ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΑΜ: «Η Τουρκία δημιουργεί νέα τετελεσμένα και συντηρεί επιθετική στάση»

ΥΠΑΜ: «Η Τουρκία δημιουργεί νέα τετελεσμένα και συντηρεί επιθετική στάση»

Την εκτίμηση ότι στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τα τραγικά γεγονότα του 1974 μέχρι σήμερα, η Τουρκία, όχι μόνο παρέμεινε αδιάλλακτη, αλλά με μια σειρά από ενέργειες παγιώνει την κατοχή, δημιουργεί νέα τετελεσμένα και συντηρεί μια προκλητική και επιθετική στάση εξέφρασε ο Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας.

Σε ομιλία του το βράδυ της Δευτέρας στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της εισβολής, που διοργάνωσε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων Κύπρου ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι ανακήρυξη του ψευδοκράτους, η διατήρηση μεγάλου όγκου τουρκικών στρατευμάτων, η συστηματική μεταφορά εποίκων από την Τουρκία, έχουν ως προφανή στόχο την αλλοίωση των πληθυσμιακών δεδομένων της Κύπρου και δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για τους τελικούς στόχους της Τουρκίας.

«Δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες. Σταθερός και μόνιμος στόχος της Άγκυρας είναι η νομιμοποίηση της κατοχής και η διάλυση της κρατικής οντότητας της ΚΔ» σημείωσε ο κ. Γιωργάλλας υποδεικνύοντας ότι η υιοθέτηση του αφηγήματος της λύσης των δύο κρατών και της οριστικής διχοτόμησης, αποτελεί την ταφόπλακα του κυπριακού και θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την επιβίωση του Ελληνισμού της Κύπρου, στη γη που τον ανέθρεψε.

Ο Υπουργός Άμυνας είπε ακόμη ότι η παγίωση και διαιώνιση των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής, με τη διατήρηση της παρουσίας των κατοχικών στρατευμάτων στο νησί, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του κυπριακού λαού, τον συνεχιζόμενο εποικισμό και το ξεπούλημα των περιουσιών των προσφύγων, προκαλούν τη διολίσθηση προς τη διχοτόμηση και ασφαλώς δεν πρόκειται να οδηγήσουν στην επιθυμητή απελευθέρωση της Κύπρου.

Και τόνισε ότι μπροστά σε αυτή την επικίνδυνη κατάσταση η πρόταξη της δικής μας αποφασιστικής αντίστασης αποτελεί ύψιστο πατριωτικό καθήκον. «Η ανάγκη επιβίωσης του λαού μας απέναντι στον αδίστακτο κατακτητή αποτελεί εθνική επιταγή και αδήριτη ανάγκη».

Ο κ. Γιωργάλλας ανέφερε ότι ο χρόνος παγιώνει, δυστυχώς, τα τετελεσμένα της εισβολής και δημιουργεί νέα προβλήματα που δυσχεραίνουν τις προσπάθειες επίλυσης του εθνικού μας προβλήματος, υπενθυμίζοντας ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, επιδιώκει την απεμπλοκή από το παρατεταμένο αδιέξοδο και την επανέναρξη της διαδικασίας διαλόγου, με σκοπό την κατάληξη σε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση.

Μια λύση, όπως είπε, η οποία θα απελευθερώσει και θα επανενώσει την πατρίδα, θα τερματίσει την κατοχή, θα αποκαταστήσει την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, και θα επιτρέψει στον λαό μας να διαβιώνει σε συνθήκες ασφάλειας, ειρήνης, προόδου, υπό καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας.

Ασφαλώς, συνέχισε ο Υπουργός Άμυνας, εναπόκειται στην Τουρκία να αναστρέψει το υφιστάμενο αρνητικό κλίμα και να δώσει ουσιαστικό νόημα και χρησιμότητα στις συνομιλίες, ανοίγοντας τον δρόμο προς ένα δίκαιο συμβιβασμό, υποδεικνύοντας πως δυστυχώς η μέχρι σήμερα στάση της και οι απαράδεκτες δηλώσεις και αξιώσεις, συντηρούν μια απολύτως δικαιολογημένη δυσπιστία και απογοήτευση εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Και εξήγησε πως ακριβώς εδώ είναι που η ε/κ πλευρά επιδιώκει την ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου και άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ανέφερε ακολούθως πως «υποκλινόμενοι στο μεγαλείο και τη θυσία των ηρωικώς πεσόντων υπερασπιστών μας δίνουμε την υπόσχεση πως δε θα λησμονήσουμε το παρελθόν μας, δε θα επιτρέψουμε να ξεθωριάσουν οι μνήμες και δε θα αποστρατευτούμε από τον αγώνα μας μέχρι τη στιγμή της τελικής δικαίωσης».

Δίνουμε ταυτόχρονα την υπόσχεση, συνέχισε, ότι θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους για να προστατεύσουμε ό,τι κινδυνεύει και να διεκδικήσουμε ό,τι μας ανήκει.

«Με ομοψυχία και ομόνοια, με σύνεση, αποφασιστικότητα και ορθολογισμό συνεχίζουμε τον δίκαιο αγώνα μας. Για να προσφέρουμε ένα καλύτερο μέλλον στην Κύπρο και στις επερχόμενες γενιές» σημείωσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Τις ευχές του σε όλους τους πολίτες ενόψει της Ανάστασης και του Πάσχα έδωσε σε τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top