ΔΙΕΘΝΗ

Λήγει τη Δευτέρα η συμφωνία-ορόσημο για τα σιτηρά της Ουκρανίας - Οι συνέπειες από ενδεχόμενη μη ανανέωσή της

Λήγει τη Δευτέρα η συμφωνία-ορόσημο για τα σιτηρά της Ουκρανίας - Οι συνέπειες από ενδεχόμενη μη ανανέωσή της

Λήγει τη Δευτέρα 17 Ιουλίου η συμφωνία-ορόσημο για τα σιτηρά που επιτεύχθηκε μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, τον περσινό Ιούλιο, εξέλιξη που αναμένεται να επιδεινώσει περαιτέρω τις επιπτώσεις παγκοσμίως από τον συνεχιζόμενο πόλεμο, εάν η Μόσχα αρνηθεί να ανανεώσει τη συμφωνία.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC, την περασμένη εβδομάδα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απέστειλε επιστολή στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην οποία περιέγραφε προτάσεις για τη διάσωση της συμφωνίας.

Την Παρασκευή (14/7), ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Stephane Dujarric δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι συνομιλίες με το Κρεμλίνο μέσω Signal και WhatsApp θα συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι η τρέχουσα συμφωνία στηρίζει μόνο τα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα και όχι τις ρωσικές εξαγωγές λιπασμάτων, οι οποίες επίσης περιλαμβάνονται στη συμφωνία, αλλά δεν έχουν ακόμη εξαχθεί στο εξωτερικό.

Την Πέμπτη (13/7), ο Πούτιν επανέλαβε τη θέση της Μόσχας και απείλησε για τέταρτη φορά από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας ότι δεν θα την ανανεώσει.

Πριν τα ρωσικά στρατεύματα περάσουν τα σύνορα της Ουκρανίας στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022, το Κίεβο και η Μόσχα αντιπροσώπευαν μαζί σχεδόν το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών. Οι εν λόγω γεωργικές αποστολές σταμάτησαν για σχεδόν έξι μήνες μέχρι που εκπρόσωποι από την Ουκρανία, τη Ρωσία, τον ΟΗΕ και την Τουρκία συμφώνησαν να δημιουργήσουν έναν ανθρωπιστικό θαλάσσιο διάδρομο στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας.

Η συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε τον περσινό Ιούλιο, χαλάρωσε τον ναυτικό αποκλεισμό που επέβαλε η Ρωσία με την επαναλειτουργία τριών βασικών ουκρανικών λιμανιών.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, περισσότερα από 1.000 πλοία που μετέφεραν σχεδόν 33 εκατομμύρια μετρικούς τόνους αγροτικών προϊόντων, αναχώρησαν από τα λιμάνια της Ουκρανίας, Οδησσό, Τσορνομόρσκ και Γιούζνι-Πίβντενι.

Η συμφωνία έχει επίσης βοηθήσει στη μεταφορά 725.167 τόνων σιταριού με πλοία του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος σε ορισμένες από τις χώρες του κόσμου με τη μεγαλύτερη επισιτιστική ανασφάλεια, όπως το Αφγανιστάν, η Αιθιοπία, η Σομαλία, το Σουδάν και η Υεμένη.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τα κηρύγματα του Τυχικού που προκάλεσαν αίσθηση: Τα «δαιμόνια» αναψυχτικά και η Eurovision ως «σατανική οργάνωση» - Βίντεο

• iOS 18.3: Τα 5 νέα πράγματα που θα μπορεί να κάνει σύντομα το iPhone σας

• Το Netflix αυξάνει και πάλι τις τιμές του - Αναλυτικά οι αλλαγές

• Στέφανος Κασσελάκης: Η γλυκιά αναφορά στον Tyler και η αποδοχή της σεξουαλικής του ταυτότητας - Δείτε βίντεο

• Αύξηση στα παράπονα καταναλωτών – Τι αφορούσαν τα περισσότερα και η σύγκριση με την περσινή χρονιά

• e-kalathi: Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση - Με εικονικούς καταναλωτές η δοκιμαστική φάση - Πότε θα διατεθεί επίσημα στο κοινό



ΠτΔ: Πάει Αίγυπτο για αξιοποίηση των κοιτασμάτων «Κρόνος» και «Αφροδίτη»

ΠτΔ: Πάει Αίγυπτο για αξιοποίηση των κοιτασμάτων «Κρόνος» και «Αφροδίτη»

Ραγδαίες οι εξελίξεις στα ενεργειακά, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη να ετοιμάζεται να πάει Αίγυπτο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top