Όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, δεν είναι μόνο το DNA αλλά και το περιβάλλον που παίζει ρόλο στα επίπεδα άγχους που αναπτύσσει ένα παιδί. Οι ειδικοί υποθέτουν ότι το παιδί αντιγράφει τις αγχώδεις συμπεριφορές του γονιού του, ακόμα και αν εκείνος -πιστεύει ότι- κάνει ό,τι μπορεί για να μην του τις μεταφέρει.
Μερικές εξηγήσεις που προτείνουν; Ενώ ένα παιδί παρατηρεί τους φόβους και τις ανησυχίες του γονιού του, όπως εκείνες εκφράζονται μέσα από τις πράξεις και τα λόγια του, σταδιακά τους υιοθετεί και το ίδιο. Ή ένας αγχώδης γονιός, προσπαθώντας να προστατεύσει το παιδί του από προϋπάρχοντες φόβους -π.χ., για τους σκύλους ή τον οδοντίατρο-, μπορεί τελικά να μην επιτρέπει στο παιδί να εκτεθεί σε αυτούς και να τους διαχειριστεί αποτελεσματικά.
Σε κάθε περίπτωση, το μοντέλο του λεγόμενου γονιού ελικόπτερο, που βρίσκεται πάνω από το παιδί σε κάθε βήμα του, υπερπροστατεύοντάς το και ελέγχοντας τη ζωή του σε υπερβολικό βαθμό, σίγουρα δεν ωφελεί την ψυχική υγεία του παιδιού.
«Το καλύτερο που έχει να κάνει ένας γονιός είναι να δώσει στο παιδί του την ευκαιρία να αντιμετωπίσει προκλήσεις και καθήκοντα σύμφωνα με την ηλικία και το επίπεδο των φόβων του» συμβουλεύει μια από τους συγγραφείς της μελέτης, η Thaila Eley, και προσθέτει: «Έτσι, τα παιδιά μαθαίνουν ότι τελικά μπορούν να τα βγάλουν πέρα με μια κατάσταση».
ΠΗΓΗ: marieclaire
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
LIVE: Μεγάλη αναζωπύρωση στην Πάρνηθα: Εκκενώθηκαν Αγία Παρασκευή και Άγιος Νικόλαος, στο νοσοκομείο πυροσβέστης
Γέμισαν βαλίτσες και γυρίζουν τον κόσμο οι Κύπριοι - Ποιους προορισμούς επιλέγουν
Άδειες οδήγησης: Σε αυτή την ηλικία λήγουν στην Κύπρο – Οι ιατρικές εξετάσεις που χρειάζονται για ανανέωση και η διάρκεια
Οι σοβαρότεροι κίνδυνοι για τα παιδιά το καλοκαίρι - Από πνιγμούς και θερμοπληξία μέχρι δηλητηρίαση - Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς
Τραυματισμός υπαξιωματικού Ε.Φ: Τον εξέτασε ο γιατρός από το Ισραήλ – Τα νεότερα για την κατάσταση της υγείας του
Χωρίς ρεύμα τα κατεχόμενα: «Βολές» προς ΑΗΚ - Πώς απαντούν οι αρμόδιοι
Καύσιμα: Πόσα πήγε το πετρέλαιο κίνησης και η βενζίνη - Τα φθηνότερα πρατήρια
Εξετάζουν την περιοχή για να βρουν τον δράστη της ληστείας στη Χλώρακα - Φέρει εκδορές και μώλωπες η 65χρονη