Από τον Οκτώβριο και μετά αναμένεται να πάρει μπρος και να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το πολυαναμενόμενο Σχέδιο «Ενοίκιο έναντι Δόσης» βασικός σκοπός του οποίου είναι η προστασία της κυριότητας της κύριας κατοικίας και η διευθέτηση των στεγαστικών μη εξυπηρετούμενων δανείων ευάλωτων ομάδων πληθυσμού με χαμηλά ή καθόλου εισοδήματα, με φορέα υλοποίησης την ΚΕΔΙΠΕΣ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline, λόγω και των θερινών διακοπών, το Υπουργείο Οικονομικών εντός Σεπτεμβρίου θα απευθύνει πρόσκλησης προς όλες τις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων για εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο Σχέδιο.
Πάντως, τα μηνύματα από πλευράς τραπεζών και εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων για καθολική συμμετοχή στο Σχέδιο, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και όπως ανέφερε πηγή του Υπουργείου Οικονομικών στην ιστοσελίδα μας, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, αφού μέσω του Σχεδίου αναμένεται να επιλυθεί μεγάλο μέρος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.
Μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, θα ανακοινωθεί η έναρξη υποβολής αιτήσεων και οι εν δυνάμει δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις του στην ΚΕΔΙΠΕΣ, η οποία θα είναι και ο φορέας υλοποίησης του Σχεδίου.
Οι δικαιούχοι του Σχεδίου
Σύμφωνα με τις πρόνοιες του Σχεδίου, όπως αυτό εγκρίθηκε, τόσο από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και από το Υπουργικό Συμβούλιο, δικαιούχοι θα είναι:
1/ λήπτες κοινωνικών παροχών οι οποίοι είχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις 31/12/2021, και τα οποία παρέμειναν μη εξυπηρετούμενα στις 31/12/2022, με εξασφάλιση την κύρια κατοικία αγοραίας αξίας μέχρι 250.000 ευρώ.
*Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Σχεδίου, στους δικαιούχους περιλαμβάνονται όσοι λαμβάνουν:
• Δημόσιο Βοήθημα
• Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
• Επίδομα Βαριάς Κινητικής Αναπηρίας
• Επίδομα Φροντίδας σε Παραπληγικά και Τετραπληγικά Άτομα
• Χορηγία σε Τυφλούς
• Επίδομα Διακίνησης σε Αιμοκαθαιρόμενους Νεφροπαθείς και σε Άτομα με Θαλασσαιμία
• Επίδομα Τέκνου με ετήσιο μεικτό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 19.500 ευρώ και αξία λοιπής ακίνητης ιδιοκτησίας μέχρι 100.000 ευρώ
• Επίδομα τέκνου για πολύτεκνη ή τρίτεκνη οικογένεια για τρία εξαρτώμενα παιδιά και άνω
• Επίδομα μονογονεϊκής οικογένειας
• Επίδομα Συνταξιούχου με Χαμηλά Εισοδήματα
• Σύνταξη Ανικανότητας
2/ όλοι οι αιτητές στα Σχέδια Εστία και Οικία, οι οποίοι αξιολογήθηκαν ως επιλέξιμοι αλλά μη βιώσιμοι με αγοραία αξία κύριας κατοικίας μέχρι 350.000 ευρώ, και
3/ πρόσωπα που έχουν ενταχθεί στα Σχέδια Εστία και Οικία και των οποίων η ένταξη στη συνέχεια τερματίστηκε λόγω μη συμμόρφωσης με τα εν λόγω Σχέδια.
Πώς θα εφαρμοστεί
Σύμφωνα, εξάλλου, με τις πρόνοιες του Σχεδίου, οι αιτητές που πληρούν τα πιο πάνω βασικά κριτήρια, και νοουμένου ότι υπάρχει διαθέσιμος τίτλος ιδιοκτησίας, θα μεταβιβάζουν τον τίτλο στην ΚΕΔΙΠΕΣ η οποία ταυτόχρονα θα υπογράφει σύμβαση ενοικίασης με το φυσικό πρόσωπο διάρκειας 14 ετών.
Η ΚΕΔΙΠΕΣ θα καταβάλει αντίτιμο για την κύρια κατοικία προς τους πιστωτές και το δάνειο στο οποίο αποτελούσε εξασφάλιση η κύρια κατοικία θα διαγράφεται από τον πιστωτή και θα παύει να είναι απαιτητό, ενώ το κράτος θα καλύπτει πλήρως το απαιτούμενο ενοίκιο εκ μέρους του φυσικού προσώπου και η κατοικία θα δύναται να επαναγοραστεί μετά την πάροδο 5 ετών σε ευνοϊκή τιμή.
Σημειώνεται ότι, η ΚΕΔΙΠΕΣ θα καταβάλλει προς τις συμμετέχουσες τράπεζες και εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, το 65% της αγοραίας αξίας της κύριας κατοικίας, αφού προηγηθεί εκτίμηση, ενώ η κύρια κατοικία θα περάσει στην ΚΕΔΙΠΕΣ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Χειροπέδες στη μητέρα της 10χρονης που έχασε την ζωή σε πισίνα – Ποιος ο λόγος
Σοβαρό ατύχημα με 4χρονο κοριτσάκι – Έπεσε από 3,5 μέτρα ύψος - Βρίσκεται διασωληνωμένη στο Μακάρειο
Καιρός: Και ζέστη και ισχυροί άνεμοι – Θα «λιώσει το κορμί» το σαββατοκύριακο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις