Εμπόριο αυτοκινήτων: Πού κυμάνθηκαν οι εισαγωγές και οι εξαγωγές – Ποιοι είναι οι εμπορικοί εταίροι της Κύπρου

Εμπόριο αυτοκινήτων: Πού κυμάνθηκαν οι εισαγωγές και οι εξαγωγές – Ποιοι είναι οι εμπορικοί εταίροι της Κύπρου

Αύξηση παρουσίασαν οι εισαγωγές και μείωση οι εξαγωγές αυτοκινήτων στην Κύπρο στο 2022, σε σύγκριση με το 2021.

Σύμφωνα με την Eurostat, το 2022 η Κύπρος εισήγαγε αυτοκίνητα αξίας 234.929.331 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 24,5% σε σχέση με το 2021 όπου οι εισαγωγές αυτοκινήτων ανήλθαν στα 188.470.817 ευρώ.

Ταυτόχρονα, μείωση κατέγραψαν οι εξαγωγές αφού, το 2022 η Κύπρος εξήγαγε αυτοκίνητα αξίας 6.435.835 ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 39,9%, σε σχέση με το 2021 όπου οι εξαγωγές ανήλθαν στα 10.713.298 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι βασικοί εμπορικοί εταίροι της Κύπρου για το εμπόριο αυτοκινήτων είναι:

Για τις εισαγωγές

1/ Ιαπωνία – 43,6%

2/ Ηνωμένο Βασίλειο – 39,4%

3/ Νότια Κορέα – 8,7%

4/ Τουρκία – 4,5%

5/ Μαρόκο – 0,70%

Για τις εξαγωγές

1/ Ηνωμένο Βασίλειο – 42,1%

2/ Ταϊλάνδη - 34%

3/ Σιγκαπούρη – 14,3%

4/ Αίγυπτος - 2,05%

5/ Ισραήλ – 1,71%

Τι ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Το 2022 η Ευρωπαϊκή Ένωση εξήγαγε αυτοκίνητα αξίας 158 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι εισαγωγές το 2022 ανήλθαν σε 62 δισεκατομμύρια ευρώ, δίνοντας στην ΕΕ εμπορικό πλεόνασμα 96 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η αξία του εμπορίου αυτοκινήτων εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκε κατά μέσο όρο 3,8% ετησίως μεταξύ 2002 και 2022, με τις εισαγωγές οι οποίες ανέρχονταν στο 4,4%, να αυξάνονται ταχύτερα από τις εξαγωγές που ανήλθαν στο 3,6%.

Το 2022 οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο κύριος προορισμός εξαγωγής αυτοκινήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 23% του συνόλου, μπροστά από το Ηνωμένο Βασίλειο που ανήλθε στο 17%, την Κίνα στο 15%, τη Νότια Κορέα και την Ελβετία στο 5%, την Ιαπωνία και την Τουρκία στο 4%. Αυτοί οι επτά εταίροι αποτελούσαν σχεδόν τα τρία τέταρτα των εξαγωγών αυτοκινήτων εκτός της ΕΕ, στο 73%.

Η Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η κύρια προέλευση των εισαγωγών εκτός ΕΕ στο 15%, μπροστά από τις Ηνωμένες Πολιτείες που ανήλθε στο 14%, τη Νότια Κορέα στο 13%, την Ιαπωνία στο 12%, την Τουρκία στο 10% και το Μεξικό στο 8%. Συνολικά, οι επτά πρώτοι αντιπροσώπευαν το 88% όλων των εισαγωγών αυτοκινήτων εκτός της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

LIVE: Σε πύρινο κλοιό η Μέση Ανατολή – Διπλωματικός μαραθώνιος στη Λευκωσία – Ήχησαν σειρήνες στο Ακρωτήρι

LIVE: Σε πύρινο κλοιό η Μέση Ανατολή – Διπλωματικός μαραθώνιος στη Λευκωσία – Ήχησαν σειρήνες στο Ακρωτήρι

​Με τον πόλεμο να μαίνεται για έκτη μέρα και τις ΗΠΑ με το Ισραήλ να σφυροκοπούν αδιάκοπα στόχους σε Ιράν και Λίβανο, η Τεχεράνη απαντά με κτυπήματα σε αμερικανικές βάσεις στον Κόλπο, οδηγώντας την περιοχή σε ολική ανάφλεξη. Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό σκηνικό, ο Υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας συντονίζει κινήσεις με τον Βρετανό ομόλογό του στη Λευκωσία, εστιάζοντας στην προστασία των πολιτών και την ενίσχυση της συνεργασίας για τη διαχείριση της κρίσης, στέλνοντας παράλληλα από την Κύπρο επιτακτικό μήνυμα για άμεση διπλωματική επίλυση. Δείτε όλες τις εξελίξεις στο ThemaOnline:

BEST OF TOTHEMAONLINE