Οι παγκόσμιες τιμές για βασικά είδη διατροφής, όπως το ρύζι και το φυτικό έλαιο, αυξήθηκαν για πρώτη φορά εδώ και μήνες, αφότου η Ρωσία αποσύρθηκε από τη συμφωνία για εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και η Ινδία περιόρισε τις εξαγωγές ρυζιού, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.
Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές στις διεθνείς τιμές των κοινώς διακινούμενων ειδών διατροφής, αυξήθηκε κατά 1,3% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, λόγω του υψηλότερου κόστους του ρυζιού και του φυτικού ελαίου. Ήταν η πρώτη άνοδος από τον Απρίλιο, όταν οι υψηλότερες τιμές της ζάχαρης ανέβασαν ελαφρώς τον δείκτη για πρώτη φορά μέσα σε ένα χρόνο.
Οι τιμές των εμπορευμάτων μειώνονται από τότε που έφτασαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ πέρυσι, στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η διακοπή των προμηθειών από τις δύο χώρες επιδείνωσε την παγκόσμια επισιτιστική κρίση, επειδή είναι κορυφαίοι προμηθευτές σιταριού, κριθαριού, ηλιέλαιου και άλλων τροφίμων, ιδίως σε έθνη σε μέρη της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, όπου εκατομμύρια άνθρωποι παλεύουν με την πείνα.
Τώρα, μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά και τις ρωσικές επιθέσεις στα ουκρανικά λιμάνια και τις υποδομές σιτηρών, οι τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού έχουν κάνει ζιγκ ζαγκ στις παγκόσμιες αγορές.
Οι διεθνείς τιμές του σιταριού αυξήθηκαν κατά 1,6% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, η πρώτη αύξηση εδώ και εννέα μήνες, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του FAO Μάξιμο Τορέρο.
Πιο ανησυχητική είναι η απαγόρευση της Ινδίας για ορισμένες εξαγωγές ρυζιού, γεγονός που προκάλεσε συσσώρευση του βασικού προϊόντος σε ορισμένα μέρη του κόσμου. Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στα τέλη του περασμένου μήνα ήρθαν καθώς το φαινόμενο El Niño που εκδηλώθηκε νωρίτερα από το αναμενόμενο έφερε ξηρότερο και θερμότερο καιρό σε ορισμένα μέρη της Ασίας, με βλαπτικές συνέπειες στην παραγωγή ρυζιού.
Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011 οι τιμές του ρυζιού
Οι τιμές του ρυζιού αυξήθηκαν κατά 2,8% τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 19,7% φέτος για να φθάσουν στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον Σεπτέμβριο του 2011, δήλωσε ο FAO.
Το ακριβότερο ρύζι «εγείρει ουσιαστικές ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια για ένα μεγάλο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού, ιδίως τους πιο φτωχούς», αναφέρει ο οργανισμός σε ανακοίνωσή του.
Θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για την υποσαχάρια Αφρική, επειδή είναι βασικός εισαγωγέας ρυζιού, δήλωσε ο Τορέρο στους δημοσιογράφους.
Άλμα για τα φυτικά έλαια
Ακόμη πιο έντονο ήταν το άλμα στις τιμές των φυτικών ελαίων, όπως παρακολουθούνται από τον FAO, που αυξήθηκαν κατά 12,1% τον περασμένο μήνα σε σχέση με τον Ιούνιο, έπειτα από πτώση επί επτά συνεχόμενους μήνες. Ο οργανισμός επεσήμανε την άνοδο κατά 15% στις τιμές του ηλιέλαιου μετά την «αναζωπύρωση των αβεβαιοτήτων» σχετικά με τις προμήθειες μετά το τέλος της συμφωνίας για τα σιτηρά.
«Ενώ ο κόσμος διαθέτει επαρκή ανεφοδιασμό σε τρόφιμα, οι προκλήσεις στις προμήθειες από μεγάλους παραγωγούς λόγω συγκρούσεων, περιορισμών στις εξαγωγές ή ελλείψεων στην παραγωγή λόγω καιρικών συνθηκών μπορεί να οδηγήσουν σε ανισορροπίες προσφοράς και ζήτησης σε διάφορες περιοχές», δήλωσε ο Torero, επικεφαλής οικονομολόγος του FAO. Αυτό θα οδηγήσει σε «έλλειψη πρόσβασης σε τρόφιμα λόγω της αύξησης των τιμών και σε πιθανή επισιτιστική ανασφάλεια».
Σημείωσε ότι οι παγκόσμιες τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής είναι διαφορετικές από αυτές που πληρώνουν οι πολίτες. Παρά την πτώση των τιμών στις παγκόσμιες αγορές από πέρυσι, η ανακούφιση αυτή δεν έχει φθάσει στα νοικοκυριά.
Οι τιμές των τροφίμων εξακολουθούν να αυξάνονται σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, επειδή τα νομίσματά τους έχουν αποδυναμωθεί έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, το οποίο χρησιμοποιείται για την αγορά σιτηρών και φυτικών ελαίων.
«Αυτή η μετάδοση από τις χαμηλότερες τιμές των πρώτων υλών στις τελικές τιμές καταναλωτή, οι οποίες περιλαμβάνουν άλλα στοιχεία όπως τα logistics και άλλα προϊόντα που παράγουμε - ψωμί, για παράδειγμα - δεν συμβαίνει ακόμη στις αναπτυσσόμενες χώρες», δήλωσε ο Torero.
Η επιστροφή σε υψηλότερες τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής «θα μπορούσε να κάνει αυτή την έλλειψη μετάδοσης να διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο», είπε.
Πηγή: imerisia.gr/Με πληροφορίες από AP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αυτός είναι ο νέος γενικός λογιστής της Δημοκρατίας - Το βιογραφικό του
Στην Πορτογαλία για… αναβάθμιση το προεδρικό αεροσκάφος – Πόσα θα κοστίσει στον φορολογούμενο πολίτη
Με αργούς ρυθμούς συνεχίζεται η υποβολή φορολογικών δηλώσεων – Πότε λήγει η προθεσμία
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Όχημα «τυλίχθηκε» στις φλόγες στη Λεμεσό – Βλέπουν εμπρησμό οι Αρχές
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις