Προς αναβολή μέχρι τον Σεπτέμβριο, τουλάχιστον, φαίνεται πως οδηγείται το κυβερνητικό νομοσχέδιο για σύσταση Ειδικού Δικαστηρίου, καθώς των επίμαχων προτάσεων νόμου για τις εκποιήσεις, παρά το γεγονός πως βρίσκονται στην ατζέντα της σημερινής (13/7) τελευταίας Ολομέλειας της Βουλής πριν τις θερινές διακοπές.
Η αναβολή αναμένεται να ζητηθεί από τα κόμματα της συμπολίτευσης, προκειμένου στο μεσοδιάστημα μέχρι την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής, Κυβέρνηση, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ να καταλήξουν σε ένα ολοκληρωμένο και συμφωνημένο πλαίσιο για το «καυτό» θέμα, το οποίο την ίδια ώρα θα κάμψει και τις αντιδράσεις-αντιστάσεις των «ανταρτών» που αυτή τη στιγμή καθορίζουν και τις ισορροπίες στο Κοινοβούλιο.
Βέβαια, το αίτημα για αναβολή από μέρους των συγκυβερνώντων κομμάτων, θα πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις, κυρίως, από το ΑΚΕΛ, το ΕΛΑΜ, τους Οικολόγους, αλλά και τους δύο ανεξάρτητους Βουλευτές, που συνυπογράφουν μαζί με τους «αντάρτες» τη μία εκ των δύο επίμαχων προτάσεων νόμου που οδηγείται για ψήφιση.
Σημειώνεται ότι, την περασμένη Πέμπτη (6/7) η Ολομέλεια είχε αποφασίσει όπως η ψήφιση της συγκεκριμένης πρότασης νόμου, όπως και της πρότασης νόμου της ΕΔΕΚ αναβληθούν για μία βδομάδα και να επανέλθουν για ψήφιση σήμερα.
Τι προβλέπουν οι επίμαχες προτάσεις νόμου
Υπενθυμίζεται πως, η πρόταση νόμου που κατέθεσαν από κοινού Βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΕΛΑΜ, της ΕΔΕΚ, της ΔΗΠΑ και των Οικολόγων, καθώς και τρεις Βουλευτές του ΔΗΚΟ -Χρίστος Ορφανίδης, Ζαχαρίας Κουλίας και Παύλος Μυλωνάς- και οι δύο ανεξάρτητοι Βουλευτές Ανδρέας Θεμιστοκλέους και Κωστής Ευσταθίου, αποσκοπεί στην τροποποίηση του «περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμου», ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα του ενυπόθηκου οφειλέτη και άλλων ενδιαφερόμενων προσώπων να προσφεύγουν σε αρμόδιο δικαστήριο για την αναστολή της διαδικασίας εκποίησης ακινήτου σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, οι οποίες καθορίζονται σχετικά και περιλαμβάνουν την αμφισβήτηση του ύψους του οφειλόμενου ποσού και την επίκληση ύπαρξης καταχρηστικών ρητρών στις συμβάσεις δανείων ή υποθηκών.
Όσον αφορά την πρόταση νόμου της ΕΔΕΚ, προβλέπει όπως κατά τη διαδικασία διακανονισμού οφειλών και εκποίησης ακίνητης ιδιοκτησίας προς είσπραξη οφειλών, στην περίπτωση που η τιμή που λαμβάνεται για ακίνητο, είτε σε περίπτωση πώλησης σε τρίτους είτε σε περίπτωση μεταβίβασης στον πιστωτή, επηρεάζει το ποσό που εξακολουθεί να οφείλει ο καταναλωτής, εκτός εάν συναινέσουν διαφορετικά ο πιστωτής, ο καταναλωτής και οποιοδήποτε άλλο εμπλεκόμενο πρόσωπο, ως τιμή να θεωρείται η αξία την οποία ο πιστωτής αποδέχθηκε κατά την αρχική συμφωνία πιστωτικής διευκόλυνσης και η οποία αποτελεί όρο της συναφθείσας σύμβασης μεταξύ πιστωτή και οφειλέτη.
Επιπρόσθετα, θα παρέχεται το δικαίωμα στον ενυπόθηκο οφειλέτη να ζητά τη διενέργεια εκτίμησης ενυπόθηκου ακινήτου με βάση την προβλεπόμενη στον «περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Νόμο» διαδικασία, εάν εύλογα πιστεύει ότι, σε περίπτωση διενέργειας της νέας εκτίμησης, η αξία του ενυπόθηκου ακινήτου θα είναι υψηλότερη από την αξία που αποδέχτηκε κατά τη σύναψη της αρχικής σύμβασης.
Το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το Ειδικό Δικαστήριο
Σε ό,τι αφορά το κυβερνητικό νομοσχέδιο, αυτό αποσκοπεί στην τροποποίηση του «περί Δικαστηρίων Νόμου», ώστε να παρασχεθεί η δυνατότητα, με την έκδοση οδηγιών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σε Πρόεδρο Επαρχιακού Δικαστηρίου να ορίζει, με την έγκριση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αριθμό δικαστών για σκοπούς εκδίκασης υποθέσεων που αφορούν διαφορές που προκύπτουν μεταξύ του δανειολήπτη, του εγγυητή και του παρόχου εξασφάλισης με τον πιστωτή αναφορικά με πιστωτική διευκόλυνση η οποία εξασφαλίζεται με κύρια κατοικία η εκτιμημένη αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τις €350.000.
Οι συσχετισμοί δυνάμεων
Πάντως, με βάση τα ισχύοντα δεδομένα, η πρώτη επίμαχη πρόταση νόμου, εάν δεν αλλάξουν στάση οι «αντάρτες» των συγκυβερνώντων κομμάτων, εξασφαλίζει την απαραίτητη πλειοψηφία για να περάσει από τη Βουλή, αφού συγκεντρώνει 33 ψήφους. Με 30, τουλάχιστον, ψήφους αναμένεται να υπερψηφιστεί και η δεύτερη πρόταση νόμου.
Εάν, όμως, τελικά τα συγκυβερνώντα κόμμα αποσύρουν τη στήριξη τους από την πρώτη πρόταση νόμου, αυτή και πάλι μπορεί να συγκεντρώσει πλειοψηφία μόνο και μόνο από τους «αντάρτες», δηλαδή τους Ζαχαρία Κουλία, Παύλο Μυλωνά και Χρίστο Ορφανίδη από το ΔΗΚΟ -δεν αποκλείεται σε αυτή την ομάδα να ενταχθεί και ο Χρύσανθος Σαββίδης-, τον Ηλία Μυριάνθους της ΕΔΕΚ και τον Μιχάλη Γιακουμή της ΔΗΠΑ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, και εάν στην εξίσωση μπει «σφήνα» ο Χρύσανθος Σαββίδης, η πρόταση νόμου θα περάσει με 29 ψήφους.
Εάν, ωστόσο, ο κ. Σαββίδης δεν ταχθεί υπέρ, τότε η πρόταση νόμου θα συγκεντρώσει 28 και ως εκ τούτου, αναλόγως του πόσοι Βουλευτές θα είναι παρόντες στην Ολομέλεια, είτε θα απορριφθεί λόγω ισοπαλίας είτε θα περάσει με πολύ μικρή διαφορά.
Βέβαια, οι προαναφερθείσες ισορροπίες δεν αποκλείεται να ανατραπούν μετά και τη χθεσινή (12/7) κοινή δήλωση των κομμάτων της συμπολίτευσης και την άμεση ανταπόκριση από πλευράς Υπουργού Οικονομικών, Μάκη Κεραυνού, για συζήτηση και κατάληξη στη βάση των «θέλω» του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ.
Εάν, λοιπόν, όλοι οι Βουλευτές της συγκυβέρνησης παρουσιαστούν ως κοινό μέτωπο, τότε η προσπάθεια για αναβολή στην ψήφιση των προαναφερθέντων νομοθετημάτων θα τελεσφορήσει, αφού αναμένεται πως στο πλευρό τους θα ταχθούν και οι Βουλευτές του ΔΗΣΥ και ως εκ τούτου η αναβολή θα υπερψηφιστεί με 33 ψήφους.
Σημειώνεται πως, ποιο από τα πιο πάνω σενάρια θα επικρατήσει τελικά, ενδέχεται να ξεκαθαρίσει ακόμη και κατά τη διάρκεια της συζήτησης του όλου θέματος στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία προμηνύεται έντονη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
«Σφύζει από ζωή» η Λεμεσός – Οι κρατήσεις, οι προτιμήσεις και η έλλειψη προσωπικού στα ξενοδοχεία
Ήρθε ο «Κλέων» στην Κύπρο και «χτυπά» 40αρι η θερμοκρασία - Ο καιρός μέχρι το Σάββατο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις