ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΥΠΕΣ: Υλοποιεί Σχέδιο Δράσης για τα οικόπεδα στο Μακένζι - Τι περιλαμβάνουν οι νέες ρυθμίσεις

ΥΠΕΣ: Υλοποιεί Σχέδιο Δράσης για τα οικόπεδα στο Μακένζι - Τι περιλαμβάνουν οι νέες ρυθμίσεις

Την προώθηση της υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης για εκσυγχρονισμό και αποτελεσματικότερη διαχείριση των οικοπέδων της περιοχής Μακένζι αποφάσισε σε συνεδρία της την Παρασκευή η Συμβουλευτική Επιτροπή (ΣΕ) για τη Διαχείριση των Τ/κ Περιουσιών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών στη συνεδρία, η οποία διεξήχθη υπό τη προεδρία του Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Ιωάννου, ως Κηδεμόνας Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, μετείχαν ως μέλη της ΣΕ εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων, των αγροτικών οργανώσεων, της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων, καθώς και της Γενικής Συνομοσπονδίας Παγκύπριων Οργανώσεων Βιοτεχνών Επαγγελματιών Καταστηματαρχών. Η συνεδρία διεξήχθη στην παρουσία και του Δημάρχου Λάρνακας Ανδρέα Βύρα και εκπρόσωπων της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας λόγω της φύσεως του θέματος.

Το θέμα της συνεδρίας ήταν η διαχείριση των 17 οικοπέδων/ υποστατικών στην περιοχή του Μακένζι. Ειδικότερα, όπως αναφέρται, στόχος της συνεδρίας ήταν η έγκριση Σχεδίου Δράσης για Εκσυγχρονισμό και Αποτελεσματικότερη Διαχείριση των Οικοπέδων της περιοχής Μακένζι που ετοίμασε το Υπουργείο Εσωτερικών, για την επίλυση των χρόνιων και σύνθετων προβλημάτων που αφορούν στην εν λόγω περιοχή, όπως είναι το καθεστώς διαχείρισης και μίσθωσης των οικοπέδων, οι μη εγκεκριμένες πολεοδομικές αναπτύξεις, η παράνομη λειτουργία υποστατικών και κέντρων αναψυχής καθώς και η εισαγωγή ενός συνολικού πλαισίου που να ρυθμίζει τα ζητήματα που προκύπτουν από την οικονομική δραστηριοποίηση στη περιοχή.

Κατά τη συνεδρία παρουσιάστηκαν στα μέλη της ΣΕ οι πτυχές και τα ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση των τ/κ περιουσιών στην περιοχή Μακένζι, οι εισηγήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών επί των γενικών αρχών που θα διέπουν την διαχείριση των οικοπέδων, καθώς και οι εξατομικευμένες προσεγγίσεις στη διαχείριση του κάθε οικοπέδου ξεχωριστά, προστίθεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι προτάσεις του Υπουργείου, οι οποίες έτυχαν διαμόρφωσης στη βάση σχετικής καθοδήγησης του Γενικού Εισαγγελέα, στοχεύουν στον εξορθολογισμό της διαχείρισης των μισθώσεων, ενώ παράλληλα απεγκλωβίζουν τον Κηδεμόνα Διαχείρισης Τ/Κ περιουσιών από τις προβληματικές συνθήκες που δημιούργησε η μακροχρόνια ανοχή σε νόμιμες και παράνομες μισθώσεις και αναπτύξεις.

Τα μέλη της ΣΕ, αφού αρχικά χαιρέτισαν την όλη προσπάθεια του Υπουργείου Εσωτερικών για εξεύρεση συνολικής λύσης σε ένα πρόβλημα που αφορά έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς πνεύμονες της Επαρχίας Λάρνακας, έδωσαν το πράσινο φως για την υιοθέτηση των γενικών και ειδικών αρχών του Σχεδίου Δράσης.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, οι νέες ρυθμίσεις που προωθούνται στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης περιλαμβάνουν «τη συνομολόγηση συμβάσεων μίσθωσης με εκτοπισμένους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και δεν παραβίασαν όρους και υποχρεώσεις, στα πλαίσια της προηγούμενης συμβατικής τους σχέσης με την Τοπική Αρχή».

Περιλαμβάνουν επίσης «συμβάσεις μίσθωσης με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται και έχουν επενδύσει κεφάλαια για ανάπτυξη των υποστατικών, βάζοντας τέρμα στις στρεβλώσεις και σε παράνομες οικονομικές δοσοληψίες».

Αναφέρται επίσης ότι ανταποκρίνονται στα σύγχρονα οικονομικά δεδομένα, κυρίως σε ό,τι αφορά στα ενοίκια των οικοπέδων και επιβάλλουν τη συμμόρφωση με όλους εκείνους τους όρους που θα πρέπει να πληρούνται σε σχέση με τη δραστηριοποίηση των κέντρων αναψυχής (πολεοδομικές ή/και οικοδομικές άδειες, άδειες λειτουργίας κ.ά.).

Επιτρέπουν επίσης την εισροή σημαντικών εσόδων στο Ταμείο του Κηδεμόνα (πέραν του ενός εκατομμυρίου ετησίως), τα οποία θα αξιοποιούνται για την ενίσχυση της στήριξης των εκτοπισμένων.

Προστίθεται ότι περιέχουν τη συμβατική εμπλοκή της αρμόδιας Τοπικής Αρχής, μέσα από την οποία θα διασφαλίζεται η επαρκής παρακολούθηση των αναπτύξεων, ενώ τα όποια έσοδα που θα προκύπτουν για την Τ.Α. από τους χώρους πρασίνου που θα διαχειρίζεται η ίδια, θα διατίθενται αποκλειστικά για σκοπούς έργων ανάπτυξης και αναβάθμισης της περιοχής Μακένζι.

Όπως σημειώνεται, «η υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης αναμένεται να συμβάλει στη ρύθμιση όλων των ανοιχτών θεμάτων που ταλανίζουν το ζήτημα, συμπεριλαμβανομένου και των άναρχων αναπτύξεων, ενώ θα δημιουργήσει τις συνθήκες για περαιτέρω ανάπτυξη και αναβάθμιση της οικονομικής και τουριστικής δραστηριότητας της περιοχής προς όφελος τόσο των δημοτών της Λάρνακας, όσο και του προσφυγικού κόσμου».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Διερεύνηση, κατασχέσεις και οργανωμένο έγκλημα – Ο επικίνδυνος κόσμος των ναρκωτικών μέσα από υποθέσεις της ΥΚΑΝ

Ημέρα του Πατέρα: Προτάσεις για δώρα στον πρώτο μας σούπερ-ήρωα - Από βιβλία μέχρι προϊόντα τεχνολογίας και κοσμήματα

Ταξιδεύεις και θες να μάθεις τα δικαιώματά σου; - Ξεκινά ενημερωτική εκστρατεία στον Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας

Μαυρίκιος Μαυρικίου - Ιλάειρα Ζήση: Είναι έτοιμο! Δείτε το παραμυθένιο δωμάτιο της κόρης τους - Φωτογραφίες

«Μίλησε» η νεκροτομή επί της σορού της 41χρονης που δολοφονήθηκε από τον πρώην σύζυγό της – Όσα κατέδειξε

Θλίψη στην Ελλάδα: Νεκρός από ανακοπή καρδιάς πρώην βουλευτήςΕπιχειρούν δέκα εναέρια μέσα για την πυρκαγιά στον Φαρμακά - Στήθηκε προωθημένο κέντρο ελέγχου –Δείτε φωτογραφία

Επιχειρούν δέκα εναέρια μέσα για την πυρκαγιά στον Φαρμακά - Στήθηκε προωθημένο κέντρο ελέγχου –Δείτε φωτογραφία

Νέα πυρκαγιά ξέσπασε αυτή τη φορά σε περιοχή μεταξύ των Κοινοτήτων Φικάρδου και Φαρμακά, ενώ ενεργοποιήθηκε το σχέδιο «Ίκαρος ΙΙ», όπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Κεττής.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top