για 4ήμερη εργασία

Υπ. Εργασίας: Σημαντικά ανοιχτά ζητήματα - «Απαραίτητη η ρύθμιση της τηλεργασίας» - Τι είπε για 4ήμερη εργασία

Την επιδίωξη του η Κύπρος να διαθέτει σε λίγα χρόνια το πιο εκσυγχρονισμένο συνταξιοδοτικό σύστημα εντός ΕΕ, τόσο σε σχέση με το περιεχόμενο του όσο και σε σχέση με το λογισμικό που το υποστηρίζει, τονίζει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, αναφέροντας παράλληλα ότι το 2024 συμπληρώνονται 60 χρόνια λειτουργίας του Ταμείου με τον τρόπο που άρχισε να λειτουργεί το 1964.

Στην συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Εργασίας αναφέρεται επίσης στην ύπαρξη μελέτης για το θέμα της αναλογιστικής μείωσης του 12% για όσους συνταξιοδοτούνται πριν το 65ο έτος ηλικίας και παραπέμπει σε συνεδρία του Συμβουλίου των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προτού δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες επί του θέματος, ενώ ανακοινώνει ότι έχει τύχει επεξεργασίας το πρώτο πλαίσιο ποιοτικών και ποσοτικών κινήτρων για την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα, και θα γίνει σχετική συζήτηση στην επόμενη συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, την οποία θα επιδιώξει να πραγματοποιήσει εντός Ιουλίου.

Επίσης, ο Υπουργός ανακοινώνει πως έχει επικαιροποιηθεί το νομοσχέδιο για την τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα και θα αποσταλεί στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής για να ξεκινήσει η συζήτηση του και ότι ολοκληρώνεται σύντομα από το ΥΠΟΙΚ και η επεξεργασία του πλαισίου για τις ευέλικτες μορφές εργασίας στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ αναφέρεται στον προσανατολισμό που υπάρχει από πλευράς δημόσιας διοίκησης για τετραήμερη εβδομάδα εργασίας.

Αναφέρει επίσης ότι οι κοινωνικοί εταίροι έχουν δώσει ήδη τα ονόματα των εκπροσώπων τους που θα συμμετάσχουν στην Επιτροπή για την επαναξιολόγηση του κατώτατου μισθού και θα ξεκινήσει στο προσεχές διάστημα η λειτουργία της Επιτροπής.

Σχετικά με την αντιμετώπιση της μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρείται στην εξέταση των αιτήσεων, ο Υπουργός αναφέρει ότι έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία για μια σειρά νομοθετικών ή διαδικαστικών αλλαγών και αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται η διαδικασία για τη στελέχωση της δημόσιας υπηρεσίας για να εργαστούν υπερωριακά έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να καταβάλλονται οι πληρωμές εντός ενός μηνός από την υποβολή της αίτησης.

Τέλος, ο Υπουργός Εργασίας αναφέρεται στην συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ σε σχεδιασμό που βρίσκεται στην φάση της ολοκλήρωσης σε σχέση με την ελάφρυνση των ωραρίων εργασίας των πολύτεκνων γονιών, στην αντιμετώπιση της ψευδούς αυτοαπασχόλησης και στον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος των αορίστου χρόνου εργαζομένων, ενώ σε σχέση με την διασύνδεση της αγοράς εργασίας με την παιδεία ανακοινώνει την επίσκεψη του σε πολλούς χώρους εργασίας, σχολεία, πανεπιστήμια και στρατόπεδα για προώθηση της σύγχρονης επαγγελματικής κουλτούρας που είναι απαραίτητη για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, αναφέροντας ταυτόχρονα ότι «100.000 θα είναι οι συμμετέχοντες στις μαθησιακές δραστηριότητες» για προώθηση της σύγχρονης επαγγελματικής ανάπτυξης.

Μεταρρύθμιση συνταξιοδοτικού

Ειδικότερα, κληθείς να πει πως προσεγγίζει το θέμα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού εν αναμονή της μελέτης από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) και πως το διασυνδέει με τον δεύτερο πυλώνα συνταξιοδοτικών παροχών που είναι τα ταμεία προνοίας, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι στο προγραμματισμό του Υπουργείου Εργασίας είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος «τόσο σε σχέση με το περιεχόμενο του όσο και σε σχέση με το λογισμικό το οποίο το υποστηρίζει».

Ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι «το 2024 συμπληρώνονται 60 χρόνια από τη λειτουργία του ΤΚΑ με τον τρόπο με το οποίο αυτό λειτουργεί από το 1964 και για να μπορούμε να έχουμε ένα Ταμείο βιώσιμο το οποίο να μπορεί να υποστηρίζει τους πολίτες με τρόπο ικανοποιητικό για άλλα 60 χρόνια πρέπει να το εκσυγχρονίσουμε», σημειώνοντας ότι η Κύπρος διαθέτει το «πιο πεπαλαιωμένο λογισμικό σύστημα για την λειτουργία ΤΚΑ σε όλο την ΕΕ».

«Θέλουμε μέσα από τον εκσυγχρονισμό του συστήματος, μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια, να έχουμε το πιο εκσυγχρονισμένο σύστημα από οποιανδήποτε ευρωπαϊκή χώρα έτσι ώστε από τελευταίοι να γίνουμε πρώτοι», υπογράμμισε.

Ανέφερε ότι ο εκσυγχρονισμός του συστήματος «θα είναι πάρα πολύ ωφέλιμος για τους σημερινούς εργαζόμενους και συνταξιούχους και για τους μελλοντικούς συνταξιούχους της χώρας μας».

Ερωτηθείς πότε θα είναι έτοιμη η αναλογιστική μελέτη για το ΤΚΑ, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι υπάρχει συγκεκριμένος προγραμματισμός με ορίζοντα πενταετία και «θα προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε αυτές τις διαδικασίες έτσι ώστε να έχουμε απτά αποτελέσματα το συντομότερο».

«Πρόκειται για ένα δύσκολο και σύνθετο έργο για το οποίο λαμβάνουμε τεχνική υποστήριξη από τον ILO καθώς επίσης από την κυβέρνηση της Αυστρίας», ανέφερε, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «θα καταφέρουμε να κάνουμε ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός».

Αναλογιστική μείωση 12%

Σε ερώτηση που βρίσκεται το θέμα της επικαιροποίησης στοιχείων από τον αναλογιστή που αφορούν την αναλογιστική μείωση του 12% για όσους συνταξιοδοτούνται πριν το 65ο έτος ηλικίας, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι το όριο συνταξιοδότησης στην χώρα μας είναι το 65ο έτος ηλικίας που ίσχυε ανέκαθεν ενώ το 1993 δόθηκε η δυνατότητα στους εργαζόμενους που συμπληρώνουν 33 χρόνια εισφορών στο ΤΚΑ να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος και το 2012 η τότε Κυβέρνηση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα όπου ο προσανατολισμός ήταν προς την κατεύθυνση της κατάργησης της δυνατότητας συνταξιοδότησης στο 63ο έτος εισήγαγε αυτή την διαδικασία μέσω της οποίας υπάρχει η δυνατότητα της συνταξιοδότησης στο 63ο έτος αλλά με τρόπο ουδέτερο για τα οικονομικά του ΤΚΑ.

«Αν δεν υπάρχει αναλογιστική προσαρμογή του 12% θα επιβαρυνθούν με το κόστος όλοι οι εργαζόμενοι που σημαίνει ότι θα αυξηθούν οι εισφορές όλων των εργαζομένων», ανέφερε και πρόσθεσε πως «καμία Κυβέρνηση και κανένας Υπουργός Εργασίας δεν θα καταργούσε την αναλογιστική προσαρμογή του 12% γιατί αυτό δεν είναι πρακτικά εφικτό».

Αναφερόμενος στο πού επικεντρώνεται για το θέμα, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι αυτό έχει να κάνει με την ανακουφιστική παρέμβαση για εκείνους οι οποίοι δικαιούνται περισσότερο αυτή την ανακούφιση, ενώ αναφέρθηκε στις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται διεθνώς και συγκεκριμένα στη Γερμανία, λέγοντας ότι «θέλουμε να περιορίσουμε, ανάλογα με τις δυνατότητες που υπάρχουν, την επιβάρυνση αυτή για τους εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει πάρα πολλά χρόνια εργασίας» γιατί το «θεωρούμε δίκαιο».

Επικαλούμενος την ύπαρξη σχετικής μελέτης, ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι «φαίνεται ότι οι εργαζόμενοι που έχουν εργαστεί για πάρα πολλά χρόνια είναι εκείνοι που ξεκίνησαν να εργάζονται νωρίς, στην μεγάλη τους πλειοψηφία δεν έχουν ακαδημαϊκές σπουδές, είναι εργαζόμενοι που σε πολύ μεγάλο βαθμό έχουν εργαστεί σε χειρωνακτικά επαγγέλματα και είναι χαμηλόμισθοι».

Κληθείς να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες επί τούτου, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι θα αναμένει να συζητηθεί το θέμα στο Συμβούλιο των Κοινωνικών Ασφαλίσεων προτού δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Αναφέρθηκε επίσης στους εργαζόμενους οι οποίοι για λόγους που έχουν να κάνουν με την επιβάρυνση της υγείας τους δεν μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται, λέγοντας ότι για αυτή την κατηγορία των εργαζομένων υπάρχει ήδη η δυνατότητα να απευθυνθούν στο ιατροσυμβούλιο.

Είπε ακόμη ότι θέλει να βελτιώσει αυτή την διαδικασία «έτσι ώστε να είμαστε πράγματι σωστοί σε σχέση με τις αποφάσεις που λαμβάνονται».

Τηλεργασία και 4ημερη εργασία

Σε παρατήρηση ότι κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή νομοσχέδιο για ρύθμιση της τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα και ότι η ολοκλήρωση της συζήτησης του θέματος φαίνεται να παραπέμπεται από τη Βουλή για το Σεπτέμβρη λόγω ζητημάτων που αφορούν την προστασία προσωπικών δεδομένων, και ερωτηθείς που βρίσκεται το θέμα της ρύθμισης τηλεργασίας στο δημόσιο τομέα, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι η ρύθμιση της τηλεργασίας είναι απαραίτητη για την καλύτερη αξιοποίηση της τεχνολογίας στον τομέα της εργασίας, προσθέτοντας ότι «αυτή η συζήτηση γίνεται εδώ και αρκετό καιρό, καταφέραμε να την ολοκληρώσουμε το προηγούμενο διάστημα, καταθέσαμε το νομοσχέδιο για την τηλεργασία στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής και ξεκίνησε η συζήτηση».

Είπε ακόμη ότι στο πλαίσιο όλων των συζητήσεων προκύπτουν διάφορα ζητήματα όπως αυτό που αφορά τα προσωπικά δεδομένα» και πρόσθεσε πως σε συνεργασία και συνεννόηση με την Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ήδη έχουμε επικαιροποίησει το νομοσχέδιο και είναι έτοιμο να αποσταλεί στην Επιτροπή Εργασίας.

Ανέφερε, ωστόσο, πως λόγω του ότι η Βουλή διακόπτει την λειτουργία της κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα χρειαστεί η συζήτηση να συνεχιστεί το Φθινόπωρο και πρόσθεσε πως γνωρίζει πως για τα μέλη της Επιτροπής αποτελεί επίσης προτεραιότητα η σύντομη ολοκλήρωση της συζήτησης για την ρύθμιση αυτού του ζητήματος.

Ο Υπουργός εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα καταλήξει σύντομα η συζήτηση για να δώσουμε τη δυνατότητα, όπως είπε, «σε πολλούς οργανισμούς και επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν την τηλεργασία για την καλύτερη λειτουργία και ενίσχυση της παραγωγικότητας τους».

Σε σχέση με το θέμα της τηλεργασίας στον δημόσιο τομέα, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι «ολοκληρώνεται σύντομα και η επεξεργασία πλαισίου για ευέλικτες μορφές εργασίας στη δημόσια διοίκηση από το Υπουργείο Οικονομικών, στις οποίες επίσης περιλαμβάνεται η τηλεργασία».

«Θα δοθεί η δυνατότητα με ένα προγραμματισμό, ο οποίος έχει ήδη διαμορφωθεί, για την εξελικτική αξιοποίηση των σύγχρονων μορφών τεχνολογίας που επιτρέπουν την εξ αποστάσεως εργασία και από την δημόσια υπηρεσία και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα», εξήγησε.

Κληθείς να αναφέρει τη θέση του σε σχέση με 4ημερη εργασία την εβδομάδα, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι αρκετοί οργανισμοί έχουν αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα, προσθέτοντας ότι «και από πλευράς δημόσιας διοίκησης υπάρχει ένας τέτοιος προσανατολισμός μετά από την εκπόνηση μελετών από συμβούλους που έχουν διατυπώσει σχετικές εισηγήσεις».

Ανέφερε, ωστόσο, πως για να μπορεί να εφαρμοστεί η 4ημερη εβδομάδα εργασίας «χρειάζεται να έχει προηγηθεί η ανάλογη προεργασία έτσι ώστε η εφαρμογή να ανταποκρίνεται σε δύο παραμέτρους, αφενός στην καλύτερη συμφιλίωση της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και αφετέρου στην ενίσχυση της παραγωγικότητας που είναι το κύριο ζητούμενο».

Κατώτατος μισθός

Ερωτηθείς πως βλέπει να εξελίσσεται το θέμα του κατώτατου μισθού, ενόψει και του γεγονότος ότι τον Ιανουάριο του 2024 θα υπάρξει αναπροσαρμογή του, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι «ως μία Κυβέρνηση ανθρωποκεντρική έχουμε στο επίκεντρο τον άνθρωπο και στο επίκεντρο της καθημερινότητας των ανθρώπων είναι η εργασία τους», ενώ το σημείο αναφοράς σε σχέση με την εργασία, όπως είπε, είναι ο μισθός των εργαζομένων.

Όπως διαπιστώνεται διεθνώς και όχι μόνο στην Κύπρο, τόσο από την ΕΕ όσο και από τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, οι μισθοί πρέπει να είναι ικανοποιητικοί και αξιοπρεπείς, ανέφερε και πρόσθεσε πως «η ρύθμιση του κατώτατου μισθού είναι απαραίτητη και το γεγονός της θεσμοθέτησης είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα».

Για αυτό τον λόγο, όπως είπε ο Υπουργός, «ενόψει της ανανέωσης του διατάγματος για τον κατώτατο μισθό θέλουμε αυτή η ρύθμιση να γίνει καλύτερη τόσο σε σχέση με τον τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού, αλλά και, σύμφωνα με τις δυνατότητες της οικονομίας και τις ανάγκες της κοινωνίας, να συζητηθεί το ύψος του για να μπορούμε μέχρι το τέλος του έτους που θα εκδοθεί το νέο διάταγμα που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2024 να είναι διαμορφωμένο με τον κατάλληλο τρόπο που να ανταποκρίνεται σε αυτές τις παραμέτρους».

Σημείωσε ότι η επόμενη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα γίνει μετά από δύο χρόνια.

Αναφερόμενος στην καθορισμένη διαδικασία συζήτησης του κατώτατου μισθού, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι σύμφωνα με την διαδικασία που υπάρχει, η Επιτροπή για αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους των εργαζομένων, των εργοδοτών και της πολιτείας αλλά και από τεχνοκράτες, «θα συζητήσει και θα μελετήσει τα δεδομένα για να καταθέσει εισηγήσεις ενώπιον του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος το οποίο λειτουργεί συμβουλευτικά προς τον Υπουργό Εργασίας, ο οποίος εκδίδει το διάταγμα».

Ανέφερε ότι η διαδικασία αυτή έχει ήδη ξεκινήσει και έχει λάβει τις απαντήσεις των κοινωνικών εταίρων για τους εκπροσώπους τους στην Επιτροπή και «μέσα στο προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει η λειτουργία της Επιτροπής».

Καθυστέρηση στην εξέταση αιτήσεων

Σε παρατήρηση ότι υπάρχει αρκετή καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων από μέρους των υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι αισθάνεται πολύ έντονα σε σχέση με αυτό το θέμα και πρόσθεσε πως από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων της νέας Κυβέρνησης και τον δικών του καθηκόντων έχει ασχοληθεί επισταμένα με αυτό το ζήτημα μαζί με τους συνεργάτες του στο Υπουργείο.

«Έχουμε ήδη δρομολογήσει μια σειρά από ενέργειες που έχουν ως τίτλο και συνθηματικό ‘εντός ενός μηνός’, δηλαδή, όπως εξήγησε, «θέλουμε εντός ενός μηνός οι πολίτες να μπορούν να ενημερώνονται είτε για την θετική είτε για την αρνητική απάντηση σε σχέση με το αίτημα που έχουν υποβάλει στις υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων» είτε αν χρειάζονται επιπρόσθετα στοιχεία ή διευκρινίσεις.

Είπε ακόμη ότι στόχος είναι οι πληρωμές προς τους πολίτες να γίνονται εντός ενός μηνός, προσθέτοντας ότι «στις περιπτώσεις όπου οι πολίτες οφείλουν στο κράτος, η πολιτεία έχει την απαίτηση να γίνονται έγκαιρα και αν υπάρχει καθυστέρηση επιβάλλονται πρόστιμα».

Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός είπε ότι «αξιοποιούνται οι δυνατότητες της τεχνολογίας για να εισαγάγουμε μια σειρά από αυτοματισμούς οι οποίοι θα απελευθερώσουν ανθρώπινο δυναμικό για να εργαστεί σε σχέση με την επεξεργασία των αιτημάτων» και «είμαστε στη διαδικασία της ολοκλήρωσης της προετοιμασίας για μια σειρά νομοθετικών ή διαδικαστικών αλλαγών οι οποίες θα απλοποιήσουν και θα επιταχύνουν την σειρά των πραγμάτων».

Ανέφερε επίσης ότι βρίσκονται στη διαδικασία της πρόσκλησης προς στελέχη της δημόσιας υπηρεσίας τα οποία είναι στο επίπεδο του γραμματειακού προσωπικού και «άρα οι απολαβές τους είναι σχετικά χαμηλές τα οποία θέλουμε να εκπαιδευτούν από το Υπουργείο Εργασίας έτσι ώστε να μπορούν υπερωριακά τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα να έρχονται στο Υπουργείο «για να επεξεργάζονται τα πάρα πολλά αιτήματα των πολιτών για να επιταχύνουμε την διαδικασία της αξιολόγησης (των αιτήσεων) και εντός ενός μηνός να γίνονται οι πληρωμές των πολιτών είτε για τις συντάξεις τους, είτε για το ανεργιακό επίδομα, είτε για το επίδομα ασθενείας και τα άλλα επιδόματα που παρέχονται από το ΤΚΑ».

Αμέσως μετά την καλοκαιρινή περίοδο θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με αρκετές από αυτές τις αλλαγές, πρόσθεσε.

Επέκταση συλλογικών συμβάσεων

Κληθείς να αναφερθεί στο θέμα της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι παρόλο που στα προηγούμενα χρόνια είχε επικρατήσει στον δυτικό κόσμο η λεγόμενη απορρύθμιση η οποία θεωρήθηκε θετική, όπως είπε, «για την ανάπτυξη της οικονομίας, η ζωή έχει αποδείξει το αντίθετο καθώς η καλύτερη ρύθμιση της εργασίας είναι απαραίτητη τόσο για την ανάπτυξη της οικονομίας όσο και για τη συνοχή της κοινωνίας».

Για να επιτευχθεί η καλύτερη ρύθμιση είναι απαραίτητη η διεύρυνση της κάλυψης από τις συλλογικές συμβάσεις, ανέφερε και πρόσθεσε πως στόχος της ΕΕ για το θέμα τοποθετείται στο 80%, ενώ «η κάλυψη σήμερα στη χώρα μας είναι κάτω από το 50%», μεγάλος μέρος του οποίου αφορά τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Θέλουμε μέσα από την παροχή διαφόρων κινήτρων, σύμφωνα με τον Υπουργό, «αλλά και την αξιοποίηση άλλων κινήτρων, να ωθήσουμε περισσότερους εργοδότες μέσα από την συλλογική διαπραγμάτευση να διαμορφώσουν συλλογικές συμβάσεις με τους εργαζόμενους τους».

Ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι έχει τύχει επεξεργασίας ένα πρώτο πλαίσιο κινήτρων προς αυτή την κατεύθυνση τα οποία θα θέσει υπόψη των κοινωνικών εταίρων στην επόμενη συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος για να ακούσει τις απόψεις τους και πρόσθεσε ότι τα κίνητρα αυτά έχουν να κάνουν με ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία.

Ανέφερε ότι τα ποιοτικά στοιχεία μπορεί να είναι οι δυνατότητες που ένας οργανισμός ή μια επιχείρηση μπορεί να διαθέτει, για διάφορα θέματα και ποσοτικά τα οποία μπορεί να λάβουν μορφή είτε φορολογική είτε σχετική με τις εισφορές που καταβάλλονται από εργοδότες.

