Κακόβουλη χαρακτήρισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη για δείπνο των δύο ηγετών με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μίροσλαβ Τζένκα, σημειώνοντας ότι δεν βλέπει κανέναν λόγο να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη υπό αυτές τις συνθήκες.
Σύμφωνα με την Kıbrıs (12.08.23, kibrisgazetesi.com), στην γραπτή δήλωση, η οποία εκδόθηκε από την λεγόμενη προεδρία προβάλλονται οι εξής ισχυρισμοί: «Για να αποδείξει ότι η ηγεμονική της νοοτροπία έχει αλλάξει, η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να αποδεχθεί και να επιβεβαιώσει τα εγγενή ίσα δικαιώματα και το καθεστώς της τουρκοκυπριακής πλευράς με όλες τις απαιτήσεις της. Η νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς να κυριαρχεί σε ολόκληρο το νησί και η αποτυχία της να σεβαστεί τα εγγενή ίσα δικαιώματα και το καθεστώς της τουρκοκυπριακής πλευράς λόγω αυτής της νοοτροπίας αποτελούν τις βαθύτερες αιτίες του κυπριακού προβλήματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν έχει επιτευχθεί λύση βασισμένη στην ισότητα σε περισσότερα από πενήντα χρόνια διαπραγματευτικών διαδικασιών. Για την ακρίβεια, όλοι οι πρόεδροι μας, ξεκινώντας από τον Ραούφ Ντενκτάς μέχρι τον σημερινό μας πρόεδρο Ερσίν Τατάρ, έχουν υπογραμμίσει ότι κανένα αποτέλεσμα δεν μπορεί να επιτευχθεί από τις διαπραγματεύσεις όσο δεν αλλάζει η σημερινή ηγεμονική νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς.
Προκειμένου να επιτευχθεί ένα επιτυχές αποτέλεσμα βασισμένο στην εγγενή ισότητα των μερών σε μια πιθανή νέα διαδικασία, η τουρκοκυπριακή πλευρά θέλει να δει μια αλλαγή νοοτροπίας στην ελληνοκυπριακή πλευρά αυτή τη φορά. Για το σκοπό αυτό, στην άτυπη πενταμερή συνάντηση με τον ΟΗΕ για το Κυπριακό που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη τον Απρίλιο του 2021, η τουρκοκυπριακή πλευρά δήλωσε ότι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις για την εγκαθίδρυση μιας νέας σχέσης συνεργασίας με την ελληνοκυπριακή πλευρά μετά την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος της, που είναι οι απαιτήσεις της ισότητας της.
Δυστυχώς, κατά το προηγούμενο διάστημα, υπήρξε παγίωση της ηγεμονικής νοοτροπίας της ελληνοκυπριακής πλευράς, αντί του σεβασμού των εγγενών ίσων δικαιωμάτων μας. Για του λόγου το αληθές, οι διαδοχικές προσφορές βοήθειας από την τουρκοκυπριακή πλευρά για την κατάσβεση της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή Λεμεσού της απορρίφθηκαν. Όπως είναι γνωστό, όταν πρόκειται για τα δάση μας, η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει ζητήσει και έχει λάβει βοήθεια από την ελληνοκυπριακή πλευρά σε περιόδους ανάγκης. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας μεγάλης δασικής πυρκαγιάς, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά ζήτησε και έλαβε βοήθεια από όλες τις γειτονικές χώρες, η απόρριψη της δικής μας προσφοράς βοήθειας θεωρήθηκε από εμάς ως περιφρόνηση και απόρριψη της συνεργασίας. Η συμπεριφορά αυτή αμφισβητεί και το νόημα της Τεχνικής Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων που συστάθηκε από τα δύο μέρη για να διασφαλίσει τη συνεργασία σε καταστάσεις κρίσης.
Υπό αυτές τις συνθήκες, όπου η ηγεμονική νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς έχει γίνει ακόμη πιο άκαμπτη, ο Ερσίν Τατάρ θεωρεί κακόβουλη την προσφορά του Ελληνοκύπριου ηγέτη να φέρει τους δύο ηγέτες σε γεύμα ή δείπνο με την ευκαιρία της επίσκεψης του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μίροσλαβ Τζένκα στο νησί στις 28-29 Αυγούστου 2023 και δεν βλέπει κανένα λόγο να συναντηθεί με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη υπό αυτές τις συνθήκες. Η τουρκοκυπριακή πλευρά θεωρεί μάλιστα ότι, όπως έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν, η ελληνοκυπριακή πλευρά έκανε αυτή την πρόσκληση για να φανεί αρεστή σε τρίτους προκειμένου να διατηρήσει το σημερινό στάτους κβο και να πει "τι άλλο μπορώ να κάνω, προσκαλώ τον κ. Τατάρ αλλά δεν έρχεται"».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις