ΔΙΕΘΝΗ

Λήγει τη Δευτέρα η συμφωνία-ορόσημο για τα σιτηρά της Ουκρανίας - Οι συνέπειες από ενδεχόμενη μη ανανέωσή της

Λήγει τη Δευτέρα η συμφωνία-ορόσημο για τα σιτηρά της Ουκρανίας - Οι συνέπειες από ενδεχόμενη μη ανανέωσή της

Λήγει τη Δευτέρα 17 Ιουλίου η συμφωνία-ορόσημο για τα σιτηρά που επιτεύχθηκε μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, τον περσινό Ιούλιο, εξέλιξη που αναμένεται να επιδεινώσει περαιτέρω τις επιπτώσεις παγκοσμίως από τον συνεχιζόμενο πόλεμο, εάν η Μόσχα αρνηθεί να ανανεώσει τη συμφωνία.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC, την περασμένη εβδομάδα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απέστειλε επιστολή στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην οποία περιέγραφε προτάσεις για τη διάσωση της συμφωνίας.

Την Παρασκευή (14/7), ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Stephane Dujarric δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι συνομιλίες με το Κρεμλίνο μέσω Signal και WhatsApp θα συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι η τρέχουσα συμφωνία στηρίζει μόνο τα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα και όχι τις ρωσικές εξαγωγές λιπασμάτων, οι οποίες επίσης περιλαμβάνονται στη συμφωνία, αλλά δεν έχουν ακόμη εξαχθεί στο εξωτερικό.

Την Πέμπτη (13/7), ο Πούτιν επανέλαβε τη θέση της Μόσχας και απείλησε για τέταρτη φορά από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας ότι δεν θα την ανανεώσει.

Πριν τα ρωσικά στρατεύματα περάσουν τα σύνορα της Ουκρανίας στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022, το Κίεβο και η Μόσχα αντιπροσώπευαν μαζί σχεδόν το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών. Οι εν λόγω γεωργικές αποστολές σταμάτησαν για σχεδόν έξι μήνες μέχρι που εκπρόσωποι από την Ουκρανία, τη Ρωσία, τον ΟΗΕ και την Τουρκία συμφώνησαν να δημιουργήσουν έναν ανθρωπιστικό θαλάσσιο διάδρομο στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας.

Η συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε τον περσινό Ιούλιο, χαλάρωσε τον ναυτικό αποκλεισμό που επέβαλε η Ρωσία με την επαναλειτουργία τριών βασικών ουκρανικών λιμανιών.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, περισσότερα από 1.000 πλοία που μετέφεραν σχεδόν 33 εκατομμύρια μετρικούς τόνους αγροτικών προϊόντων, αναχώρησαν από τα λιμάνια της Ουκρανίας, Οδησσό, Τσορνομόρσκ και Γιούζνι-Πίβντενι.

Η συμφωνία έχει επίσης βοηθήσει στη μεταφορά 725.167 τόνων σιταριού με πλοία του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος σε ορισμένες από τις χώρες του κόσμου με τη μεγαλύτερη επισιτιστική ανασφάλεια, όπως το Αφγανιστάν, η Αιθιοπία, η Σομαλία, το Σουδάν και η Υεμένη.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μας τα... χαλάει ο καιρός - Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι

Ζίζυρος, σακκουλλοδρομίες και άλλα 10 παραδοσιακά παιχνίδια του Πάσχα στην Κύπρο - Διατηρούνται αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου

Γρίπη των πτηνών και σε… αγελάδες: Πώς και πότε μεταδίδεται στον άνθρωπο - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Επεισοδιακή νύχτα στη Λεμεσό - Έκαψαν περιπολικό και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα λειτουργήσει σύστημα καμερών για παράνομη στάθμευση - Οι λεπτομέρειες



Στις φλόγες κατοικία στη Λεμεσό το βράδυ της Ανάστασης - Έτρεχε η Πυροσβεσιτκή -Δείτε βίντεο

Στις φλόγες κατοικία στη Λεμεσό το βράδυ της Ανάστασης - Έτρεχε η Πυροσβεσιτκή -Δείτε βίντεο

Στις φλόγες τυλίχθηκε κατοικία στην περιοχή της Γερμασόγειας, το βράδυ του Σαββάτου (4/5).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top