LIKE ONLINE

Καφές φίλτρου: Τι σημαίνει cold και τι iced brew - Ποιες οι διαφορές τους

Καφές φίλτρου: Τι σημαίνει cold και τι iced brew - Ποιες οι διαφορές τους

Όταν μιλάμε για κρύο καφέ το μυαλό των περισσοτέρων πάει στον freddo espresso και freddo cappuccino αλλά και στον κλασικό φραπέ. Όμως, δεν είναι οι μόνοι κρύοι καφέδες που υπάρχουν.

Με την εξάπλωση της φιλοσοφίας του ποιοτικού καφέ, στο καθημερινό λεξιλόγιο του καφέ μπήκαν και άλλες ονομασίες. Όπως για παράδειγμα ο cold brew, που κάθε χρόνο κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς, αλλά και το «ξαδερφάκι» του, ο iced brew. Πρόκειται για δύο κρύες εκδοχές – παρασκευές του καφέ φίλτρου που μοιάζουν πολύ στην όψη και δύσκολα τους ξεχωρίζει κανείς, παρ’ όλα αυτά έχουν αρκετές διαφορές.

Cold brew

Έχουμε αναφερθεί εκτενέστερα στον cold brew σε παλιότερο άρθρο μας και θα έλεγα ότι, κατά την γνώμη μου, είναι o πιο απολαυστικός κρύος καφές. Έχει χαρακτήρα και δυνατή προσωπικότητα για αυτό και κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος. Η διαδικασία παρασκευής του, είναι απλή αλλά χρονοβόρα. Κατά την διάρκεια της, ο καφές είτε «μουλιάζει» στο νερό και στη συνέχεια φιλτράρεται, είτε εκχυλίζεται αργά και βασανιστικά για αρκετές ώρες (από 8 έως 12 ώρες, ίσως και παραπάνω, ανάλογα με τον καφέ). Αυτό που παίρνουμε στο φλιτζάνι είναι ένα διαυγές, απαλό, γλυκό ρόφημα με πλούσια γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά, χωρίς πολλές οξύτητες και πικρά στοιχεία.

Το μειονέκτημά του -πέρα από τον πολύωρη αναμονή για την παρασκευή του- είναι ότι χρειάζεται περισσότερα γραμμάρια καφέ, κάτι που ανεβάζει την τελική τιμή του ροφήματος. Η αναλογία του καφέ με το νερό είναι 1 προς 10, οπότε για ένα λίτρο νερό απαιτούνται 100 γρ. καφέ και το τελικό προϊόν που παίρνουμε είναι γύρω στα 750 με 800 ml.

Τον cold brew μπορούμε να τον διατηρήσουμε στο ψυγείο μέχρι τρεις μέρες, ενώ με την προσθήκης ζάχαρης μια βδομάδα. Για τον σερβίρετε, καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο κύβο ή μπάλα πάγου και όχι πολλά μικρά, γιατί τα τελευταία θα τον νερώσουν και θα του αλλοιώσουν την ένταση και τη γεύση.

Iced brew

Όσο αναφορά τώρα τον iced brew, μιλάμε για έναν καφέ, ο οποίος παρασκευάζεται όπως ένας κανονικός καφές φίλτρου, που όμως, είτε εκχυλίζεται πάνω σε πάγο, είτε του προσθέτουμε πάγο στη συνέχεια. Συνήθως, για να τον παρασκευάσουμε χρησιμοποιούμε το V60, ή την γαλλική πρέσα ή ακόμα και το chemex (καφετιέρα ζεστής εκχύλισης).

Υπάρχουν πολλές συνταγές για να τον φτιάξει κανείς. Η πιο συνηθισμένη είναι 16 γρ. καφέ και 250 ml νερό, με τη διαφορά ότι η μισή ποσότητα του νερού είναι ζεστή και με αυτήν κάνουμε την εκχύλιση και η άλλη μισή είναι ο πάγος. Δηλαδή, για την παραπάνω συνταγή οι αναλογίες θα είναι 125 ml νερού και 125 ml πάγος. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην ποιότητα του πάγου που θα χρησιμοποιήσουμε. Ο κακός πάγος μπορεί να αλλοιώσει και να καταστρέψει τα γευστικά χαρακτηριστικά του καφέ και θα δώσει ένα δυσάρεστο αποτέλεσμα στο φλιτζάνι.

Ο iced brew διατηρείται και αυτός στο ψυγείο για περίπου 2 με 3 μέρες. Αν θέλουμε να του αυξήσουμε τον χρόνο ζωής του, τότε θα πρέπει να προσθέσουμε λίγη ζάχαρη ή σιρόπι, γύρω στα 10 γρ. για κάθε λίτρο. Όσο για το σερβίρισμά του, ισχύει ότι και για τον cold brew.

Και οι δυο αυτοί κρύοι καφέδες μπορούν να λειτουργήσουν ως βάση κάποιου ροφήματος είτε με γάλα (συνήθως φυτικού), είτε με tonic. Επίσης, συμμετέχουν όμορφα στην παρασκευή smoothies δίνοντας τους έναν πιο δυναμικό χαρακτήρα και ενέργεια, αλλά και σε κοκτέιλ στα οποίο προσδίδουν επιπλέον ένταση και γεύση. Όπως καταλαβαίνετε, όποιον κι αν επιλέξετε από τους δύο, σας δίνει τη δυνατότητα να πειραματιστείτε και να δημιουργήσετε τα δικά σας ροφήματα.

Πηγή: olivemagazine.gr

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε

• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο

• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»

• Μαρινέλλα: H επίσκεψη του Αντώνη Ρέμου στο νοσοκομείο και τα νεότερα για την κατάσταση της υγείας της



Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

Μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και συντονισμένη επιχείρηση μελών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας, της Μ.Μ.Α.Δ. και της Υ.Δ.Α.Π. εντοπίστηκε, γύρω στις 2 μ.μ. και συνελήφθη ο 49χρονος καταζητούμενος, ο οποίος απέδρασε ενώ βρισκόταν υπό φρούρηση σε ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top