ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εισιτήρια λεωφορείων: Πάνω οι τιμές μετά από μία δεκαετία - Πόσα θα κοστίζει η μετακίνηση κοινού και μαθητών

Εισιτήρια λεωφορείων: Πάνω οι τιμές μετά από μία δεκαετία - Πόσα θα κοστίζει η μετακίνηση κοινού και μαθητών

Άνοδος πληθωρισμού, αύξηση τιμών των καυσίμων και νέες, μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές οδήγησαν την Cyprus Public Transport (CPT) να αυξήσει τα κόμιστρα των εισιτηρίων της, τόσο για το γενικό κοινό όσο και για τους μαθητές σχολείων, στις επαρχίες Λάρνακας και Λευκωσίας.

Μιλώντας στο ThemaOnline, o Εμπορικός Διευθυντής της CPT, Αλέξανδρος Καμπέρος, τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που αλλάζουν οι τιμές σε κόμιστρα μετά από μία δεκαετία ενώ η Εταιρεία αποφάσισε να μην χρεώσει την ανώτατη επιτρεπτή τιμή με βάση τη σύμβαση που έχει υπογράψει με την Κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, η μονή διαδρομή για το γενικό επιβατικό κοινό το οποίο θα πληρώνει με μετρητά, το εισιτήριο για μονή διαδρομή από την 1η Σεπτεμβρίου θα αυξηθεί από 2 ευρώ σε 2,40 για πληρωμή με μετρητά. Ενώ το μηνιαίο κόστος για μεταφορά από 10 ευρώ θα γίνει 15 (μετά από επιδότηση από το αρμόδειο υπουργείο και την έκδοση κάρτας MOTION).

Σε ανακοίνωση το Υπουργείο Μεταφορών αναφέρει ότι, σε συνεργασία με τις Εταιρείες Παροχής Δημόσιας Υπηρεσίας Εσωτερικών Οδικών Επιβατικών Μεταφορών, αποφασίστηκε, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής τους, όπως με την έναρξη της νέας Σχολικής Χρονιάς 2023-2024 το μηνιαίο μαθητικό κόμιστρο καθοριστεί στα €15 (αντί στα €20 τα οποία προβλέπονται με βάση την Ισχύουσα Γνωστοποίηση των Κομίστρων του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ημερομηνίας 18/2/22).

«Στόχος μας είναι να προωθήσουμε και τις πληρωμές με χρήση κάρτας, ούτως ώστε να γίνονται και οι συναλλαγές πιο γρήγορα και να μην υπάρχουν οι γνωστές καθυστερήσεις στο δρομολόγιο με την πληρωμή με μετρητά σε κάθε στάση. Γι’ αυτό και το κόμιστρο για όλους όσοι πληρώνουν με την κάρτα MOTION θα είναι πιο χαμηλό», ανέφερε ο Εμπορικός Διευθυντής της CPT.

Προτρέπει παράλληλα το επιβατικό κοινό που χρησιμοποιεί σε τακτική βάση το λεωφορείο για τις μετακινήσεις του να εκδώσει την κάρτα MOTION ή διαφορετικά να χρησιμοποιεί το ηλεκτρονικό πορτοφόλι (e-wallet) για να μπορεί να επωφεληθεί των εκπτώσεων στα κόμιστρα.

Όσον αφορά την επιβατική κίνηση, σύμφωνα με τα στοιχεία της CPT, στη Λευκωσία υπάρχει αύξηση περίπου 22% σε σχέση με το 2019, πριν δηλαδή την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ στη Λάρνακα παρουσιάζεται άνοδος πάνω από 50%.

Σημειώνεται πως η Εταιρεία προχωρά σε επενδύσεις σε υποδομές όπως νέους σταθμούς, τροποποιήσεις σταθμών όπως την Αλάμπρα, νέες τεχνολογίες πληρωμής, και ηλεκτρικά λεωφορεία.

Νέα Τιμολογιακή Πολιτική εισιτηρίων, σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου 2023

Σημειώσεις:

(1)Το κόστος έκδοσης Προσωποποιημένης και Ανώνυμης κάρτας είναι €5,00.

(2)Για το εισιτήριο μονής διαδρομής με την Πλαστική Κάρτα ΜΟΤΙΟΝ, η κάρτα θα πρέπει να πιστωθεί με Ηλεκτρονικό Πορτοφόλι.

(3)Με το Ηλεκτρονικό Πορτοφόλι, η μέγιστη χρέωση με μετεπιβίβαση εντός 60 λεπτών, είναι €1.80 και στις εκπτωτικές κάρτες €0.90.

(4)Μόνο με την έκδοση Προσωποποιημένης κάρτας Motion επωφελούνται την έκπτωση στα κόμιστρα και την δωρεάν μεταφορά οι δικαιούχοι.

(5)Για την μεταφορά αναδιπλούμενου ποδηλάτου δεν υπάρχει επιπλέον χρέωση.

(6)Τα εισιτήρια περιόδου, 7/30/365 ημερών με την Πλαστική Κάρτα Motion, ισχύουν για όλες τις διαδρομές της πόλης για όλο το 24ωρο.

(7)Στο λεωφορείο ο οδηγός εκδίδει μόνο εισιτήριο Μονής Διαδρομής €2.40, €0.60 και Νυχτερινό €4.00. Για περισσότερες επιλογές εισιτηρίων αποταθείτε στα εκδοτήρια καρτών.

50% Έκπτωση: ( Σημείωση: Το κόστος έκδοσης της Προσωποποιημένης κάρτας και για τις κατηγορίες με 50% έκπτωση, είναι €5,00. Μόνο με την έκδοση πλαστικής Προσωποποιημένης κάρτας Motion επωφελούνται οι δικαιούχοι την έκπτωση στα εισιτήρια.)

· Φοιτητές Πανεπιστημίων με την ένδειξη Φοιτητικής Ταυτότητας ή Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων. Δείτε ποιων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων γίνεται αποδεκτή η Φοιτητική Ταυτότητα εδώ.

· Άτομα κάτω των 18 ετών (6 έως 18 ετών) με την ένδειξη της Πολιτικής Ταυτότητας (ID) ή Μαθητικής Ταυτότητας

· Μαθητές σχολείων, με την ένδειξη της Μαθητικής Ταυτότητας

· Κάτοχοι Κοινωνικής Κάρτας με ένδειξη Κοινωνικής Κάρτας ή Επιστολής που επιβεβαιώνει ότι δικαιούνται Κοινωνική Κάρτα που εκδίδεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κύπρου

Δωρεάν Εισιτήριο: ( Σημείωση: Το κόστος έκδοσης της Προσωποποιημένης κάρτας και για τις κατηγορίες με δωρεάν μεταφορά, είναι €5,00. Μόνο με την έκδοση πλαστικής Προσωποποιημένης κάρτας Motion επωφελούνται οι δικαιούχοι την δωρεάν μεταφορά.)

· Παιδιά κάτω των 6 ετών

· Στρατιώτες και Συμβασιούχοι οπλίτες με την ένδειξη Στρατιωτικής Ταυτότητας ή Βεβαίωσης από το Φορέα στον οποίο υπηρετούν εναλλακτική θητεία, η οποία αναγράφει την ημερομηνία τερματισμού της θητείας τους

· Συνταξιούχοι που είναι δικαιούχοι του Σχεδίου Ενίσχυσης Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα με την ένδειξη Κάρτας ή Βεβαίωσης του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

· Ο λήπτης και τα μέλη της οικογένειας του (ενήλικες και παιδιά άνω των 6 ετών) που λαμβάνει βοήθημα από το Γραφείο Ευημερίας, με την ένδειξη Κάρτας η Βεβαίωσης από το Γραφείο Ευημερίας

. Άτομα σε αναπηρικά καροτσάκια

. Τυφλά άτομα

. Συνοδοί τυφλών ατόμων ή ατόμων σε αναπηρικά καροτσάκια (νοείται στην παρουσία των ατόμων που συνοδεύονται)

· Όλοι οι Κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Αναπηρίας και ο Συνοδός, εφόσον η κάρτα φέρει την σήμανση "Α" assistant


Σχολικά εισιτήρια - Νέα τιμολογιακή πολιτική σε ισχύ από τις 10 Αυγούστου 2023


Σημειώσεις
1)Το κόστος έκδοσης της Σχολικής Κάρτας είναι €5,00.

(2) Για την έκδοση Μαθητικής Κάρτας θα πρέπει να προσκομίσετε πρωτότυπη Πολιτική Ταυτότητα / Διαβατήριο / Πιστοποιητικό Γέννησης και πρωτότυπη Βεβαίωση Φοίτησης για την τρέχον σχολική χρονιά από το σχολείο.

(3) Όλα τα σχολικά εισιτήρια περιόδου ισχύουν από την ημερομηνία αγοράς τους.

(4) Οι Μαθητές με τα σχολικά εισιτήρια περιόδου, μπορούν να διακινηθούν σε ΟΛΕΣ τις διαδρομές της πόλης τους (Σχολικές - Αστικές - Βοηθητικές - Περιφερειακές - Νυχτερινές διαδρομές).

(5) Σε περίπτωση απώλειας ή κακής λειτουργίας της μαθητικής κάρτας επιστρέφονται τα χρήματα ή είδη εισιτηρίων σε ισχύ, σε άλλη κάρτα με χρέωση €5,00 για κάλυψη διαχειριστικού κόστους και αξίας της κάρτας, με την παρουσίαση της απόδειξης της τελευταίας πίστωσης της κάρτας, στο σημείο πώλησης.

(6)*Για το εισιτήριο μονής διαδρομής με την Πλαστική Κάρτα ΜΟΤΙΟΝ, η κάρτα θα πρέπει να πιστωθεί με Ηλεκτρονικό Πορτοφόλι. Το Ηλεκτρονικό Πορτοφόλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο στις Αστικές, Περιφερειακές και Νυχτερινές διαδρομές. Οι αλλαγές στο κόστος εισιτηρίου Μονής Διαδρομής ισχύουν από 1/9/23.

(7)Για πενταμελής οικογένειες με περισσότερα από δύο παιδιά να φοιτούν ταυτόχρονα στη μέση και τεχνική δημόσια εκπαίδευση καταβάλλεται το ποσό του εισιτηρίου περιόδου, μόνο για το ένα παιδί και εξαιρούνται τα υπόλοιπα παιδιά από την υποχρέωση καταβολής πληρωμής για το μαθητικό εισιτήριο, με την προσκόμιση ανανεωμένης Κάρτας Πενταμελούς Οικογένειας (Π.Ο.Π.Ο) και Μαθητικής Ταυτότητας για κάθε μαθητή. Για τις πολύτεκνες οικογένειες, με περισσότερα από ένα παιδιά να φοιτούν ταυτόχρονα στην μέση και τεχνική δημόσια εκπαίδευση, καταβάλλεται το ποσό του εισιτηρίου περιόδου, μόνο για το ένα παιδί και εξαιρούνται τα υπόλοιπα παιδιά από την υποχρέωση καταβολής πληρωμής για το μαθητικό εισιτήριο, με την προσκόμιση ανανεωμένης Κάρτας Πολυτέκνων (Π.Ο.Π.) και Μαθητικής Ταυτότητας για κάθε μαθητή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top