ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περίπου στη μέση της κατάταξης της ΕΕ ο κατώτατος μισθός στην Κύπρο

Περίπου στη μέση της κατάταξης της ΕΕ ο κατώτατος μισθός στην Κύπρο

Λίγο κάτω από τα 1000 ευρώ τον μήνα βρίσκεται ο κατώτατος μισθός στην Κύπρο, η οποία από την 1η Ιανουαρίου 2023 έγινε το 22ο από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ που θέσπισαν εθνικό κατώτατο μισθό, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ και που ίσχυαν την 1η Ιουλίου.

Στα 940 ευρώ τον μήνα, ο κατώτατος μισθός στην Κύπρο βρίσκεται περίπου στη μέση της κατάταξης, σχετικά χαμηλά σε σχέση με τη χώρα με τον υψηλότερο κατώτατο μισθό, το Λουξεμβούργο (2508 ευρώ τον μήνα). Η Βουλγαρία ήταν η χώρα με τον χαμηλότερο κατώτατο μισθό, στα 399 ευρώ τον μήνα.

Η Eurostat, σημειώνεται, δημοσιοποιεί δεδομένα για τον κατώτατο μισθό σε κάθε κράτος μέλος κάθε έξι μήνες, τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο.

Για σκοπούς ανάλυσης, η Eurostat κατατάσσει τα κράτη μέλη σε τρεις κατηγορίες:

- Ομάδα 1: Χώρες με κατώτατο μισθό μεγαλύτερο των 1500 ευρώ τον μήνα (Λουξεμβούργο, Γερμανία, Κάτω Χώρες, Βέλγιο, Ιρλανδία και Γαλλία). Στη Γαλλία ο κατώτατος μισθός βρίσκεται στα 1747 ευρώ τον μήνα.

- Ομάδα 2: Χώρες με κατώτατο μισθό πάνω από 1000 ευρώ αλλά χαμηλότερο από 1500 ευρώ, στην οποία περιλαμβάνονται η Ισπανία (1260 ευρώ) και η Σλοβενία (1203 ευρώ).

- Ομάδα 3: Χώρες με κατώτατο μισθό κάτω από 1000 ευρώ τον μήνα (Κύπρος, Ελλάδα, Πορτογαλία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Τσεχία, Εσθονία, Σλοβακία, Κροατία, Ουγγαρία, Λετονία, Ρουμανία και Βουλγαρία).

Στην ομάδα 3, σημειώνεται, βρίσκονται και όλες οι υποψήφιες προς ένταξη ή δυνητικά υποψήφιες χώρες, με το Μαυροβούνιο να έχει τον μεγαλύτερο κατώτατο μισθό (532 ευρώ) και την Αλβανία τον χαμηλότερο (375 ευρώ).

Εν τω μεταξύ για σκοπούς σύγκρισης, ο κατώτατος μισθός στις Ηνωμένες Πολιτείες αντιστοιχεί στην ομάδα 2 (1156 ευρώ τον μήνα, σε ομοσπονδιακό επίπεδο). Στην ΕΕ, ο μέσος όρος των 22 κρατών μελών που έχουν ορίσει κατώτατο μισθό, βρίσκεται στα 1132 ευρώ τον μήνα.

Ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης μεταξύ Ιουλίου 2013 και Ιουλίου 2023 ήταν υψηλότερος στη Ρουμανία (+12,9 %), ενώ ακολουθούσαν η Λιθουανία (+11,2 %), η Βουλγαρία (+9,7 %) και η Τσεχία (+9,0 %). Οι χαμηλότεροι μέσοι ετήσιοι ρυθμοί αύξησης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ καταγράφηκαν στη Μάλτα (+1,7 %) και στη Γαλλία (+2,0 %).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Στο νοσοκομείο κολυμβητής: Κινδύνευσε στις Θαλασσινές σπηλιές - Διασώθηκε από ελικόπτερο

Με τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα - Ερασιτέχνης μετεωρολόγος εξηγεί στο «Τ» πως προβλέπει τον καιρό μέσα από το φεγγάρι και την φύση

Πόσα ανήλικα παιδιά έλαβαν ΕΕΕ το 2023 - Τα εκατομμύρια που πλήρωσε το κράτος

Θρήνος και θλίψη - Πέθανε η 8χρονη Καισσαριανή από τον Κορμακίτη - «Ένας πραγματικός άγγελος»

Βρήκαν στο σπίτι της τον συνεργό της - Φόρεσαν χειροπέδες σε γυναίκα και άνδρα στη Λευκωσία για κλοπή περιπτέρουΠτΔ: «Δεν είμαστε σε θέση να δεχτούμε άλλους Σύρους πρόσφυγες - Είμαστε στα όριά μας»

ΠτΔ: «Δεν είμαστε σε θέση να δεχτούμε άλλους Σύρους πρόσφυγες - Είμαστε στα όριά μας»

Η Κύπρος προσπαθεί να έχει ρόλο διαμεσολαβητή, καθιστώντας σαφές προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ότι μια περαιτέρω κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον καμίας χώρας και ότι η κρίση αυτή δεν μπορεί να διευθετηθεί με στρατιωτικά μέσα, δήλωσε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top