ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurobank Κύπρου: Ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια το Α’ εξάμηνο του 2023 - Στα €90,8 εκατομμύρια τα κέρδη μετά από φόρους

Eurobank Κύπρου: Ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια το Α’ εξάμηνο του 2023 - Στα €90,8 εκατομμύρια τα κέρδη μετά από φόρους

Ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα, πολύ καλή ποιότητα δανειακού χαρτοφυλακίου, σημαντική βελτίωση του δείκτη Κόστους προς Έσοδα και ενισχυμένη κερδοφορία καταγράφονται στα Οικονομικά Αποτελέσματα της Eurobank Κύπρου για το Α’ εξάμηνο του 2023.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας μετά τους φόρους ανήλθαν στα €90,8 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση €53,6 εκατομμυρίων ή 144% σε σχέση με τα αντίστοιχα αποτελέσματα του Α’ εξαμήνου του 2022.

Η αποτελεσματική διαχείριση του κόστους λειτουργίας της Τράπεζας σε συνδυασμό με τη βελτίωση των λειτουργικών της κερδών συνετέλεσαν στη βελτίωση του δείκτη Κόστους προς Έσοδα από 32% το πρώτο εξάμηνο του 2022, σε 19% για το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023.

Ο δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας (Capital Adequacy Ratio) όπως και ο δείκτης κοινών μετοχών (CET1) παρέμειναν ισχυροί και ανήλθαν σε 29,9% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 σημειώνοντας αύξηση 260 μονάδων βάσης έναντι τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Οι εν λόγω δείκτες είναι σημαντικά υψηλότεροι των αντίστοιχων ελαχίστων εποπτικών ορίων για το έτος 2023.

Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις (εξαιρουμένων των δανείων που εξασφαλίζονται με καταθέσεις) ανήλθε στο 31%, με τις συνολικές καταθέσεις να φτάνουν σε €7.261 εκατ., σημειώνοντας αύξηση €58 εκατ. από την αρχή του έτους.

Σε δήλωσή του, ο κ. Μιχάλης Λούης, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Κύπρου, ανέφερε:

«Το α’ εξάμηνο του 2023 ολοκληρώθηκε με θετικό πρόσημο, γεγονός που επιτρέπει στην Τράπεζα να συνεχίσει απρόσκοπτα την παροχή στήριξης στην επιχειρηματικότητα, τις βιώσιμες επενδύσεις και τους ιδιώτες πελάτες της. Βασική προτεραιότητα για την Eurobank Κύπρου είναι να συνεχίσει να εξελίσσεται και να παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους πελάτες της, μέσα από την πελατοκεντρική προσέγγιση που διαχρονικά χαρακτηρίζει τον τρόπο λειτουργίας της Eurobank Κύπρου και την ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε προχωρήσει από την 1η Ιουνίου 2023, στην μείωση του επιτοκίου στεγαστικών δανείων κατά 50 μονάδες βάσης για περίοδο ενός έτους, ως ένα μέτρο ανταμοιβής και στήριξης των ιδιωτών συνεπών δανειοληπτών της Eurobank Κύπρου.

Ταυτόχρονα, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αναβάθμιση των υποδομών και την περαιτέρω ψηφιοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών, μέσα από μια μεγάλη επένδυση που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθιστώντας την έτσι πιο προσιτή, ταχύτερη και αποτελεσματική. Ψηλά στις προτεραιότητες της Τράπεζας παραμένει επίσης η ενίσχυση της κουλτούρας βιώσιμης ανάπτυξης, με έμφαση στους στόχους και τα κριτήρια ESG.

Παράλληλα, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των εργασιών της Τράπεζας, δίνουμε έμφαση στην αναβάθμιση του Private Banking, παρέχοντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες και προϊόντα και αξιοποιώντας την παρουσία του Ομίλου, σε Κύπρο, Ελλάδα, Λουξεμβούργο και Ηνωμένο Βασίλειο. H Eurobank, διαχρονικά, κατέχει ηγετική θέση και παρέχει πρωτοποριακές υπηρεσίες στον τομέα του Wealth Management, κάτι που θα συνεχίσει να πράττει και στη συνέχεια.

Παρακολουθούμε επίσης με ιδιαίτερη προσοχή, τις εξελίξεις στην οικονομία και την διαχείριση των δημοσίων οικονομικών και θέλουμε να ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση να συνεχίσει χωρίς ενδοιασμούς την συνετή τους διαχείριση και να επιμένει στην δημιουργία δημοσιονομικών πλεονασμάτων, τη σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους που δυστυχώς είναι ακόμα πολύ ψηλό και να στοχεύσουμε στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η θετική εικόνα που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια, πρέπει να διαφυλαχθεί και να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα. Οι όποιες αποφάσεις παίρνονται θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές και καλά μελετημένες, καθώς οι υφιστάμενες συνθήκες, τόσο σε διεθνές όσο και σε τοπικό επίπεδο, δεν επιτρέπουν τον οποιοδήποτε εφησυχασμό.».

Η Eurobank Cyprus Ltd (Eurobank Κύπρου) είναι κυπριακή εταιρεία που ιδρύθηκε το 2007, λειτουργεί αυτόνομα και διέπετε από όλους τους νόμους και κανονισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:«Επιρρεπής σε επηρεασμό μαρτύρων» ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος - Αδήλωτο ποσό πέραν του 1 εκατ. ευρώ

«Επιρρεπής σε επηρεασμό μαρτύρων» ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος - Αδήλωτο ποσό πέραν του 1 εκατ. ευρώ

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε την Τρίτη διάταγμα οκταήμερης κράτησης εναντίον του εν αργία Αρχιμανδρίτη και ηγούμενου της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ, Νεκταρίου, ο οποίος συνελήφθη σε σχέση με την υπόθεση του χρηματοκιβωτίου, που εντοπίστηκε στους χώρους της Μονής και περιείχε το χρηματικό ποσό των €807,000.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top