Την ποινή της απόλυσης σε εκπαιδευτικό, ο οποίος δεν επέστρεψε στα καθήκοντά του μετά τη λήξη άδειας που του παραχωρήθηκε για ειδικούς λόγους, προχώρησε η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΕΕΥ).
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην Ετήσια Έκθεση της Επιτροπής για το 2022, η οποία κατατέθηκε πρόσφατα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, η εν λόγω περίπτωση αφορούσε πειθαρχική υπόθεση που εκκρεμούσε ενώπιον της από το 2021 και η Επιτροπή κατάφερε να ολοκληρώσει την εκδίκασή της πέρσι.
Με βάση τα όσα καταγράφονται στην Έκθεση, η υπόθεση αφορούσε απουσία εκπαιδευτικού από τα καθήκοντα της θέσης του, χωρίς άδεια της αρμόδιας αρχής ή ηθελημένη άρνηση ή παράλειψη εκτέλεσης καθηκόντων της θέση, με αποτέλεσμα η Επιτροπή να επιβάλει την ποινή της απόλυσης, που είναι και η αυστηρότερη ποινή που μπορεί να επιβάλει.
Πάντως, όπως πληροφορείται το ThemaOnline, αυτή δεν είναι η μόνη περίπτωση που τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, αφού είναι κάπως συχνό το φαινόμενο εκπαιδευτικός, στον οποίο χορηγείται μία άδεια π.χ. χωρίς απολαβές, για ειδικούς λόγους και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που μπορεί να φθάσει τον ένα χρόνο ή και περισσότερο, να μην επιστρέφει στα καθήκοντά του μετά τη λήξη της άδειας που του παραχωρείται, λόγω του ότι πλέον δεν είναι δυνατή η περαιτέρω παράτασή της.
Ως αποτέλεσμα και λόγω της άρνησής του στην ουσία να επιστρέψει στα καθήκοντά του, δεν μένει άλλη επιλογή από το να προχωρήσει η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας στον τερματισμό της υπηρεσίας του και δη στην απόλυσή του, κατόπιν και πειθαρχικής έρευνας που διενεργείται και η οποία μπορεί να διαρκέσει και αρκετό καιρό.
Άλλες πειθαρχικές υποθέσεις
Αξίζει να αναφερθεί πως, εντός του 2022 η Επιτροπή ολοκληρώθηκε την εκδίκαση άλλων τεσσάρων πειθαρχικών υποθέσεων που εκκρεμούσαν ενώπιον της Επιτροπής από το 2021.
Στη μία υπόθεση, η οποία αφορούσε ενέργεια και/ή συμπεριφορά που οδηγεί σε παραβίαση της υποχρέωσης για πιστή και ανελλιπή εκτέλεση των καθηκόντων του εκπαιδευτικού, η Επιτροπή αποφάσισε την αθώωση και απαλλαγή από όλες τις κατηγορίες.
Στη δεύτερη υπόθεση, η οποία αφορούσε κατοχή μετοχών ή άλλου συμφέροντος σε μη δημόσια εταιρεία ή συνεταιρισμό ή άλλη επιχείρηση ιδιωτικής φύσης χωρίς την άδεια του Υπουργού Οικονομικών, η Επιτροπή επέβαλε την ποινή της επίπληξης για κάθε μια κατηγορία, ενώ στην τρίτη υπόθεση, η οποία αφορούσε συμπεριφορά κατά τρόπον ο οποίος δυνατόν να δυσφημήσει την εκπαιδευτική υπηρεσία γενικώς ή τη θέση αυτού ειδικώς, και/ή δυνατόν να τείνει στον κλονισμό της εμπιστοσύνης του κοινού εις την εκπαιδευτική υπηρεσία, η Επιτροπή επέβαλε τις ποινές της αυστηρής επίπληξης και της ποινής αναβολής της ετήσιας προσαύξησης.
Στην τέταρτη, δε, υπόθεση, η οποία αφορούσε ενέργεια και/ή συμπεριφορά που οδηγεί σε παραβίαση της υποχρέωσης για πιστή και ανελλιπή εκτέλεση καθηκόντων, επέβαλε χρηματικές ποινές και την ποινή της αυστηρής επίπληξης.
Πέραν των πιο πάνω υποθέσεων, κατά τη διάρκεια του 2022, παραπέμφθηκαν στην Επιτροπή για εκδίκαση άλλες επτά πειθαρχικές υποθέσεις εναντίον εκπαιδευτικών λειτουργών Μέσης και Δημοτικής Εκπαίδευσης, με την ΕΕΥ, ωστόσο, να ολοκληρώνει την εκδίκαση των τριών μόνο υποθέσεων.
Σύμφωνα με την Έκθεση, η μια υπόθεση, η οποία αφορούσε την καταδίκη εκπαιδευτικού λειτουργού από το Επαρχιακό Δικαστήριο, το αδίκημα στο οποίο είχε καταδικαστεί δεν ενείχε έλλειψη τιμιότητας ή ηθική αισχρότητα και ως εκ τούτου η Επιτροπή δεν επέβαλε οποιαδήποτε ποινή.
Στη δεύτερη υπόθεση, η οποία αφορούσε κατοχή μετοχών ή άσκηση επαγγέλματος ή επιτηδεύματος ή ενασχόλησης ή συμμετοχή σε εργασία ή επιχείρηση εκτός από την εργασία του στη Δημόσια Εκπαιδευτική Υπηρεσία, η Επιτροπή επέβαλε την ποινή της αυστηρής επίπληξης για κάθε μια κατηγορία.
Στην τρίτη υπόθεση, η οποία αφορούσε ενέργεια και συμπεριφορά που οδηγεί σε παράλειψη εκτέλεσης και συμμόρφωσης προς εντολές και οδηγίες της αρμόδιας αρχής, η Επιτροπή επέβαλε την ποινή της αυστηρής επίπληξης.
Η διαδικασία πειθαρχικής δίωξης και οι ποινές
Αξίζει να αναφερθεί ότι, η εκδίκαση των πειθαρχικών παραπτωμάτων των εκπαιδευτικών λειτουργών, σύμφωνα με τον Πειθαρχικό Κώδικα των «περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Νόμων» (άρθρα 63-75), αποτελεί αρμοδιότητα της Επιτροπής.
Οι εκπαιδευτικοί λειτουργοί υπόκεινται σε πειθαρχική δίωξη:
• εάν διαπράξουν αδίκημα, το οποίο ενέχει έλλειψη τιμιότητας ή ηθική αισχρότητα.
• εάν ενεργήσουν ή παραλείψουν κάτι κατά τρόπον που ισοδυναμεί με παράβαση οποιουδήποτε από τα καθήκοντα ή τις υποχρεώσεις εκπαιδευτικού λειτουργού.
Η διαδικασία πειθαρχικής δίωξης εκπαιδευτικού λειτουργού, σε συντομία, είναι η εξής:
• Εάν καταγγελθεί στην αρμόδια αρχή (Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας) ή υποπέσει στην αντίληψή της ότι εκπαιδευτικός λειτουργός πιθανόν να έχει διαπράξει πειθαρχικό αδίκημα, η αρμόδια αρχή ορίζει, το ταχύτερο, έναν ή περισσότερους λειτουργούς, για να διεξαγάγουν σχετική έρευνα. Ο ερευνών λειτουργός, αφού ολοκληρώσει την έρευνα, υποβάλλει έκθεση στην αρμόδια αρχή, στην οποία καταγράφει όλα τα στοιχεία και πληροφορίες που συνέλεξε, καθώς και το πόρισμά του, πλήρως αιτιολογημένο.
• Η αρμόδια αρχή, μόλις πάρει την έκθεση του ερευνώντος λειτουργού, την παραπέμπει στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, μαζί με όλα τα σχετικά έγγραφα, για γνωμοδότηση. Ο Γενικός Εισαγγελέας εξετάζει την έκθεση, το ταχύτερο δυνατό, και συμβουλεύει την αρμόδια αρχή κατά πόσον μπορεί να διατυπωθεί πειθαρχική κατηγορία εναντίον του εκπαιδευτικού λειτουργού, σε περίπτωση δε καταφατικής γνωμοδότησης, διατυπώνει την πειθαρχική κατηγορία, την οποία και αποστέλλει στην αρμόδια αρχή.
• Η αρμόδια αρχή διαβιβάζει στην Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας τη διατυπωθείσα κατηγορία, μαζί με όλα τα έγγραφα που είχαν υποβληθεί στο Γενικό Εισαγγελέα.
• Η Επιτροπή, μόλις πάρει την πειθαρχική κατηγορία, προχωρεί στην πειθαρχική διαδικασία εναντίον του εκπαιδευτικού λειτουργού.
• Εάν, από την ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής, αποδειχθεί η εναντίον του εκπαιδευτικού λειτουργού διατυπωθείσα κατηγορία, η Επιτροπή επιβάλλει σ’ αυτόν την υπό τις περιστάσεις αρμόζουσα πειθαρχική ποινή. Οι πειθαρχικές ποινές, που προνοούνται στον Πειθαρχικό Κώδικα, είναι οι ακόλουθες:
(α) επίπληξη
(β) αυστηρή επίπληξη
(γ) πειθαρχική μετάθεση
(δ) διακοπή ετήσιας προσαύξησης
(ε) αναβολή ετήσιας προσαύξησης
(στ) χρηματική ποινή μη υπερβαίνουσα τις απολαβές τριών μηνών
(ζ) υποβιβασμός στη μισθολογική κλίμακα
(η) υποβιβασμός σε κατώτερη θέση ή βαθμό
(θ) αναγκαστική αφυπηρέτηση
(ι) απόλυση.
Ο Πειθαρχικός Κώδικας παρέχει, επίσης, στην Επιτροπή εξουσία επιβολής πειθαρχικής ποινής σε εκπαιδευτικό λειτουργό που καταδικάστηκε από δικαστήριο για αδίκημα, το οποίο ενέχει έλλειψη τιμιότητας ή ηθική αισχρότητα. Το κατά πόσον το αδίκημα, για το οποίο καταδικάστηκε ο εκπαιδευτικός λειτουργός, ενέχει έλλειψη τιμιότητας ή ηθική αισχρότητα κρίνεται από το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.
Σε περίπτωση καταφατικής γνωμοδότησης του Γενικού Εισαγγελέα, η Επιτροπή, χωρίς περαιτέρω έρευνα της υπόθεσης και αφού παράσχει στον εκπαιδευτικό λειτουργό την ευκαιρία να υποβάλει οποιεσδήποτε παραστάσεις επιθυμεί, επιβάλλει σ’ αυτόν την πειθαρχική ποινή που δικαιολογείται υπό τις περιστάσεις.
Σημειώνεται επίσης ότι, σύμφωνα με τον Πειθαρχικό Κώδικα, η αρμόδια αρχή έχει διακριτική εξουσία να εκδικάζει η ίδια συνοπτικά ορισμένα πειθαρχικά παραπτώματα, τα οποία καθορίζονται στο Μέρος Ι του Πειθαρχικού Κώδικα, και να επιβάλει τις πειθαρχικές ποινές της επίπληξης, της αυστηρής επίπληξης ή της διακοπής προσαύξησης για χρονική περίοδο που να μην υπερβαίνει τους έξι μήνες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Βρήκαν κοκαΐνη και κάνναβη στην αυλή και σε καλάθους οικίας - Χειροπέδες σε τέσσερις
Κοκτέιλ καύσωνα και σκόνης στο καιρικό «μενού» - Η πρόγνωση μέχρι τη Δευτέρα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις