ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο λόγω υπηρεσιών

Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο λόγω υπηρεσιών

Τον Ιούλιο 2023, το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε, με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να μειώνεται κατά 2,7 μονάδες σε σύγκριση με τον Ιούνιο. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, η μείωση του ΔΟΣ προήλθε από την υποχώρηση του επιχειρηματικού κλίματος στον τομέα των υπηρεσιών και, σε μικρότερο βαθμό, από την αποδυνάμωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Η κάμψη του κλίματος στον τομέα των υπηρεσιών προήλθε από τη χειροτέρευση των αξιολογήσεων για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων (οικονομική κατάσταση και κύκλος εργασιών) και από την προς τα κάτω αναθεώρηση των προσδοκιών για τον κύκλο εργασιών του επόμενου τριμήνου. Το κλίμα στο λιανικό εμπόριο παρέμεινε στα επίπεδα Ιουνίου, αφού δεν καταγράφηκαν ουσιαστικές αλλαγές στην τρέχουσα κατάσταση και στις προσδοκίες των επιχειρήσεων. Στον τομέα των κατασκευών οι επιχειρήσεις αξιολόγησαν ευνοϊκότερα τα υπό εξέλιξη έργα τους και αναθεώρησαν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους για τον αριθμό των εργαζομένων, με αποτέλεσμα τη βελτίωση του κλίματος. Στον τομέα της μεταποίησης, το κλίμα ενδυναμώθηκε περαιτέρω, κυρίως λόγω θετικότερων εκτιμήσεων για την παραγωγή του επόμενου τριμήνου.

Το καταναλωτικό κλίμα σημείωσε μικρή υποχώρηση τον Ιούλιο, αφού οι καταναλωτές αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προσδοκίες τους για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και της χώρας γενικότερα. Ωστόσο, τον Ιούλιο, οι προθέσεις των καταναλωτών να προβούν σε μεγάλες αγορές κατά τους επόμενους μήνες ενισχύθηκαν.

Τον Ιούλιο, ο Δείκτης Οικονομικής Αβεβαιότητας κατέγραψε άνοδο εξαιτίας της αύξησης της αβεβαιότητας ανάμεσα στους καταναλωτές και ανάμεσα σε επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς, με εξαίρεση το λιανικό εμπόριο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Ελεύθεροι οι 2 από τους 10 – Αναμένεται να ασκήσει έφεση ο ένας

Σφοδρές αναταράξεις σε πτήσεις: Πόσο συχνά συμβαίνουν και τι τις προκαλεί - Βίντεο

Έτοιμο να λειτουργήσει το Υφυπουργείο Μετανάστευσης - Αναμένεται ο διορισμός υφυπουργού από τον ΠτΔ

Τα συμπεράσματα του ΟΚΥπΥ για το παιδί που έχασε την όραση του λόγω λέιζερ - «Μπορεί να καταστούν πολύ βλαβεροί για την υγεία οι φακοί»

Αικατερίνη Χριστοδουλίδη: Η κόρη του Προέδρου αποφοίτησε και ο ίδιος ανέβασε την πιο γλυκιά φωτογραφίαΑναβλήθηκε η εξέταση της ένστασης του Γενικού Ελεγκτή - Πότε ορίστηκε

Αναβλήθηκε η εξέταση της ένστασης του Γενικού Ελεγκτή - Πότε ορίστηκε

Για τις 29 Μαΐου ανέβαλε την Πέμπτη το Συμβούλιο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου την εξέταση της προδικαστικής ένστασης του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στην αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, με την οποία ζητεί την παύση του για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top