Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει τη χθεσινοβραδινή σύλληψη και ζητά την άμεση απελευθέρωση του μητροπολίτη Παύλου, ηγούμενου της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, ενώ ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος απευθύνθηκε στους προκαθημένους άλλων Εκκλησιών και διεθνείς παράγοντες, καλώντας τους να συμβάλουν στη διακοπή των διώξεων ορθοδόξων πιστών στην Ουκρανία.
«Με τις ενέργειές του το καθεστώς του Κιέβου συνεχίζει την πολιτική της ηθικής τρομοκρατίας εναντίον συμπολιτών και πιστών. Είμαστε πεπεισμένοι ότι όλοι όσοι σήμερα βάζουν το χέρι τους σε αυτή την ανομία, γίνονται κληρονόμοι των θεομάχων του 20ού αιώνα και για τις αμαρτωλές πράξεις που διαπράττουν θα φέρουν για πάντα το επαίσχυντο στίγμα του διώκτη της κανονικής Ορθοδοξίας», αναφέρει στη δήλωσή της η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, η οποία πρόσθεσε ότι η Μόσχα απαιτεί «την αυστηρή συμμόρφωση του καθεστώτος του Κιέβου στις διεθνείς νομικές του υποχρεώσεις και την άμεση απελευθέρωση του μητροπολίτη Παύλου, ο οποίος πάσχει από σοβαρή ασθένεια και την παροχή της κατάλληλης ιατρικής περίθαλψης».
«Λυπούμαστε που η συνεχιζόμενη άνευ προηγουμένου πρωτοφανής πολιτικά υποκινούμενη πίεση στην κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία και οι φρικαλεότητες κατά των μοναχών και των ιερών κειμηλίων της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου δεν αξιολογούνται με σαφήνεια από τις αρμόδιες διεθνείς δομές. Τις καλούμε να εγκαταλείψουν τα "διπλά μέτρα και σταθμά" και να λάβουν θέση αρχής σύμφωνα με τις αρμοδιότητές τους», καταλήγει στη δήλωσή της η Μ. Ζαχάροβα, η οποία εκτιμά ότι η μετατροπή της ποινής του κατ’ οίκον περιορισμού σε κράτηση στην απομόνωση για έναν από τους επιφανέστερους επισκοπους της Ουκρανικής Εκκλησίας «είναι μια ακόμη εκδήλωση της πολιτικής αυθαιρεσίας και της νομικής ανομίας που επικρατεί στην Ουκρανία, της συστηματικής κατάφωρης παραβίασης από το καθεστώς του Κιέβου των δικαιωμάτων των ορθοδόξων χριστιανών, γεγονός, που έρχεται σε αντίθεση με μια σειρά από παγκοσμίως αναγνωρισμένα διεθνή νομικά έγγραφα – τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τη Διακήρυξη για την εξάλειψη κάθε μορφής μισαλλοδοξίας και διακρίσεων λόγω θρησκεύματος ή πεποιθήσεων και άλλα».
Κατά τη Μόσχα «η δίκη που οργανώθηκε από τις Αρχές και τα βίαια μέτρα που έλαβαν για την εκδίωξη των πιστών από τη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου αποτελούν κρίκους της ίδιας αλυσίδας. Στόχος αυτών των ενεργειών είναι η καταστροφή της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία συνενώνει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους». Το δικαστήριο του Κιέβου, που έστειλε τον μητροπολίτη Παύλο σε σωφρονιστικό ίδρυμα, εάν δεν καταβληθεί εγγύηση ύψους περίπου 810.000 ευρώ, έκρινε ότι ο γνωστός ιεράρχης «αμφισβήτησε την κυριαρχία της Ουκρανίας και αρνήθηκε την επιθετικότητα εκ μέρους της Ρωσίας», επομένως αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και οκτώ ετών. Κατά την υπεράσπισή του οι κατηγορίες είναι αβάσιμες και βασίζονται μόνο σε απομονωμένες φράσεις ιδιωτικών συνομιλιών του από το κινητό του τηλέφωνο, οι οποίες επίσης αμφισβητούνται ως προς τη γνησιότητά τους και αποτελούν κριτική πολιτικών στις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Νωρίτερα ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος κάλεσε με προσωπική του επιστολή προς τους Προκαθήμενους των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών και άλλες διεθνείς προσωπικότητες «να επιδείξουν προσοχή στις συνεχιζόμενες διώξεις της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία και να λάβουν όλα τα δυνατά μέτρα για την προστασία από την παράνομη δίωξη του μητροπολίτη Βίσγκοροντ και Τσερνόμπιλ Παύλου».
Μεταξύ των αποδεκτών της έκκλησης, όπου σημειώνεται ότι η απόφαση του ουκρανικού δικαστηρίου «είναι παράνομη και αποσκοπεί στον εκφοβισμό των πιστών», συγκαταλέγονται, όπως αναφέρει η υπηρεσία Τύπου του Πατριάρχη Μόσχας, ο Πάπας Φραγκίσκος, ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο γγ του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών Δρ Τζέρι Πιλέι κ.ά.
Ο Προκαθήμενος της ρωσικής Εκκλησίας, στην οποία υπάγεται ιστορικά η πολυπληθέστερη έως πρόσφατα Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, που έλαβε όμως αποφάσεις πλήρους ανεξαρτησίας από τη Μόσχα μετά την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία, εκτίμησε ότι «όπως δείχνει η αντίδραση της παγκόσμιας κοινότητας, το δικαίωμα των Ουκρανών πολιτών στην ελευθερία του θρησκεύεσθαι, συναντά την αδιαφορία πολλών από εκείνους, οι οποίοι δηλώνουν μεγαλοφώνως την προσήλωσή τους στα ανθρώπινα δικαιώματα».
Το εκκλησιαστικό πρόβλημα της Ουκρανίας παραμένει άλυτο, όπως δείχνουν τα έως τώρα δεδομένα, καθώς η αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας υπό τον μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο, που ιδρύθηκε το 2018 και υποστηρίζεται από την ουκρανική κυβέρνηση, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς και τις Εκκλησίες Ελλάδος, Κύπρου και Αλεξανδρείας, δεν έχει αναγνωριστεί από τις υπόλοιπες 11 Ορθόδοξες Εκκλησίες παγκοσμίως, που συνεχίζουν να αναγνωρίζουν ως «κανονική» Εκκλησία στην Ουκρανία την διωκόμενη από το κράτος υπό τον μητροπολίτη Κιέβου Ονούφριο, οι πιστοί της οποίας αρνούνται να υποταχθούν στις κυβερνητικές «συστάσεις» και να ενταχθούν σε μια Εκκλησία, που θεωρούν «σχισματική».
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πυρκαγιά σε δασώδη περιοχή στον Μαθιάτη - Φωτογραφίες
Συναγερμός στο Τμ.Δασών : Μεγάλη δασική πυρκαγιά στην Διερώνα
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Έχουμε υποχρέωση να μιλάμε στα παιδιά μας για το τι έγινε τη 15η Ιουλίου»
Με ομπρέλα θαλάσσης κατά του… καύσωνα - Δείτε φωτογραφίες
Υπό 8ήμερη κράτηση 31χρονος για βομβιστικές επιθέσεις στη Λεμεσό - Η μαρτυρία που τον «έκαψε»
Παραμένει ο καύσωνας - Νέα πορτοκαλί προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες - Πότε τίθεται σε ισχύ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις