ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργός Ενέργειας: «Η Κύπρος απέρριψε επικαιροποιημένο πλάνο ανάπτυξης του "Αφροδίτη"»

Υπουργός Ενέργειας: «Η Κύπρος απέρριψε επικαιροποιημένο πλάνο ανάπτυξης του "Αφροδίτη"»

Η Κύπρος απέρριψε το σχέδιο που κατέθεσε η κοινοπραξία της οποίας ηγείται η Chevron Corp για την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη», δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου στο πρακτορείο Bloomberg και στην εξειδικευμένη ιστοσελίδα MEES.

Τα εμπλεκόμενα μέρα πλέον «θα εισέλθουν σε συζητήσεις για επίτευξη συμφωνίας σε περίοδο 30 ημερών», ανέφερε ο κ. Παπαναστασίου στο Bloomberg News, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στους λόγους απόρριψης του σχεδίου.

Η περίοδος νέου γύρου διαπραγματεύσεων ξεκίνησε χθες Παρασκευή, σημειώνει το πρακτορείο.

Η κοινοπραξία Chevron μαζί με την Shell Plc και την ισραηλινή Newmed Energy LP έχουν καταθέσει για έγκριση ένα επικαιροποιημένο πλάνο ανάπτυξης της «Αφροδίτη» στην Κυβέρνηση, το οποίο προνοεί τη σύνδεση του κοιτάσματος με υποδομές υγροποίησης στην Αίγυπτο μέσω υποθαλάσσιου αγωγού, όπως είχε δηλώσει τον περασμένο Μάιο η NewMed Energy.

Σύμφωνα με την Chevron, το επικαιροποιημένο πλάνο αναμένεται να μειώσει τα κόστη ανάπτυξης και να επισπεύσει την έναρξη της παραγωγής.

Το κοίτασμα «Αφροδίτη» ανακαλύφθηκε το 2011 και εκτιμάται ότι διαθέτει 4,4 τρισεκατομμύρια φυσικού αερίου (125 δις κυβικά μέτρα) και βρίσκεται κοντά στο ισραηλινό κοίτασμα «Λεβιάθαν», το οποίο διαχειρίζονται από κοινού Chevron και NewMed.

ΜΕΕS: Λιγότερες γεωτρήσεις παραγωγής, αφαιρέθηκε η πλωτή μονάδα

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις στην ιστοσελίδα MEES, ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι οι αποφάσεις της Κυβέρνησης «δεν επηρεάζονται από το συναίσθημα και δεν είναι τακτικισμός κατά της Chevron και των εταίρων της».

«Το κύριο αίτιο για τις επιφυλάξεις μας εντοπίζεται στις τεχνικές προσαρμογές του πλάνου ανάπτυξης. Αυτές οι αλλαγές φαίνεται να ευνοούν σημαντικά τη Chevron αγνοώντας τις αντιλήψεις μας για τους δυνητικούς μακροχρόνιους κινδύνους για το Αφροδίτη από κυπριακής σκοπιάς», είπε.

Σύμφωνα δε με το MEES, οι σημαντικότερες τεχνικές προσαρμογές του σχεδίου, σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2019, περιορίζει τις γεωτρήσεις παραγωγής από πέντε σε τρεις, με αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή από 800 cfd σε 650 cfd, περιορίζοντας σημαντικά τις κεφαλαιουχικές δαπάνες (Capex) σε σύγκριση με τις εκτιμώμενές δαπάνες ύψους $3,6 δις που προνοούσε το σχέδιο του 2019.

Η μεγαλύτερη εξοικονόμηση θα προέλθει από την ακύρωση του σχεδίου για πλωτή μονάδα παραγωγής (FPU) για την επεξεργασία του αερίου, προτού αυτό εισέλθει σε ένα αγωγό 480 χιλιομέτρων που να συνδέει το κοίτασμα με το τερματισμό στο Ιντκού της Αιγύπτου.

Σύμφωνα πάντα με το MEES, η Λευκωσία θεωρεί ότι η παρουσία της πλωτής μονάδας θα επέκτεινε τον κύκλο ζωής του κοιτάσματος βελτιστοποιώντας την παραγωγή, ενώ θα σημαίνει χαμηλότερη ανάκτηση ποσοτήτων και κατά συνέπεια λιγότερα έσοδα.

«Η κύρια ανησυχία μας είναι ότι η μείωση των γεωτρήσεων παραγωγής σε τρεις και η απουσία του FPU αφήνει σοβαρά ερωτηματικά για το πόσο αέριο θα μπορεί παράγει η Αφροδίτη κατά το δεύτερο μισό του κύκλου ζωής του κοιτάσματος κατά το οποίο η Κύπρος θα λάβει τα δυνητικά δικαιώματα/έσοδα», εξήγησε ο κ. Παπαναστασίου.

Η MEES σημειώνει ότι για την Chevron, οι προσαρμογές στο πλάνο ανάπτυξης αποσκοπούν ξεκάθαρα στον περιορισμό του μεγάλου κόστους της ανάπτυξης του κοιτάσματος, ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος του αμερικανικού κολοσσού, Mike Wirth, είχε δηλώσει ενδεικτικά ότι η αναθεώρηση «ήταν ένας κεφαλαιακά αποδοτικός τρόπος για να οδηγήσουμε το αέριο στην αγορά».

Πάντως, ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι η Κύπρος αντιλαμβάνεται τις ευαίσθητες ισορροπίες στην αγορά αερίου, για να υπογραμμίσει πως η δέσμευση ενός "αιγυπτο-κεντρικού πλάνου ανάπτυξης πρέπει να σέβεται το πλάνο του 2019" και προσθέτει: "Δεν μπορούμε να αφήσουν τα μέτρα μείωσης του κόστους της Chevron να περιορίσουν τους όρους που διασφαλίζουν τα συμφέροντά μας".

"Η θέση μας παραμένει σταθερή: Η δέσμευσή μας είναι στο συμβόλαιο αναλογικού καταμερισμού παραγωγής του 2019 (PSC)" προσθέτει. Αναμένουν ότι η κοινοπραξία της 'Αφροδίτης' να τιμήσει αυτή τη συμφωνία, ενώ η όποια απόκλιση θα πρέπει ιδανικά να ενισχύει το υφιστάμενο πλάνο ανάπτυξη σε συνεργασία με μας, λέει καταληκτικά ο Υπουργός Ενέργειας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Κλεόπας Κουλουμά στο Podcast του «Τ» - Δέκα χρόνια μετά την τραγωδία που συγκλόνισε το Παγκύπριο: «Προσποιούμουν τον νεκρό» - Το προφητικό όνειρο για το μακελειό

Ναυαγοσώστες: Αυτά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν – Η λύση και η επαρχία στην «κορυφή»

Ιώσεις: Αυξήθηκαν τα περιστατικά ενώ τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού - Ο λόγος και τι πρέπει να προσέξουμε

Τρομακτικές στιγμές για 69χρονο: Έχασε την ισορροπία του και κατέπεσε σε βράχια στο φαράγγι του Άβακα - Η κατάσταση υγείας του

Θανατηφόρο στη Λεμεσό: Η εφαρμογή στο κινητό της άτυχης 47χρονης οδήγησε τις Αρχές σε λανθασμένο σημείο

Απόστολος Λύτρας: Οι αναρτήσεις αγάπης για τη Σοφία Πολυζωγοπούλου πριν από τον άγριο ξυλοδαρμόΣυνελήφθη ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος - Οδηγείται ενώπιον Δικαστηρίου

Συνελήφθη ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος - Οδηγείται ενώπιον Δικαστηρίου

Χειροπέδες στον αρχιμανδρίτη Νεκτάριο, πέρασαν πριν από λίγο τα μέλη της Αστυνομίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top