Στο «κόκκινο» βρίσκεται ο υδράργυρος, ενώ τις τελευταίες ημέρες το Τμήμα Μετεωρολογίας εκδίδει τη μια προειδοποίηση μετά την άλλη για εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες.
Κι ενώ τα σαραντάρια «δίνουν και παίρνουν», «πονοκέφαλο» προκαλεί το πως μπορούμε να δροσιστούμε, χωρίς να «τρομάξουμε» με τον λογαριασμό της ΑΗΚ στο τέλος του μήνα, με την προμήθεια... βεντάλιας να μοιάζει ως η πιο οικονομική λύση από όλες.
Μιλώντας στο ThemaOnline ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΤΕΠΑΚ, Αβραάμ Γεωργίου, μας δίνει λύσεις για το πως μπορούμε να δροσιστούμε εύκολα και οικονομικά.
Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργίου, «ο κάθε ένας από εμάς έχει διαφορετικά μέσα για να δροσιστεί. Κάποιοι προτιμούν τα κλιματιστικά και κάποιοι τους ανεμιστήρες. Το σημαντικό είναι όποιο μέσω κι αν χρησιμοποιήσουμε, να το χ5ρησημοποιήσουμε σωστά για μπορεί να αποδίδει καλύτερα χωρίς να 'υπερφουσκώνει' ταυτόχρονα και το λογαριασμό του ρεύματος».
Πώς να δροσιστούμε οικονομικά - Τα tips που θα κάνουν το καλοκαίρι πιο εύκολο
1/ Η θερμοκρασία του κλιματιστικού: Ίσως το πιο σημαντικό από όλα, σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, είναι να χρησιμοποιούμαι το κλιματιστικό στη σωστή θερμοκρασία ούτως ώστε, να μπορεί να αποδίδει. Οι σωστές θερμοκρασίες του κλιματιστικού είναι άνω των 25 βαθμών Κελσίου.
«Ο κόσμος πιστεύει ότι όσο πιο χαμηλή είναι η θερμοκρασία του κλιματιστικού, τόσο πιο γρήγορα θα επιφέρει δροσιά. Αυτό είναι μέγα λάθος επειδή, εχτός του ότι θα είναι δύσκολο για το κλιματιστικό να διατηρεί τη θερμοκρασία αυτή στο δωμάτιο, θα κάψει περισσότερο ρεύμα και εν τέλει θα επιφέρει ένα ακριβό λογαριασμός στο τέλος του μήνα», εξήγησε ο κ. Γεωργίου.
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «με σκοπό το κλιματιστικό μας να αποδίδει καλύτερα, πρέπει να σιγουρευόμαστε ότι δουλεύει σωστά, έχει καθαριστεί καλά, τα φίλτρα δεν «πνίγονται» από σκόνη και χνούδι και ότι έχει γίνει συντήρηση», ανέφερε.
2/ Ανεμιστήρας: Η χρήση ανεμιστήρα είναι μια καλή και οικονομική λύση λόγω του ότι, η κατανάλωσή του είναι ελάχιστη.
«Οι ανεμιστήρες δαπέδου ή οροφής, έχουν κατανάλωση από 30 μέχρι 50 βατ και για να καταναλώσουν μια κιλοβατώρα, η οποία αξίζει 30 σεντς, χρειάζεται να δουλεύουν για 20 ώρες», τόνισε.
3/ Χρήση αεριστήρα και κλιματιστικού ταυτόχρονα: Ο συνδυασμός των δύο μπορεί με τη σωστή χρήση όχι μόνο να επιφέρει την επιθυμητή δροσιά αλλά να είναι και οικονομικό.
«Ο ανεμιστήρας μπορεί να βοηθήσει στο να γίνει η ανακύκλωση του παγωμένου αέρα πιο γρήγορα διευκολύνοντας έτσι, το κλιματιστικό να δουλέψει χωρίς να σκορσαριστεί ιδιαίτερα. Μαζί μπορούν να καταναλώσουν δύο κιλοβατώρες ενώ, το κλιματιστικό από μόνο του μπορεί να καταναλώσει μέχρι και τρεις κιλοβατώρες», σημείωσε.
