ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θα σπουδάσεις στην Κύπρο; Ποια Πανεπιστήμια διαθέτουν φοιτητικές εστίες – Το ύψος του ενοικίου και τι περιλαμβάνει

Θα σπουδάσεις στην Κύπρο; Ποια Πανεπιστήμια διαθέτουν φοιτητικές εστίες – Το ύψος του ενοικίου και τι περιλαμβάνει

Ένα από τα βασικότερα ζητήματα που ταλανίζουν τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, είναι η εξασφάλιση φοιτητικής στέγης, κάτι που, ωστόσο, στις μέρες είναι αρκετά δύσκολο, λόγω και των υψηλών ενοικίων.

Το πρόβλημα των υψηλών ενοικίων προσπαθούν να περιορίσουν τα δημόσια και ιδιωτικά Πανεπιστήμια που λειτουργούν στην Κύπρο, παρέχοντας στους φοιτητές τους ιδιόκτητες εστίες, με πολύ χαμηλά και προσιτά ενοίκια, στα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, τα κοινόχρηστα, το ίντερνετ, και άλλες υπηρεσίες.

Το ThemaOnline ζήτησε και παρουσιάζει στοιχεία για τις φοιτητικές εστίες και το ύψος των ενοικίων για τα οκτώ Πανεπιστήμια της Κύπρου και δη το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Frederick, το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, το Uclan Cyprus και το Alexander College.

Πανεπιστήμιο Κύπρου

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου διαθέτει περιορισμένο αριθμό φοιτητικών εστιών, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 3% του συνόλου των φοιτητών του, αλλά υπάρχει πρόθεση για να προχωρήσει η δεύτερη φάση ανάπτυξης της Πανεπιστημιούπολης, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την δημιουργία και νέων φοιτητικών εστιών, προκειμένου ο αριθμός τους να αυξηθεί περισσότερο.

Η Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Κύπρου βρίσκεται στην Πανεπιστημιούπολη, στην Αγλαντζιά. Αποτελείται από 12 κτήρια, συνολικής χωρητικότητας 208 μονόκλινων δωματίων, και δύο κοινόχρηστα κτήρια στα οποία στεγάζονται το Κέντρο Εξυπηρέτησης Ενοίκων, το Κέντρο Εκδηλώσεων, το Ταχυδρομείο και ο Χώρος Πλυντηρίων.

Κάθε κτήριο αποτελείται από 2-4 ορόφους δωματίων, οι οποίοι λειτουργούν ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο, με δική του εξωτερική είσοδο ο καθένας. Κάθε όροφος έχει κοινόχρηστη κουζίνα, πλήρως εξοπλισμένη με οικιακές συσκευές και σκεύη κουζίνας, για χρήση από τους ενοίκους, ή/και κοινόχρηστους χώρους υγιεινής. Τα έξοδα λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης, καθώς και τα έξοδα καθαρισμού των κοινόχρηστων χώρων, ηλεκτροδότησης, παροχής νερού, συντήρησης και υπηρεσίας ασφάλειας περιλαμβάνονται στο ενοίκιο.

Αξίζει να αναφερθεί πως, οι ένοικοι είναι υπεύθυνοι για την προμήθεια κλινοσκεπασμάτων, ενώ στα κτήρια υπάρχει σύστημα κεντρικής θέρμανσης.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου διαθέτει τέσσερις τύπους δωματίου:
 Τύπος Α: κάθε δωμάτιο περιλαμβάνει δικό του χώρο υγιεινής. Υπάρχει κοινόχρηστη κουζίνα για κάθε 12 δωμάτια. Στα δωμάτια υπάρχει κλιματισμός - Σύνολο δωματίων: 48.
• Τύπος Β: Κάθε δωμάτιο περιλαμβάνει νιπτήρα. Υπάρχει κοινόχρηστος χώρος υγιεινής και κουζίνα για κάθε 8 δωμάτια. Στα δωμάτια υπάρχει κλιματισμός – Σύνολο δωματίων: 144.
• Τύπος Γ: Υπάρχει κοινόχρηστος χώρος υγιεινής και κουζίνα για κάθε 2 δωμάτια. Κάθε ομάδα των δύο δωματίων αποτελεί ένα διαμέρισμα. Στα δωμάτια υπάρχει κλιματισμός – Σύνολο δωματίων: 12.
• Τύπος Δ: Τα δωμάτια είναι του ίδιου τύπου με τα δωμάτια τύπου Γ. Προσφέρονται σε άτομα με σοβαρές αναπηρίες. Στα δωμάτια υπάρχει κλιματισμός – Σύνολο δωματίων: 4.

Σημειώνεται ότι, στους πρωτοετείς φοιτητές και φοιτητές Erasmus+ και άλλους Διεθνείς Φοιτητές, δίνονται μόνο δωμάτια τύπου Β εκτός των περιπτώσεων ατόμων με αναπηρίες, και το ύψος του ενοικίου ανέρχεται στα 250 ευρώ.

Το ύψος του ενοικίου για τα δωμάτια τύπου Α, Γ και Δ ανέρχεται στα 160 ευρώ τον μήνα, ενώ για τα δωμάτια τύπου Β στα 120 ευρώ τον μήνα.

Λόγω του μεγάλου αριθμού φοιτητών και τον μικρό αριθμό των διαθέσιμων εστιών, εφαρμόζονται αυστηρά κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.
Αναλυτικά τα κριτήρια και η αίτηση για διαμονή ΕΔΩ.

Δείτε φωτογραφίες από τις εστίες ΕΔΩ.

Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου διαχειρίζεται τέσσερα κτίρια, στο κέντρο της πόλης, τα οποία περιλαμβάνουν 62 διαμερίσματα δυναμικότητας 83 κλινών. Συγκεκριμένα, 26 στούντιο18 μονάρια15 δυάρια και 3 τριάρια.

Τα διαμερίσματα δεν περιλαμβάνουν κλινοσκεπάσματα ούτε πετσέτες και άλλα είδη υγιεινής/μπάνιου (π.χ. σαπούνι, σιαμπουάν κλπ). Περαιτέρω, στις κουζίνες δεν περιλαμβάνονται οποιαδήποτε σκεύη (δεν περιλαμβάνονται πιάτα, ποτήρια, φλυτζάνια, μαχαιροπήρουνα, ταψιά, κατσαρόλες κλπ).

Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο έχει συνάψει συνεργασία με τη φοιτητική εστία Απολλώνια, ιδιοκτησίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, που περιλαμβάνει τη διάθεση μέχρι 220 δωματίων για τις ανάγκες φοιτητών του.

Τα 200 δωμάτια θα διατίθενται σε επιδοτημένη τιμή στη βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων, ενώ τα 20 δωμάτια θα διατίθενται χωρίς επιδότηση σε άλλους φοιτητές, κατά προτεραιότητα ξένους μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Το ύψος των ενοικίων, αναλόγως του τύπου της εστίας, για α) φοιτητές που επιλέγονται με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια και για β) νεοεισερχόμενους φοιτητές πτυχίου από Ελλάδα και γ) φοιτητές με υποτροφία από Αφρική:
 Στούντιο - ένας ένοικος: €300
• Διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου (μονάρι) - ένας ένοικος: €350
• Διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων (δυάρι) - δύο ένοικοι: €250/άτομο
• Διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων (τριάρι) - τρεις ένοικοι: €200/άτομο

Αξίζει να αναφερθεί ότι, στις τιμές ενοικίου συμπεριλαμβάνονται η κατανάλωση ρεύματος, νερού, η καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων και η σύνδεση µε το διαδίκτυο. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί υπερβολική κατανάλωση ρεύματος (σηµ.: υπάρχει χωριστός μετρητής σε όλα τα διαμερίσματα/δωμάτια) τότε ο/η ένοικος επιβαρύνεται µε τη διαφορά. Ως υπερβολική κατανάλωση ρεύματος ορίζεται η κατανάλωση πέραν των 120 kwh το μήνα ανά ένοικο.

Σημειώνεται ότι, για φοιτητές οι οποίοι δεν έλαβαν δωμάτιο σε εστία και συγκεντρώνουν 12 μόρια και άνω, με βάση τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια που καθορίζονται, δικαιούνται και λαμβάνουν επίδομα ενοικίου ύψους 250 ευρώ τον μήνα.

Σε ό,τι αφορά του φοιτητές του ΤΕΠΑΚ που θα φοιτούν από την νέα ακαδημαϊκή χρονιά στην Πάφο, λόγω του ότι οι φοιτητικές εστίες θα είναι διαθέσιμες από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, όσοι συγκεντρώσουν 12 μόρια και άνω, θα λαμβάνουν επίδομα ενοικίου ύψους 250 ευρώ τον μήνα.

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.

Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Οι φοιτητικές εστίες (UNIC Residences) για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας επαναπροσδιορίζουν την έννοια της φοιτητικής διαμονής. Περιλαμβάνουν τρία ξεχωριστά συγκροτήματα εστιών –τα SIX, U και TRIANGLE– τα οποία συγκαταλέγονται στις πιο εντυπωσιακές φοιτητικές εστίες της Ευρώπης, δυναμικότητας 853 κλινών.

Τα UNIC Residences προσφέρουν μια ξεχωριστή εμπειρία με επιλογές σίτισης, ψυχαγωγίας και ξεκούρασης συμπεριλαμβανομένων εστιατορίων και καφέ, γυμναστηρίων, αιθουσών τηλεόρασης, χώρων παιχνιδιών και πολλών άλλων.

Οι εστίες βρίσκονται στο UNIC City, περιβάλλονται από την πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας που σφύζει από ζωή και η οποία, εκτός από 20 πανεπιστημιακά κτήρια, περιλαμβάνει περισσότερα από 70 εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και καταστήματα, όλα σε πολύ κοντινή απόσταση.

Οι τιμές του ενοικίου κυμαίνονται από 6.000 ευρώ (το άτομο για διαμονή σε διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων) έως και 12.000 ευρώ [για διαμονή σε Superior Studio (Special Accessibility) στο κτίριο SIX] για όλη την ακαδημαϊκή περίοδο (σύνολο 50 εβδομάδες).

Σημειώνεται πως, το ενοίκιο αποπληρώνεται σε τρεις ισόποσες δόσεις εντός της ακαδημαϊκής χρονιάς.

Αξίζει να αναφερθεί, ακόμη, ότι πέραν των πιο πάνω εστιών, για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου υπάρχουν άλλες τρεις ιδιωτικές εστίες, με αντίστοιχο αριθμό κλινών (γύρω στις 850), οι οποίες βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το Πανεπιστήμιο.

Οι τιμές των ενοικίων στις εν λόγω εστίες, κατά μέσο όρο, ανέρχονται στα 250 ευρώ με 300 ευρώ τον μήνα σε περίπτωση συγκατοίκησης δύο ή τριών ατόμων, στα 450 ευρώ με 470 ευρώ για διαμονή σε στούντιο και στα 500 ευρώ με 600 ευρώ τον μήνα για διαμονή σε μονάρι διαμέρισμα.

Λόγω, δε, του μεγάλου αριθμού φοιτητών, πέριξ του Πανεπιστημίου διατίθενται διαμερίσματα και σε άλλες πολυκατοικίες, με τις τιμές των ενοικίων να είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με τις τιμές των ενοικίων στις ιδιωτικές εστίες.

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου διαθέτει σε οργανωμένη μορφή 933 κλίνες, ενώ συνεργάζεται και με 34 ανεξάρτητους ιδιώτες πολυκατοικιών οι οποίες ενοικιάζονται αποκλειστικά σε φοιτητές, με τον αριθμό των ενδιαφερόμενων φοιτητών που ψάχνουν στέγη να φθάνει ή και να ξεπερνά τις 2.000 τον χρόνο.

Οι τιμές των ενοικίων κυμαίνονται από 500 ευρώ τον μήνα μέχρι και 700 ευρώ τον μήνα, αναλόγως της ποιότητας και του μεγέθους του διαμερίσματος. Στις τιμές περιλαμβάνονται, ως επί το πλείστον, το ρεύμα, το νερό και το ίντερνετ.

Αξίζει να αναφερθεί πως, μέσα στους επόμενους μήνες θα ολοκληρωθεί και η ανέγερση άλλων δύο κτιρίων με φοιτητικές εστίες, προκειμένου να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες για στέγαση των φοιτητών.

Σημειώνεται, δε, πως όλες οι οικιστικές μονάδες του Πανεπιστημίου είναι πρωτοποριακές, βρίσκονται σε προνομιακές τοποθεσίες, έχουν προσιτές τιμές και παρέχουν, τόσο στους φοιτητές όσο και στους γονείς τους, την σιγουριά για την ποιότητα και την ασφάλεια καθ' όλη την διάρκεια της διαμονής τους.

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.

Πανεπιστήμιο Frederick

Το Πανεπιστήμιο Frederick δεν διαθέτει σήμερα δικές του φοιτητικές εστίες, αλλά λειτουργεί Γραφείο Στέγασης το οποίο είναι υπεύθυνο να βοηθά τους φοιτητές να βρίσκουν κατάλληλη διαμονή και να συμβουλεύουν για τις επιλογές στέγασης. Το Γραφείο διατηρεί και ενημερώνει βάση δεδομένων για τις δυνατότητες στέγασης και ενημερώνει τους φοιτητές με σχετικές πληροφορίες και συμβουλές. Δίνεται προτεραιότητα στους φοιτητές εξωτερικού, επειδή αυτοί πιθανόν να αντιμετωπίσουν πρόσθετη δυσκολία στην εύρεση στέγασης.

Πάντως, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε το «Τ» από το Πανεπιστήμιο, έχει λάβει τις απαραίτητες άδειες για ανέγερση των πρώτων ιδιόκτητων φοιτητικών εστιών στην Παλλουριώτισσα, σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της Λευκωσίας, και συγκεκριμένα μεταξύ του κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου και του κτηρίου του Τμήματος Αρχιτεκτονικής. Πρόκειται για μοντέρνο συγκρότημα που θα αποτελείται από 63 διαμερίσματα και θα περιλαμβάνει γυμναστήριο, roof garden, κοινό χώρο ψυχαγωγίας, αίθουσες μελέτης και άλλους υποστηρικτικούς χώρους. Αναμένουμε ότι το έργο θα παραδοθεί την ακαδημαϊκή χρονιά 2024-25.

Επιπλέον, το Πανεπιστήμιο έχει προχωρήσει σε αγορά γης σε πολύ μικρή απόσταση από το κτήριο της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου. Σε αυτό τον χώρο σχεδιάζεται η ανάπτυξη άλλων 170 μονάδων για τους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας. Η εν λόγω επένδυση θα αναπτυχθεί και ολοκληρωθεί εντός της επόμενης τετραετίας.

Όσον αφορά τους φοιτητές και τις φοιτήτριές του Πανεπιστημίου στη Λεμεσό, όπου υπάρχει γενικότερα σοβαρό θέμα στέγασης, η Διεύθυνση βρίσκεται σε επαφή με τη διαχειριστική επιτροπή των φοιτητικών εστιών που ανέπτυξε η Αρχιεπισκοπή στην πόλη και οι οποίες βρίσκονται σε μικρή απόσταση από την Πανεπιστημιούπολή. Διατίθεται ήδη αριθμός δωματίων σε φοιτητές/τριες και στόχος είναι η εξασφάλιση ακόμη μεγαλύτερου αριθμού ώστε να εξυπηρετούνται όσο το δυνατό περισσότεροι/ες φοιτητές/τριες.

Επίσης, το Πανεπιστήμιο παρέχει σε πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες πρόσβαση σε συγκρότημα με μικρό αριθμό φοιτητικών καταλυμάτων. Το συγκρότημα είναι πλήρως ανακαινισμένο και βρίσκεται σε ασφαλή, ήσυχη περιοχή, με εύκολη πρόσβαση σε διάφορες υπηρεσίες, αλλά και στο Πανεπιστήμιο.

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.

Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου

Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου διαθέτει 90 φοιτητικές εστίες (κλίνες) και το ενοίκιο ανέρχεται στα 350 ευρώ το μήνα. Περιλαμβάνει το ηλεκτρικό ρεύμα, τα κοινόχρηστα και ίντερνετ, συν ψύξη και θέρμανση, ενώ το συμβόλαιο είναι διάρκειας οκτώ μηνών.

Οι εγκαταστάσεις του Campus του Πανεπιστημίου προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες φιλοξενίας. Τα δωμάτια των φοιτητών/τριών είναι πλήρως εξοπλισμένα, άνετα, με τουαλέτα και βεράντες με θέα είτε τη θάλασσα είτε τους εσωτερικούς κήπους.

Επίσης, υπάρχει ευκολία πρόσβασης και επικοινωνία με όλους τους δημόσιους χώρους.

Αξίζει να σημειωθεί πως, το κάθε δωμάτιο είναι en suite και διαθέτει κρεβάτι, μπάνιο και τουαλέτα, ενώ οι κουζίνες είναι κοινόχρηστες για όλους τους φοιτητές.

Σημειώνεται ότι, το Πανεπιστήμιο διαθέτει επιπρόσθετα ακόμη πέραν των 100 κλινών, σε καταλύματα του Ομίλου Leptos, με τις τιμές των ενοικίων να διαφέρουν.

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.

Uclan Cyprus

To ολοκαίνουριο φοιτητικό συγκρότημα του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus αποτελείται από 5 κτίρια με συνολικά 171 φοιτητικά δωμάτια, παρέχοντας στους φοιτητές του Πανεπιστημίου ένα σύγχρονο, άνετο και ασφαλές περιβάλλον για μια ευχάριστη φοιτητική ζωή.

Όλα τα διαμερίσματα είναι πλήρως επιπλωμένα, με κοινόχρηστο καθιστικό, τηλεόραση και εξοπλισμένη κουζίνα με εστία, φούρνο, ψυγείο/καταψύκτη και φούρνο μικροκυμάτων. Το συγκρότημα βρίσκεται εντός της Πανεπιστημιούπολης, σε απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου από την παραλία και μόλις 5 λεπτά από την πόλη της Λάρνακας.

Οι τιμές των ενοικίων κυμαίνονται από 325 ευρώ τον μήνα το άτομο για διαμονή σε διαμέρισμα πέντε υπνοδωματίων με ιδιωτικό μπάνιο το κάθε ένα έως και 550 ευρώ τον μήνα για διαμονή σε διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου.

Σημειώνεται ότι, στην τιμή των ενοικίων περιλαμβάνονται το ρεύμα, το νερό και το ίντερνετ.

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.

Alexander College

Το Alexander College δεν διαθέτει φοιτητικές εστίες, αλλά λειτουργεί Γραφείο Φοιτητικών Υποθέσεων, το οποίο παρέχει στους φοιτητές όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και στοιχεία επικοινωνίας για να μπορέσουν να βρουν το μέρος που τους ταιριάζει.

Περισσότερες λεπτομέρειες ΕΔΩ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top