Στη Νέα Υόρκη μεταφέρεται τον Σεπτέμβριο το κυπριακό, καθώς στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών μεταβαίνουν για χωριστές επαφές τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, με την ατζέντα, ωστόσο να διαμορφώνεται ανάλογα με τις τρέχουσες εξελίξεις.
Όπως ανέφερε στην εφημερίδα «Πολίτης» ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, η μετάβαση του Προέδρου Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη έχει προγραμματιστεί για τις 18 με 30 Σεπτεμβρίου. Θα προηγηθούν οι δύο συναντήσεις των ηγετών στη Λευκωσία την 1η και τη 14η Σεπτεμβρίου, καθώς και ενημέρωση του Συμβουλίου Αρχηγών στις 8 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, το κυπριακό δεν θα απασχολήσει ιδιαίτερα το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο στο Τρόοδος, το οποίο θα επικεντρωθεί κυρίως στα θέματα μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας.
Χωριστά με τον Μπαν
Κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ, ο κ. Αναστασιάδης αναμένεται να έχει, μεταξύ άλλων, συναντήσεις με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, μερικές από τις οποίες δεν αποκλείεται να γίνουν στην Ουάσιγκτον. Ακόμα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο κ. Αναστασιάδης θα έχει διμερείς συναντήσεις με ηγέτες και εκπροσώπους ξένων κρατών και χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ γίνεται προσπάθεια και για συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν.
Στις ΗΠΑ θα βρεθεί περί τα μέσα του Σεπτέμβρη, και ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Σε πρόσφατες δηλώσεις του περί τα τέλη Ιουλίου ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ Έσπεν Μπαρθ Άιντε είχε αναφέρει πως θα βρίσκεται και ο ίδιος στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση, καθώς και ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα έχουν χωριστές συναντήσεις με τον κ. Μπαν, σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν ακόμα σχέδια για κοινή συνάντηση των τριών. Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είχε αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Στο πλάνο οι εγγυήσεις
Όσον αφορά την ατζέντα των επαφών, αν και η πρόοδος των συνομιλιών δεν δικαιολογεί σε αυτό το στάδιο μια άτυπη πολυμερή -όπως αυτή στην οποία είχε κάνει αναφορά ο Τ/Κ διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί προ μηνών-, είναι κατανοητό πως αυτές θα αγγίξουν το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.
Αυτήν τη στιγμή στις αρχικές θέσεις των πλευρών υπάρχει απόσταση, καθώς η τ/κ πλευρά ξεκινά συζητώντας μια επικαιροποίηση των εγγυήσεων, με τους Τ/Κ αξιωματούχους να αποφεύγουν ωστόσο επιμελώς να γίνουν πιο συγκεκριμένοι δημόσια για τις προτάσεις τους - χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η δήλωση του εκπροσώπου του Τ/Κ ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζού, ότι το ζήτημα δεν είναι ταμπού για την κοινότητα. Δημοσιογραφικές πληροφορίες πάντως από τ/κ πολιτικούς κύκλους θέλουν να συζητούνται χωριστές εγγυήσεις της Τουρκίας για το τ/κ συνιστών κρατίδιο και της Ελλάδας για το ε/κ.
Από την άλλη, η ε/κ πλευρά απορρίπτει τη συνέχιση των εγγυήσεων ως αναχρονιστικού σχήματος ασφαλείας, προτάσσοντας την απροθυμία της Ελλάδας να συνεχίσει να αποτελεί εγγυήτρια καθώς και την πρόθεση της Βρετανίας να επαναδιαπραγματευτεί το καθεστώς της.
Το ιδανικό πλαίσιο για την ε/κ πλευρά συνδυάζει την εγγύηση της ασφάλειας της λύσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ, χωρίς εμπλοκή του ΝΑΤΟ, με την οποία διαφωνεί το ΑΚΕΛ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις