ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταγγελίες καταναλωτών για ξενοδοχεία: «Χρυσές» οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες ενώ άλλα διαφημίζουν και άλλα… προσφέρουν

Καταγγελίες καταναλωτών για ξενοδοχεία: «Χρυσές» οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες ενώ άλλα διαφημίζουν και άλλα… προσφέρουν

Αν και αρκετοί Κύπριοι επιλέγουν χώρες του εξωτερικού για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, δεν είναι λίγοι αυτοί που προτιμούν να παραμείνουν στην Κύπρο και να κλείσουν δωμάτιο σε ξενοδοχείο.

Ιδιαίτερα φέτος, λόγω της ακρίβειας και των αυξημένων τιμών, το ενδιαφέρον για εγχώριο τουρισμό αυξήθηκε ακόμα πιο πολύ, με την πληρότητα των ξενοδοχείων τον Αύγουστο να αναμένεται να είναι γύρω στο 85-90%.

Ωστόσο, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και καταγγελίες από καταναλωτές σχετικά με παραπλανητικές διαφημίσεις από ξενοδοχεία αλλά για αυξημένες χρεώσεις στις υπηρεσίες που παρέχουν, όπως για παράδειγμα τις ξαπλώστρες.

«Χρυσές» οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες στους χώρους των ξενοδοχείων

Μιλώντας στο ThemaOnline η Νομική Σύμβουλος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Βιργινία Χρήστου ανέφερε ότι οι πλείστες καταγγελίες που έλαβε ο Σύνδεσμος Καταναλωτών αφορούν τις ξαπλώστρες και τα κρεβατάκια που προσφέρονται στους χώρους των ξενοδοχείων.

«Είχαμε λάβει καταγγελίες στα πλαίσια των οποίων παρατηρούμε ότι σε ιδιωτικές παραλίες υπάρχουν αυξημένες χρεώσεις. Υπάρχουν για παράδειγμα πακέτα τα οποία υποχρεώνουν τον καταναλωτή να αγοράσει δύο κρεβατάκια μαζί με μια ομπρέλα που θα συνοδεύονται με ένα basket με φρούτα ή ποτά σε τιμές που, σύμφωνα με το τελευταίο παράπονο που λάβαμε, ξεκινούν από 23 ευρώ, και μπορούν να φτάσουν μέχρι τα 50-60 ευρώ», επεσήμανε.

Αναφορικά με τον όρο «ιδιωτικές παραλίες», η κα. Χρήστου εξήγησε ότι πρόκειται για τον χώρο που χρησιμοποιούν οι διάφορες ξενοδοχειακές μονάδες για να παρέχουν υπηρεσίες σε τρίτους και στους πελάτες ή ακόμα και ο χώρος που νοικιάζει ένα ξενοδοχείο πάνω στη θάλασσα.

Σημειώνεται ότι τα περισσότερα παράπονα εστιάζονται στην Επαρχία Λεμεσού και μερικά στην Επαρχία Αμμοχώστου.

Ερωτηθείσα αν μπορεί να υπάρξει κάποια ρύθμιση ώστε να ελέγχονται οι τιμές που προσφέρουν τα ξενοδοχεία, η κα. Χρήστου σημείωσε πως δεν μπορεί να υπάρξει η οποιαδήποτε ρυθμίσεις γιατί πρόκειται για υπηρεσίες οι οποίες παρέχονται από τις ξενοδοχειακές μονάδες.

«Ωστόσο είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει τον κόσμο, κατά πόσο θα προχωρήσει στην λήψη τέτοιου είδους υπηρεσιών. Αυτό που λέμε στον κόσμο είναι ότι πρώτον όταν λαμβάνουμε τέτοιου είδους υπηρεσίες θα πρέπει πάντα να λαμβάνουμε απόδειξη και σε περίπτωση που δεν δύναται θα πρέπει να μας προβληματίσει και να θα πρέπει να προχωρήσουμε σε καταγγελία στο Τμήμα Φορολογίας. Παρόλα αυτά, τονίζω ξανά ότι δεν μπορεί να επέμβει κανείς σε υπηρεσίες που παρέχονται από ιδιώτες και επαφίεται από εμάς αν θα τα δεχτούμε ή όχι», πρόσθεσε.

Ξενοδοχεία άλλα διαφημίζουν και άλλα προσφέρουν

Παράλληλα, η κα. Χρήστου αναφέρθηκε σε παράπονα που έλαβαν από καταναλωτές σχετικά με παραπλανητική διαφήμιση από ξενοδοχεία αναφορικά με τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

«Υπάρχουν και περιπτώσεις, όχι μόνο ξενοδοχείων αλλά και καταστημάτων, τα οποία άλλα διαφημίζουν και προωθούν στον καταναλωτή και άλλα εντέλει προσφέρονται όταν ο καταναλωτής επισκέπτεται την επιχείρηση ή αγοράζει το προϊόν ή λαμβάνει την υπηρεσία. Αυτό εμπίπτει μέσα στην κατηγορία των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και για περαιτέρω διερεύνηση και επιβολή διοικητικών κυρώσεων αρμόδιο είναι το Υπουργείο Εμπορείου», σημείωσε.

Τι να προσέξουμε – Συμβουλές από Σύνδεσμο Καταναλωτών

Επιπλέον, η Νομική Σύμβουλος του Συνδέσμου Καταναλωτών έδωσε κάποιες εισηγήσεις και συμβουλές στο κοινό, ώστε να αποφύγουν όσο το δυνατό καλύτερα, τέτοια φαινόμενα.

«Πρέπει να ελέγχουμε τις οικονομικές δυνατότητες μας, κατά πόσο μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε σχέση με το κομμάτι των ξενοδοχείων και των διακοπών που θα πραγματοποιήσουμε και τις υπηρεσίες που θα λάβουμε. Πρέπει επίσης πάντα να ζητούμε απόδειξη και όταν δεν λάβουμε πρέπει να μας προβληματίσει για το που πηγαίνουν τα χρήματα μας. Επίσης συστήνουμε στον κόσμο να εκμεταλλεύεται τις δημόσιες παραλίες όπου είναι καθορισμένες οι τιμές, στα 2,5 ευρώ το κρεβατάκι και στα 2,5 ευρώ η ομπρέλα, ώστε να μην ξεφύγει από τα οικονομικά του όρια», είπε καταληκτικά.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέες έρευνες στα Περβόλια - Μέρος όπλου το τεκμήριο που εντοπίστηκε - Δείτε φωτογραφίες

Έριξαν χειροβομβίδα σε αυλή οικίας στη Λάρνακα – Εντός του σπιτιού οι ένοικοι – Ψάχνουν τους δράστες

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα

Άφιξη μεταναστών: Έφτασαν με ταχύπλοο σκάφος στον κατεχόμενο Λιμνίτη και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές



Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ στο πλευρό των Κυπρίων για λύση του Κυπριακού

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ στο πλευρό των Κυπρίων για λύση του Κυπριακού

«Η Ευρώπη θα στέκεται πάντα στο πλευρό σας για να λυθεί το Κυπριακό» αναφέρει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της προς τον κυπριακό λαό η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top