ΔΙΕΘΝΗ

Κλίμα, εμπόριο και Ουκρανία στη Σύνοδο ΕΕ-CELAC - Όσα βρίσκονται στην ατζέντα

Κλίμα, εμπόριο και Ουκρανία στη Σύνοδο ΕΕ-CELAC - Όσα βρίσκονται στην ατζέντα

Η αναβίωση των σχέσεων της Ευρώπης με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής σε θέματα κλιματικής αλλαγής και εμπορίου αναμένεται να κυριαρχήσει στην Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Κοινότητας Κρατών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (CELAC) που πραγματοποιείται τη Δευτέρα και την Τρίτη στις Βρυξέλλες, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το κατά πόσο οι ηγέτες θα συμφωνήσουν να υπάρξει αναφορά σε κοινή δήλωση σε σχέση με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Την Κύπρο στη σύνοδο εκπροσωπεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος έχει προγραμματιστεί να έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντες, την Τρίτη, ενώ αναμένεται να υπάρξουν συναντήσεις και με Ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου.

Πρόκειται για την τρίτη σύνοδο ΕΕ - CELAC και την πρώτη που πραγματοποιείται ύστερα από οκτώ χρόνια, σε μια προσπάθεια ανανέωσης των σχέσεων των δύο περιφερειακών οργανισμών, και σε αυτή συμμετέχουν ηγέτες από συνολικά 60 χώρες.

Τα κύρια θέματα στην ατζέντα όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση, η παγκόσμια ειρήνη και ευημερία, θέματα εμπορίου και επενδύσεων και η πολυμέρεια στη διεθνή πολιτική.

Η σύνοδος θα ξεκινήσει με διμερείς συναντήσεις και συνάντηση των ηγετών της οποίας θα προεδρεύσουν ο Πρωθυπουργός του Αγίου Βικέντιου και Γρεναδινών, Ραλφ Γκονσάλβες, ο οποίος εκπροσωπεί τις χώρες της CELAC, και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Μετά το επίσημο καλωσόρισμα των ηγετών της CELAC, θα πραγματοποιηθεί εναρκτήρια συνάντηση, περισσότερες διμερείς συναντήσεις, και δείπνο με τους ηγέτες.

Πριν τη σύνοδο πραγματοποιήθηκε συνάντηση στρογγυλής τραπέζης της ΕΕ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραβαϊκής, στο οποίο συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο Ισπανός Πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, και η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι σχέσεις της ΕΕ με την περιοχή ξεκίνησαν το 1999 με την πρώτη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, ενώ μετά τη δημιουργία της CELAC το 2010, πραγματοποιήθηκαν δύο σύνοδοι κορυφής το 2013 και το 2015.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top