ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έτσι «ξεφύτρωσαν» οι πύργοι στη Λεμεσό - Ετοιμάζεται μελέτη για αναθεώρηση των Τοπικών Σχεδίων

Έτσι «ξεφύτρωσαν» οι πύργοι στη Λεμεσό - Ετοιμάζεται μελέτη για αναθεώρηση των Τοπικών Σχεδίων

Κινητήριος δύναμη της κυπριακής οικονομίας μετά τις απανωτές κρίσεις χρέους, κουρέματος καταθέσεων, πανδημίας του κορωνοϊού και του πολέμου στην Ουκρανία, υπήρξε ο τομέας των ακινήτων.

Είδαμε σιγά - σιγά τη Λεμεσό να μετατρέπεται σε ένα μίνι Ντουμπάι με τους λεγόμενους πύργους να ξεφυτρώνουν ο ένας μετά τον άλλο αλλάζοντας άρδην την εικόνα της πόλης.

Πώς όμως ξεκίνησαν όλα αυτά; Σε ποιες πόλεις και ζώνες υπάρχει η δυνατότητα δόμησης ψηλών κτιρίων; Το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως απαντάει στο ThemaOnline.

Σημαντική παράμετρος που επέτρεψε την πρώτη εμφάνιση ψηλών κτιρίων αποτέλεσαν τα παρεχόμενα κίνητρα για αύξηση του Συντελεστή Δόμησης που δόθηκαν, κατά καιρούς, από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Όσον αφορά τον πολεοδομικό σχεδιασμό, σημαντικό χρονικό ορόσημο για την πρώτη σύνδεση της παροχής κινήτρων για αυξημένο Συντελεστή Δόμησης με τη δυνατότητα ανέγερσης κτιρίων με αυξημένο αριθμό ορόφων σε κατάλληλα σημεία και περιοχές αποτέλεσε το Τοπικό Σχέδιο Λευκωσίας (2003), στο οποίο καθορίστηκε για πρώτη φορά περιοχή Αστικού Κέντρου.

Σκοπός της εν λόγω δυνατότητας ήταν η ενθάρρυνση δημιουργίας δημοσίων πλατειακών χώρων στο επίπεδο του δρόμου, με μείωση της κάλυψης και αύξηση του Συντελεστή Δόμησης και κατ’ επέκταση αύξηση του επιτρεπόμενου αριθμού ορόφων.

Αργότερα, κατά την τροποποίηση των Τοπικών Σχεδίων Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, και Πάφου, το 2011, το ύψος οικοδομών συσχετίστηκε με την ένταση της ανάπτυξης, ενώ προνοήθηκε η δυνατότητα ανέγερσης ψηλών κτιρίων σε κατάλληλα σημεία και περιοχές, είτε μέσω του Σχεδίου Πολεοδομικών Ζωνών, είτε με την εισαγωγή κατάλληλων και ευέλικτων πολιτικών και την παροχή κινήτρων για επίτευξη συγκεκριμένων στόχων των Τοπικών Σχεδίων, όπως η δημιουργία αστικών πλατειών, η ενθάρρυνση επιθυμητών χρήσεων και λειτουργιών, κ.ο.κ.

Ειδικά, στα Τοπικά Σχέδια Λεμεσού και Πάφου του 2011 καθορίστηκαν περιοχές χωροθέτησης ψηλών κτιρίων, στις οποίες η Πολεοδομική Αρχή δύναται να αυξήσει τον επιτρεπόμενο συντελεστή δόμησης, τον αριθμό των ορόφων και το ύψος, που καθορίζονται στις αντίστοιχες πολεοδομικές Ζώνες, νοουμένου ότι ικανοποιούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Επιπρόσθετα, ενόψει της αναμενόμενης αναθεώρησης των Τοπικών Σχεδίων των τεσσάρων μεγάλων αστικών συγκροτημάτων (Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου) το Υπουργείο Εσωτερικών (Πολεοδομικό Συμβούλιο) έχει διενεργήσει διαγωνισμό για εκπόνηση μελέτης εκτίμησης του αντίκτυπου της μέχρι σήμερα εφαρμογής της πολιτικής για την ανέγερση κτιρίων στις περιοχές των Τοπικών Σχεδίων Λευκωσίας και Λεμεσού.

Η μελέτη έχει ανατεθεί σε ομάδα εμπειρογνωμόνων του ιδιωτικού τομέα και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους. Τα πορίσματα που θα εξαχθούν από τη μελέτη αυτή θα αποτελέσουν θέμα συζήτησης στο Πολεοδομικό Συμβούλιο, κατά την επικείμενη διαδικασία τροποποίησης των τεσσάρων Τοπικών Σχεδίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πρόσω ολοταχώς για αύξηση επιδόματος ενοικίου – Αυτά είναι τα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη – Τι θα γίνει με το ποσό

Έτσι «ξεφύτρωσαν» οι πύργοι στη Λεμεσό - Ετοιμάζεται μελέτη για αναθεώρηση των Τοπικών Σχεδίων

Συνάντηση ΥΠΕΞ - Γκουτέρες: Ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου και τα επόμενα βήματα στην ατζέντα

Έκλεψαν πορτοφόλι και έκαναν αγορές σε υπεραγορά και περίπτερο με την πιστωτική - Χειροπέδες σε δύο πρόσωπα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαχητικό F-16 συνετρίβη σε εθνικό πάρκο των ΗΠΑ - Η κατάσταση υγείας του πιλότου

Μεγάλη Τετάρτη υπό την «σκιά» της Εργατικής Πρωτομαγιάς: Οι αγώνες για το 8ωρο και το πώς ξεκίνησε στην Κύπρο

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα

Άφιξη μεταναστών: Έφτασαν με ταχύπλοο σκάφος στον κατεχόμενο Λιμνίτη και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές



Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Η διασύνδεση του Κυπριακού με τα ευρωτουρκικά ήταν και παραμένει μία από τις επιδιώξεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος ξεκίνησε εδώ και μήνες ένα μαραθώνιο επαφών με ηγέτες της ΕΕ φτάνοντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Απρίλιο όπου σύμφωνα με την κυβέρνηση, υλοποιήθηκε ο στόχος που έθεσε από την αρχή, δηλαδή η διασύνδεση των ευρωτουρκικών με την πρόοδο στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top