ΥΓΕΙΑ

Πώς θα προλάβουμε τον πνιγμό ενός παιδιού: Μπορεί να συμβεί μόλις σε 30 δευτερόλεπτα

Πώς θα προλάβουμε τον πνιγμό ενός παιδιού: Μπορεί να συμβεί μόλις σε 30 δευτερόλεπτα

Στις ταινίες ο πνιγμός παρουσιάζεται πολύ δραματικός: με αυτόν που κινδυνεύει να φωνάζει για βοήθεια, κουνώντας τα χέρια του έντονα και προσελκύοντας την προσοχή ολόκληρης της παραλίας.

Στην πραγματικότητα ένας πνιγμός μπορεί να είναι αθόρυβος και να συμβεί μόλις σε 30 δευτερόλεπτα. Ειδικά όταν μιλάμε για ένα μικρό παιδί, που ίσως δεν γνωρίζει καλό κολύμπι, ο κίνδυνος αυξάνεται και μόλις λίγα λεπτά χωρίς επιτήρηση στο νερό μπορεί να αποβούν μοιραία. Γι’ αυτό έχουμε τραγικές στατιστικές όπως εκείνη της Κυριακής 16 Ιουλίου, όταν στη διάρκεια μόλις μιας ημέρας και μόνο στην Αττική πνίγηκαν δύο μικρά παιδιά, έξι και δέκα ετών.

Πώς θα καταλάβουμε ότι ένα παιδί πνίγεται;

-Το κεφάλι του είναι χαμηλά στο νερό και, ίσως, το στόμα του μέσα στο νερό.

-Σκύβει το κεφάλι προς τα πίσω με ανοιχτό το στόμα.

-Τα μάτια του είναι θολά ή το βλέμμα του μοιάζει άδειο.

-Τα μάτια του είναι ορθάνοιχτα ή τα κλείνει σφιχτά.

-Τα μαλλιά του επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού, πάνω από την κορυφή του κεφαλιού του.

-Το σώμα του είναι σε σχεδόν κάθετη θέση και τα πόδια του δεν κουνιούνται ή κουνιούνται ελάχιστα.

-Προσπαθεί να κολυμπήσει αλλά δεν καταφέρνει να προχωρήσει.

-Προσπαθεί να πάρει βαθιές ανάσες.

-Το σώμα του πλησιάζει στον πυθμένα της θάλασσας/της πισίνας.

-Προσπαθεί να γυρίσει ανάσκελα.

Αν παρατηρήσουμε οποιοδήποτε από τα παραπάνω σημάδια, σπεύδουμε στο σημείο – καλύτερα να αποδειχθούμε «υπερβολικοί» παρά να υποτιμήσουμε την επικινδυνότητα μιας κατάστασης.

Πώς βοηθούμε ένα παιδί που κινδυνεύει να πνιγεί;

1. Το βγάζουμε από το νερό, ιδανικά με ένα σωσίβιο γιατί μπορεί μέσα στον πανικό του να μας παρασύρει στο βυθό της θάλασσας. Ειδοποιούμε τις πρώτες βοήθειες.

2. Μέχρι να έρθουν οι πρώτες βοήθειες, τις προσφέρουμε εμείς. Ξαπλώνουμε το παιδί ανάσκελα, σε σταθερή επιφάνεια, σπρώχνουμε ελαφρώς το κεφάλι του προς τα πίσω με το ένα χέρι και με το άλλο ανασηκώνουμε το πηγούνι του. Αν δεν αναπνέει (πλησιάζουμε το αυτί μας κοντά στο στόμα και τη μύτη του για να το ελέγξουμε) αρχίζουμε τεχνητή αναπνοή: Για παιδιά κάτω του ενός έτους, εφαρμόζουμε το στόμα μας στη μύτη του και φυσάμε δύο φορές, για περίπου 1 δευτερόλεπτο την κάθε φορά. Περιμένουμε να δούμε το στήθος του να ανεβοκατεβαίνει και επαναλαμβάνουμε. Για παιδιά ενός έτους και άνω: Κλείνουμε τη μύτη του, εφαρμόζουμε το στόμα μας στο δικό του και φυσάμε αργά δύο φορές (1-2 δευτερόλεπτα κάθε φορά). Περιμένουμε το στήθος του να ανεβοκατεβαίνει και επαναλαμβάνουμε.

3. Ελέγχουμε για σφυγμό: Τοποθετούμε τα δύο δάχτυλά μας στο λαιμό του παιδιού, στο λεγόμενο μήλο του Αδάμ (ή, αν πρόκειται για μωρό, στη μασχάλη του). Περιμένουμε πέντε δευτερόλεπτα. Αν υπάρχει σφυγμός, συνεχίζουμε την τεχνητή αναπνοή φυσώντας μία φορά κάθε τρία δευτερόλεπτα. Αν δεν υπάρχει σφυγμός, αρχίζουμε πιέσεις στο στήθος: Για παιδιά κάτω του ενός έτους, τοποθετούμε δύο δάχτυλα ακριβώς στο κέντρο του θώρακα και πιέζουμε έντονα πέντε φορές για περίπου τρία δευτερόλεπτα. Μετά από πέντε πιέσεις, φυσάμε μία ακόμα φορά στο στόμα του παιδιού. Για παιδιά ενός έτους και άνω, χρησιμοποιούμε τη βάση της παλάμης μας, στο σημείο όπου συνδέεται με τον πήχυ (και τις δύο παλάμες, αν είναι έφηβος ή ενήλικας) και ασκούμε πέντε γρήγορες πιέσεις ακριβώς στο κέντρο του θώρακα για περίπου τρία δευτερόλεπτα. Μετά από πέντε πιέσεις, φυσάμε μία ακόμα φορά στο στόμα του παιδιού.

Ανεξαρτήτως ηλικίας, συνεχίζουμε να ασκούμε πέντε πιέσεις στο στήθος με μία αναπνοή ενδιάμεσα και μετά από κάθε λεπτό που περνάει ελέγχουμε για σφυγμό.

4. Ποτέ δεν θεωρούμε δεδομένο ότι είναι πολύ αργά. Ακόμα και αν ένα παιδί ανασυρθεί από το νερό χωρίς σφυγμό και αναπνοή, καλούμε ασθενοφόρο ενώ στο μεταξύ προσφέρουμε πρώτες βοήθειες.

Δείτε ένα βίντεο ΚΑΡΠΑ (καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης) στα ελληνικά, που μπορούν να παρακολουθήσουν και τα παιδιά:

 

 

Τέρμα στην ασυδοσία με Τ/κ περιουσίες, σφίγγει τα λουριά ο Ιωάννου

Σχέδιο «ΚτίΖω»: Άρχισε η εκκένωση και η παράδοση κλειδιών διαμερισμάτων επικίνδυνων πολυκατοικιών – Πότε αναμένεται να κατεδαφιστούν

Κλιματιστικό ή ανεμιστήρα; Πως να δροσιστούμε χωρίς να «τρομάξουμε» με τον λογαριασμό του ρεύματος

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Black Friday: Ξεκίνησαν δυναμικά οι καταγγελίες - Από χαμένα προϊόντα μέχρι παραπλανητικές εκπτώσεις

• Συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο που έπεσε δέντρο και καταπλάκωσε όχημα εγκλωβίζοντας τον οδηγό - Βίντεο

• Εικόνα βγαλμένη από παραμύθι: «Πάγωσαν» τα δέντρα στο Τρόοδος – Η θερμοκρασία άγγιξε τους -5 βαθμούς κελσίου το βράδυ

• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές



Ανακοίνωσε «Ψηφιακό Πολίτη» και «Rebranding» της Κύπρου ο ΠτΔ - Πότε θα παρουσιαστεί η τελική μορφή

Ανακοίνωσε «Ψηφιακό Πολίτη» και «Rebranding» της Κύπρου ο ΠτΔ - Πότε θα παρουσιαστεί η τελική μορφή

Την προσεχή Τετάρτη, στο πλαίσιο της 2ης Διακυβερνητικής Συνόδου με την Ελλάδα, θα παρουσιαστεί η τελική μορφή της εφαρμογής του «Ψηφιακού Πολίτη» δήλωσε τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ανακοινώνοντας επίσης ότι αναμένεται να αρχίσει πριν το τέλος του χρόνου η υλοποίηση στοχευμένης Στρατηγικής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας («rebranding») με επίκεντρο τις διεθνείς αγορές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top