Πολύτεκνοι

Κληθείς να αναφερθεί σε ενδεχόμενες αλλαγές στην αγορά εργασίας για τους πολύτεκνους γονείς, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι «επεξεργαζόμαστε ήδη ένα σχεδιασμό που βρίσκεται στην φάση της ολοκλήρωσης σε σχέση με την ελάφρυνση των ωραρίων εργασίας των πολύτεκνων γονιών, ανάλογα με τον αριθμό των ανήλικων παιδιών τους».

Ερωτηθείς κατά πόσον οι ελαφρύνσεις αυτές θα πρέπει να γίνουν σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Παναγιώτου απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι πρέπει να γίνει τόσο με τον δημόσιο όσο και με τον ιδιωτικό τομέα και με την υποστήριξη της πολιτείας.

Ανέφερε ότι στην επόμενη συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος την οποία επιδιώκει να προγραμματίσει εντός Ιουλίου «θα έχουμε τη δυνατότητα να τα συζητήσουμε με τους κοινωνικούς εταίρους».

Ψευδής αυτοαπασχόληση

Σε παρατήρηση ότι έχει αναφερθεί παλαιότερα στον όρο ψευδή αυτοαπασχόληση και τι εννοεί με αυτόν, ο Υπουργός είπε ότι η ψευδής αυτοαπασχόληση είναι μια παθογένεια στον τομέα εργασιακών σχέσεων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, προσθέτοντας ότι υπάρχει η διάκριση μεταξύ της έμμισθης απασχόλησης και της αυτοαπασχόλησης και «διαπιστώνεται ότι γίνεται μια κατάχρηση, όπου κάποιος, ενώ δεν είναι αυτοαπασχολούμενος, παρουσιάζεται ως τέτοιος επειδή αυτό εξυπηρετεί περισσότερο τον εργοδότη του».

Εξήγησε ότι όταν κάποιος είναι αυτοαπασχολούμενος πληρώνει περισσότερες εισφορές στο ΤΚΑ επειδή δεν διαθέτει εργοδότη για να πληρώνει μέρος των εισφορών του, ενώ παράλληλα δεν προστατεύεται με τον ίδιο τρόπο που προστατεύεται ένας εργαζόμενος που απασχολείται με μισθωτή εργασία.

Δίδοντας ένα παράδειγμα, ο Υπουργός είπε ότι στον τομέα των κατ’ οίκο παραδόσεων (Delivery), όπου τα τελευταία χρόνια λειτουργούν οι λεγόμενες ψηφιακές πλατφόρμες, χρειάζεται να εφαρμοστεί καλύτερη ρύθμιση ώστε η ψευδής αυτοαπασχόληση να μην αποτελεί τον κανόνα, προσθέτοντας ότι στην τελευταία συνεδρία των Υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ «συμφωνήσαμε και αποφασίσαμε το πλαίσιο μέσα από το οποίο η εργασία σε αυτές τις πλατφόρμες δεν θα τυγχάνει αυτής της κατάχρησης και η ψευδής αυτοαπασχόληση θα περιοριστεί και θα αντιμετωπιστεί».

Αορίστου χρόνου εργαζόμενοι

Ερωτηθείς αν έχει συσταθεί η Επιτροπή που θα εξετάσει το θέμα των αορίστου χρόνου εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι «το νομικό πλαίσιο είναι ήδη ρυθμισμένο και έχει συγκεκριμένες πρόνοιες για τις οποίες είμαστε στο Υπουργείο σε μια διαδικασία αξιολόγησης του βαθμού στον οποίο θα μπορούσε το υφιστάμενο πλαίσιο να βελτιωθεί».

Είπε ακόμη ότι σε επικοινωνία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε συνεννόηση με την ΠΑΣΥΔΥ, ενημερώθηκε πως «έχει τύχει επεξεργασίας μία συγκεκριμένη πρόταση που βρίσκεται κοντά στο στάδιο της ολοκλήρωσης και την οποία θα μελετήσουμε όταν θα κατατεθεί ενώπιον μας».

Σύνδεση εργασίας με τον τομέα της Παιδείας

Σε ερώτηση πως θα επιτευχθεί ο στόχος της σύνδεσης της αγοράς εργασίας με τον τομέα της Παιδείας, ο Υπουργός αφού σημείωσε πως το Υπουργείο Εργασίας αφορά τους ενήλικες εργαζόμενους, εκείνους που αναζητούν εργασία, αλλά και τους συνταξιούχους που είναι τέως εργαζόμενοι, είπε ότι αφορά επίσης και τους μελλοντικούς εργαζόμενους οι οποίοι σήμερα είναι είτε μαθητές είτε φοιτητές.

«Επειδή στο σύγχρονο κόσμο, το σημαντικότερο στοιχείο για την οικονομία μιας χώρας είναι οι άνθρωποι της σε αυτούς επενδύουμε και σε αυτούς προσδοκούμε έτσι ώστε στο μέλλον η χώρα μας να είναι πολύ πιο ανταγωνιστική από ό,τι είναι σήμερα», υπογράμμισε.

Ο κ. Παναγιώτου τόνισε πως η διπλή μετάβαση, πράσινη και ψηφιακή, είναι «η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και με την οποία ο κόσμος πολύ σύντομα θα είναι πολύ διαφορετικός σε σχέση με αυτόν που γνωρίζουμε».

Για αυτό τον λόγο, σύμφωνα με τον Υπουργό, οι μελλοντικοί εργαζόμενοι πρέπει να είναι πανέτοιμοι για να μπορούν να υποστηρίξουν αυτή η διαδικασία.

Αναφέρθηκε στην έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο σχεδίου δράσης με αφορμή το ευρωπαϊκό έτος δεξιοτήτων με τίτλο «Σύγχρονη επαγγελματική ανάπτυξη», το οποίο παρουσιάστηκε στο Προεδρικό με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι αυτό «αποδεικνύει τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας».

«Μέσα στο επόμενο διάστημα 100.000 θα είναι οι συμμετέχοντες στις μαθησιακές δραστηριότητες που θα υλοποιήσουμε και οι οποίες έχουν να κάνουν με την προώθηση της εξειδίκευσης και της πιστοποίησης, με την παροχή κοινωνικά στοχευμένης επαγγελματικής μάθησης και κυρίως με την διαμόρφωση της σύγχρονης επαγγελματικής κουλτούρας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι για να καταφέρουμε να διαμορφώσουμε μια σύγχρονη επαγγελματική κουλτούρα η οποία να είναι πράσινη, ψηφιακή, ασφαλής και ποιοτική πρέπει να καταφέρουμε να συζητήσουμε, να ενημερώσουμε και να εκπαιδεύσουμε πολύ μεγάλους αριθμούς υφιστάμενων μελλοντικών εργαζομένων στην χώρα μας».

Για αυτό το λόγο, σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας, «ως Κυβέρνηση, με τη δική μου συμμετοχή σε συνεργασία με την Υπουργό Παιδείας, με τον Υφυπουργό Έρευνας και Καινοτομίας, με την Επίτροπο Περιβάλλοντος και με την συμμετοχή και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας θα επισκεφθούμε πάρα πολλούς χώρους εργασίας, σχολεία, πανεπιστήμια, στρατόπεδα έτσι ώστε να προωθήσουμε την σύγχρονη επαγγελματική κουλτούρα η οποία είναι απαραίτητη για να επιτύχουμε την μετάβαση στο μέλλον στο πλαίσιο της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης».

Ερωτηθείς κατά πόσον χρειάζεται η συνεργασία κράτους και πανεπιστημίων για να ωθήσουν τους φοιτητές στην επιλογή των κλάδων του μέλλοντος, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι «ενδεχομένως υπάρχει μία προσδοκία ότι μπορούμε να προβλέψουμε ποια θα είναι τα επαγγέλματα που θα έχουν ζήτηση μετά από μία δεκαετία» και πρόσθεσε πως «θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο να διαμορφώσουμε τους επαγγελματίες οι οποίοι θα μπορούν να είναι αξιοποιήσιμοι, χρήσιμοι και να έχουν ζήτηση από οποιαδήποτε επαγγέλματα θα είναι περιζήτητα κατά την επόμενη δεκαετία».

«Αυτοί οι επαγγελματίες που είναι οι σημερινοί μαθητές και φοιτητές πρέπει να έχουν πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες, να έχουν κατανόηση της ποιοτικής διάστασης των υπηρεσιών και των αγαθών που θα παράγουν και θα προσφέρουν, πρέπει να έχουν βαθιά κατανόηση της διάστασης της ασφάλειας και της υγείας στην εργασία, πρέπει να είναι εργαζόμενοι που να μπορούν να εργαστούν ομαδικά, δημιουργικά, να μπορούν να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις για διάφορα ζητήματα έτσι ώστε να μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί διεθνώς.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top