4/ Χρήση κλιματιστικού στο αυτοκίνητο: Η χρήση κλιματιστικού στο αυτοκίνητο δυστυχώς ή ευτυχώς, είναι αναγκαία. Παρ’ όλα αυτά, η χρήση του την ώρα που οδηγούμε μπορεί να αποδειχτεί αρκετά ακριβή σε θέμα κατανάλωσης των καυσίμων.
«Πολλοί όταν οδηγούν το αυτοκίνητό τους, βάζουν το κλιματιστικό στους 16 βαθμούς, πέραν του ότι η απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας είναι επικίνδυνη, δεν είναι ούτε οικονομικό σε θέμα κατανάλωσης καυσίμων», πρόσθεσε.
5/ Δεν πρέπει να «εγκλωβίζουμε» το ζεστό αέρα μέσα στο σπίτι: Ένα σπίτι το οποίο βλέπει ανατολικά, έχει επαφή με τον ήλιο από τις 6 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, άρα η ζέστη «απορροφάτε» στο εσωτερικό του σπιτιού.
«Για να μην εγκλωβίσουμε τον ζεστό αέρα μέσα στο σπίτι πρέπει, να κλείσουμε τα παράθυρα, τα παντζούρια, τις κουρτίνες ούτως ώστε να κρατήσουμε τη θερμοκρασία στο εσωτερικό σε χαμηλά επίπεδα», είπε ο κ. Γεωργίου.
6/ Αερίζουμε το σπίτι μας: Είναι σημαντικό, τις ώρες όπου οι θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές, να αερίζουμε το σπίτι μας όχι μόνο για λόγους υγιεινής αλλά, και για να φύγει ο ζεστός αέρας και να μπει πιο φρέσκος και δροσερός, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε συνέχεια είτε αεριστήρες, είτε κλιματιστικό.
7/ Βάζουμε γλάστρες στα παράθυρα: Εξίσου σημαντικό είναι, να τοποθετούμε γλάστρες πάνω στα παράθυρα και τα μπαλκόνια μας.
«Αγοράζοντας μικρές, φθηνές γλάστρες, δημιουργούμε ένα περιβάλλον όπου τα φυτά απορροφώντας τη ζέστη επιφέρουν δροσιά», εξήγησε.
8/ Τα ζώα μας μπορεί να μας δώσουν τη λύση: Μια άλλη λύση, σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, είναι να παρακολουθούμε τα ζώα μας γιατί μπορεί αυτά να έχουν τη λύση στο πως να αποφύγουμε τη ζέστη.
Λόγω του ότι τα κατοικίδιά μας νιώθουν σε ποια σημεία υπάρχει δροσιά, πηγαίνουν και κοιμούνται εκεί προστατεύοντας τον εαυτό τους από τη ζέστη μέσα στο σπίτι. Παρακολουθώντας τα, μπορούμε να ανακαλύψουμε σε ποιο σημείο του σπιτιού είναι πιο δροσερά για εμάς», τόνισε ο κ. Γεωργίου.
9/ Εξορμήσεις στο βουνό: Μια βόλτα στο βουνό, μπορεί να αποδειχτεί αναζωογονητική ιδίως όταν επικρατεί καύσωνας.
Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργίου, «το να πάμε μια βόλτα στο βουνό για να δροσιστούμε, είναι μία πολύ καλή ιδέα όσο επικρατεί ο καύσωνας. Αντί να καταναλώσουμε ρεύμα αξίας 15 ή 20 ευρώ, μπορούμε να κάνουμε μια εξόρμηση στις ορεινές περιοχές τις Κύπρου», κατέληξε ο κ. Γεωργίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τέρμα στην ασυδοσία με Τ/κ περιουσίες, σφίγγει τα λουριά ο Ιωάννου
Κλιματιστικό ή ανεμιστήρα; Πως να δροσιστούμε χωρίς να «τρομάξουμε» με τον λογαριασμό του ρεύματος
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις