ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι σοβαρότεροι κίνδυνοι για τα παιδιά το καλοκαίρι - Από πνιγμούς και θερμοπληξία μέχρι δηλητηρίαση - Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Οι σοβαρότεροι κίνδυνοι για τα παιδιά το καλοκαίρι - Από πνιγμούς και θερμοπληξία μέχρι δηλητηρίαση - Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Το καλοκαίρι είναι η αγαπημένη εποχή των παιδιών αφού αποτελεί περίοδο ξεγνοιασιάς, χαράς και ανεμελιάς, ωστόσο δεν είναι λίγοι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν, με τους γονείς να καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Μιλώντας στο ThemaOnline, o Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Δρ. Αβραάμ Ηλία, αναφέρθηκε στους μεγαλύτερους κινδύνους που διατρέχουν τα παιδιά την καλοκαιρινή περίοδο.

Καταρχάς, σύμφωνα με τον Δρ. Ηλία, ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν τα παιδιά το καλοκαίρι είναι οι πνιγμοί. Σημειώνεται ότι, κατά μέσο όρο, κάθε καλοκαίρι το Μακάρειο Νοσοκομείο αντιμετωπίζει πέντε με έξι περιστατικά πνιγμού ή παραλίγο πνιγμού παιδιών.

Όπως ανέφερε ο Δρ. Ηλία, υπάρχει φυσικά και ο κίνδυνος θερμοπληξίας από την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, η οποία μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα, με τους γονείς να καλούνται να αλείφουν τα παιδιά τους με αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασία και να προσέχουν την έκθεση του στον ήλιο τις ώρες αιχμής του καύσωνα (11:00-16:00).

Ακόμα ένας κίνδυνος είναι οι ουρολοιμώξεις, τις οποίες παθαίνουν ιδίως τα κορίτσια, κυρίως λόγω της θάλασσας και της πισίνας αλλά και οι δερματικές λοιμώξεις που είναι αυξημένες αυτή την περίοδο και οφείλονται κυρίως στις σχάσεις του δέρματος από τις ψηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με τον Δρ. Ηλία, αυξημένα είναι και τα περιστατικά γαστρεντερίτιδας αυτή την εποχή, λόγω της μετάδοσης των παθογόνων μικροοργανισμών αλλά και λόγω της αλλοίωσης των τροφίμων από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Επίσης, όπως ανέφερε ο Δρ. Ηλίας, τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στον κίνδυνο δηλητηρίασης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Επειδή αυτήν τα παιδιά έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο, μπορούν να επισκεφθούν την γιαγιά και τον παππού και είναι εκτεθειμένα με γεωργικά φάρμακα ή άλλα φάρμακα. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να είναι αποθηκευμένα τόσο τα απλά τα φάρμακα όσο και τα απορρυπαντικά, φυτοφάρμακα και πετρελαιοειδή», σημείωσε.

Καταληκτικά, ο Δρ. Ηλία ανέφερε πως το καλοκαίρι τα παιδιά κινδυνεύουν και από δαγκώματα φιδιών αλλά και από τις μετακινήσεις της οικογένειας με αυτοκίνητο, διότι υπάρχει κίνδυνος τροχαίου ατυχήματος.

«Χρειάζεται προσοχή. Τα παιδιά κάτω των 13 χρονών να είναι στην πίσω θέση με ζώνη και οπωσδήποτε τα παιδιά κάτω των 6-8 χρονών σε ειδικό παιδικό κάθισμα», πρόσθεσε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ σκέφτεται να αποστείλει ο Ερσίν Τατάρ πριν από την κάθοδο της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, για να του εξηγήσει τις θέσεις του για τα όσα συζητήθηκαν και τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση των δύο ηγετών, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει «πώς θα του μεταφερθούν αυτά που συζητήθηκαν».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top