Οι βασικοί παίκτες του Κυπριακού, κυρίως από την πλευρά των διεθνών πρωταγωνιστών, παρακολουθούν τα διαδραματιζόμενα στην Τουρκία ενόψει των πρόωρων εκλογών που θα διεξαχθούν στη χώρα αυτή, αλλά και λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων.
Εκλογές θα διεξαχθούν και στην Ελλάδα, ωστόσο δεν θεωρείται το ίδιο, καθώς η Τουρκία είναι κατοχική δύναμη, ενώ η Αθήνα είναι εγγυήτρια δύναμη, χωρίς να είναι μέρος του προβλήματος.
Με βάση τα όσα μεταδίδονται από την Άγκυρα, οι εκλογές τοποθετούνται χρονικά τον Νοέμβριο, περίοδο κατά την οποία θα ενταθούν οι προσπάθειες στο Κυπριακό.
Τι θα σημαίνει, λοιπόν, για το Κυπριακό η εξέλιξη αυτή θα φανεί στη συνέχεια.
Στην Άγκυρα, η εκλογική επιτροπή στην Τουρκία πρότεινε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών την 1η Νοεμβρίου, προκειμένου να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο μετά και την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου τερμάτισε επίσημα τις προσπάθειες εξεύρεσης ενός μικρότερου εταίρου για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού την Τρίτη, δύο και πλέον μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, επιστρέφοντας την εντολή στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί αναπόφευκτα σε νέες εκλογές, μετέδωσαν τα επίσημα μέσα ενημέρωσης.
«Τα κόμματα θέτουν τις δικές τους απόψεις για την προτεινόμενη ημερομηνία και μετά θα επιδιωχθεί μια συμφωνία. Η 1η και η 22α Νοεμβρίου είναι ημερομηνίες κατάλληλες για εμάς», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKΡ) του Αχμέτ Νταβούτογλου. Η πολιτική αβεβαιότητα, σε συνδυασμό με μια αύξηση της δράσης ένοπλων οργανώσεων, έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και νωρίς χθες βύθισε την τουρκική λίρα σε ιστορικό χαμηλό 3 προς 1 έναντι του δολαρίου -μια βουτιά περίπου 22% μέχρι στιγμής φέτος.
Το τρίπτυχο αυτό της πολιτικής αοριστίας, του οικονομικού ζητήματος και του κύκλου αίματος, δημιουργεί εκρηκτική κατάσταση, η οποία, όλα δείχνουν ότι θα κλιμακωθεί καθώς η Τουρκία θα οδεύει προς τις επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές το Φθινόπωρο.
Σε πολιτικό επίπεδο, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έδωσε προχθες εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΛΚ), δεύτερου στις εκλογές της 7ης Ιουνίου. Κι αυτό παρότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου, υπηρεσιακός πρωθυπουργός και ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης παρέδωσε προχτές τη δική του εντολή, αφού επί 40 μέρες δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση.
Ο Ερντογάν υπονόησε ότι δεν θα δώσει την εντολή στον Κιλιτσντάρογλου. Έτσι άρχισε από η συζήτηση για το πώς θα σχηματιστεί εκλογική κυβέρνηση με τη συμμετοχή, αναλογικά όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Το ερώτημα είναι ποιον θα χρίσει πρωθυπουργό ο Ερντογάν. Παραμένει η ανακοίνωση του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος ότι δεν θα πάρει μέρος στην κυβέρνηση αυτή.
Το συνταγματικό περιθώριο των 45 ημερών μετά την πρώτη εντολή, εντός του οποίου θα πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση λήγει το βράδυ της προσεχούς Κυριακής 23 Αυγούστου. Από τη Δευτέρα μπορεί να γίνει λόγος μόνο για εκλογική κυβέρνηση.
Ο Ερντογάν δίνει ολομέτωπη μάχη εναντίον του συνόλου της αντιπολίτευσης. Το ερώτημα όμως είναι για ποιο λόγο το ΡΚΚ συνεχίζει τις επιθέσεις, τραβώντας το σχοινί της αντικουρδικής φρενίτιδας του Ερντογάν από την άλλη πλευρά.
Ο Ερντογάν στοχεύει την εκλογική νίκη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης και στη συνέχεια τη μετάβαση στο προεδρικό σύστημα. Έτσι μόνο μπορεί να ερμηνευτεί η δήλωση που έκανε πριν από τρεις μέρες ότι «στην πράξη η μορφή του πολιτεύματος έχει αλλάξει. Απομένει να θεσμοθετηθεί το σχετικό νομικό πλαίσιο».
Σύσσωμη η αντιπολίτευση χαρακτήρισε τη δήλωση αυτή ως «ομολογία πραξικοπήματος», αφού πώς μπορεί να αλλάξει ντε φάκτο το πολίτευμα, δίχως να έχει νομική βάση η αλλαγή αυτή;
Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις