ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απροβίβαστο σε αντιπολίτευση ΔΗΣΥ-AKEΛ, ανεβαίνουν Αννίτα-Στέφανος

Απροβίβαστο σε αντιπολίτευση ΔΗΣΥ-AKEΛ, ανεβαίνουν Αννίτα-Στέφανος

Ένα νέο πολιτικό τοπίο βρίσκεται στο οποίο φαίνεται ότι πρωταγωνιστικό ρόλο θα διαδραματίσουν πολιτικές προσωπικότητες που ξεπερνούν τις παραδοσιακές κομματικές γραμμές, βρίσκεται υπό διαμόρφωση στην Κύπρο.

Αυτό προκύπτει από την έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία Pulse Market Research σε συνεργασία με τη ΓΝΩΡΑ Σύμβουλοι Επικοινωνίας για την αξιολόγηση των πρώτων 100 ημερών του Προέδρου Χριστοδουλίδη και της κυβέρνησης.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην ανάλυση του διευθύνοντος συμβούλου της ΓΝΩΡΑ Σύμβουλοι Επικοινωνίας, Ανδρέα Χατζήκυριάκου, η κυπριακή κοινωνία μετακινείται πιο συντηρητικά και πιο δεξιά, συμβαδίζοντας με την ευρύτερη τάση στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η ταυτότητα της έρευνας

Ενώνει η Αννίτα

Στον ΔΗΣΥ η ένταση και διάσπαση που παρατηρήθηκε προεκλογικά και ιδιαίτερα μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής παρουσιάζει σημάδια εκτόνωσης, με συνεκτικό κρίκο τη νέα πρόεδρο Αννίτα Δημητρίου. Σ’ αυτή τη φάση η δημοφιλία της Αννίτας Δημητρίου εντός του ΔΗΣΥ φτάνει το 85%, ενώ απολαμβάνει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά δημοφιλίας σε όλους τους κομματικούς χώρους. Χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι στο ΑΚΕΛ οι θετικές γνώμες για την Αννίτα Δημητρίου είναι 68%.

Έναντι της διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη, στον ΔΗΣΥ συναντάται ένας σκληρός πυρήνας, γύρω στο 25%, που εξακολουθεί να τηρεί μια σαφώς επικριτική στάση, τη στιγμή που μια αρκετά μεγαλύτερη μερίδα εγκρίνει, με διαφορετικές διακυμάνσεις, τους μέχρι τώρα χειρισμούς στο Κυπριακό (54%), στην οικονομία (48%), είτε συνολικά την κυβέρνηση (48%).

Αυτή η απεικόνιση των τάσεων εντός ΔΗΣΥ επιτρέπει στο κόμμα να διαδραματίσει ρόλο ρυθμιστή στο πολιτικό σκηνικό, εάν όμως πρώτα καταφέρει να ρυθμίσει τον τρόπο που ασκεί την αντιπολίτευσή του. Κι αυτό γιατί η μεγάλη πλειοψηφία (62%) του συνόλου της κοινής γνώμης δεν εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο αντιπολιτεύεται ο ΔΗΣΥ.

Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ τα πράγματα είναι ελαφρώς καλύτερα, αλλά παραμένει και σ’ αυτούς πλειοψηφική (53%) η τάση που δεν είναι ικανοποιημένη από τον τρόπο με τον οποίο το κόμμα τους ασκεί αντιπολίτευση.

Στεφάνου στα καλύτερά του

Ανάλογη και η αξιολόγηση του ΑΚΕΛ ως αξιωματική αντιπολίτευση, αφού το 62% του συνόλου δεν εγκρίνει τον τρόπο που την ασκεί. Μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος η ικανοποίηση φτάνει στο 50%. Για τον Στέφανο Στεφάνου η μετεκλογική περίοδος είναι η καλύτερη από τότε που ανέλαβε καθήκοντα γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ.

Για πρώτη φορά, οι θετικές γνώμες (50%) υπερισχύουν των αρνητικών (40%), είναι κυρίαρχος στον χώρο του ΑΚΕΛ (80% θετικές), με ελαφρώς πιο χαμηλή αξιολόγηση στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς.

Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ αξιολογούν γενικά αρνητικά τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και την κυβέρνησή του, αλλά το κόμμα της Αριστεράς βρίσκεται ενώπιον ενός νεοφανούς φαινομένου: Και ο κ. Χριστοδουλίδης, αλλά και η πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου είναι ήπιες πολιτικές προσωπικότητες που δεν ξυπνούν τα παραδοσιακά αρνητικά αντανακλαστικά και έχουν, ιδιαίτερα η δεύτερη, μια σημαντική αποδοχή στον χώρο της Αριστεράς.

Από την άλλη, αυξημένη αποδοχή στον χώρο του ΔΗΣΥ (46% θετικές γνώμες) και στο ΔΗΚΟ (51% θετικές γνώμες) έχει και ο κ. Στεφάνου. Ένα άλλο νέο ζήτημα που θα κληθεί να διαχειριστεί το ΑΚΕΛ αφορά το μεταναστευτικό, που είναι το κυρίαρχο πρόβλημα για την κοινή γνώμη. Οι αντιλήψεις της μεγάλης πλειοψηφίας των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ δεν διαφέρουν ιδιαίτερα απ’ αυτές των κομμάτων της Δεξιάς.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Αίσιο τέλος: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Λεμεσό - Κινδύνευσαν σπίτια, στρατόπεδο και μοναστήρι - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Αίσιο τέλος: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Λεμεσό - Κινδύνευσαν σπίτια, στρατόπεδο και μοναστήρι - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Υπό έλεγχο έχει τεθεί η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής (24/5) παρά την Κοινότητα Παραμάλι της Επαρχίας Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top