Μπορεί να είναι ακόμη πολύ νέοι, αλλά κρατούν στα χέρια τους το μέλλον της χώρας τους: Ο λόγος για τους διαδόχους των μεγαλύτερων βασιλικών οίκων της Ευρώπης.
Οι γιοι και οι κόρες των σημερινών βασιλιάδων και βασιλισσών μια μέρα θα ανέβουν στον θρόνο και θα διαδεχθούν τους γονείς τους, φέρνοντας έναν αέρα ανανέωσης στις χώρες τους.
Η εκπαίδευσή τους για εκείνη την ημέρα έχει ξεκινήσει από τη στιγμή που γεννήθηκαν, καθώς γι' αυτό προορίζονται όλη τους τη ζωή. Το χρέος τους, σίγουρα, δεν είναι εύκολο, καθώς έχουν παραδόσεις, ήθη και έθιμα αλλά και ένα αυστηρό πρωτόκολλο να ακολουθήσουν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα φέρουν τη δική τους μοντέρνα πνοή στη μοναρχία.
Εννέα είναι οι μελλοντικοί βασιλιάδες και οι μελλοντικές βασίλισσες στις χώρες της Ευρώπης, που βρίσκονται ήδη στο επίκεντρο της δημοσιότητας, ενώ κάθε τους κίνηση γίνεται πρωτοσέλιδο στα διεθνή ΜΜΕ.
Πριγκίπισσα Λεονόρ της Ισπανίας
Η 17χρονη πριγκίπισσα Λεονόρ είναι η μεγαλύτερη κόρη του βασιλιά Φελίπε και της βασίλισσας Λετίθια της Ισπανίας. Είναι η πριγκίπισσα των Αστουριών και η διάδοχος του ισπανικού θρόνου, καθώς δεν υπάρχει αρσενικός διάδοχος. Η Ισπανία εξακολουθεί να έχει ανδρική πρωτοτοκία όσον αφορά στο στέμμα και τη διαδοχή του.
Από μικρή ηλικία ξεκίνησε να εκπαιδεύεται για τον μελλοντικό της ρόλο. Έβγαλε τον πρώτο της δημόσιο λόγο σε ηλικία 13 ετών. Το 2019 εκφώνησε μια εντυπωσιακή ομιλία στα βραβεία του Ιδρύματος «Princess of Girona» στη Βαρκελώνη σε τέσσερις γλώσσες - ισπανικά, καταλανικά, αγγλικά και αραβικά.
Η πριγκίπισσα Λεονόρ της Ισπανίας σε τελετή βραβείων / Φωτογραφία: AP Photo/Manu Fernandez
Ακολουθεί το μοναδικό στιλ της μητέρας της, ενώ παίζει τένις, τσέλο και ασχολείται με τη γυμναστική.
Στα 15 της έκανε την πρώτη της σόλο εμφάνιση και λίγο αργότερα μετακόμισε στην Ουαλία για να σπουδάσει στο ιδιωτικό Atlantic College, το «Χόγκουαρτς των Χίπηδων», όπως το αποκαλούν. Το κολέγιο ακολουθεί ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα σπουδών με μαθήματα όπως Tai Chi και θιβετιανή λογοτεχνία.
Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της, ξεκίνησε τη στρατιωτική της εκπαίδευση που θα διαρκέσει τρία χρόνια. Στη συνέχεια, θα σπουδάσει Νομική, πιθανόν σε κάποιο από τα πιο αναγνωρισμένα πανεπιστήμια στον κόσμο.
Πριγκίπισσα Αικατερίνη Αμαλία της Ολλανδίας
Η 19χρονη Αικατερίνη Αμαλία έγινε διάδοχος του ολλανδικού θρόνου όταν η γιαγιά της, βασίλισσα Βεατρίκη, παραιτήθηκε το 2013. Ο γιος της βασίλισσας, Βίλεμ Αλεξάντερ, ανέλαβε μονάρχης και η Αμαλία έγινε πριγκίπισσα του Orange.
Μαζί με τις αδερφές της, πριγκίπισσα Αλεξία και πριγκίπισσα Αριάνα, η Αμαλία πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής της στη βίλα Eikenhorst στο Wassenaar, ένα πλούσιο προάστιο της Χάγης. Η οικογένεια μετακόμισε στο Huis ten Bosch, το βασιλικό παλάτι στη Χάγη, όταν ο Βίλεμ Αλεξάντερ έγινε βασιλιάς το 2013.
H Αμαλία αποφάσισε να κάνει έναν χρόνο διάλειμμα πριν ξεκινήσει το πτυχίο της και απέρριψε το ετήσιο επίδομα 1,6 εκατ. ευρώ το οποίο είχε δικαίωμα να πάρει όταν έκλεινε τα 18.
Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους η πριγκίπισσα άρχισε να σπουδάζει Πολιτική, Ψυχολογία, Νομικά και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και αποκάλυψε ότι θα έμενε σε σπίτι με ενοίκιο μαζί με συμφοιτητές της.
Ωστόσο, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το φοιτητικό της σπίτι και να επιστρέψει στη Χάγη τον επόμενο μήνα, φοβούμενη μια πιθανή συνωμοσία συμμοριών να την απαγάγουν. Η ίδια, μάλιστα, είχε αποκαλύψει ότι της έλειπε η φυσιολογική ζωή ενός φοιτητή, ενώ δεν αισθάνεται ακόμη έτοιμη να γίνει βασίλισσα.
Πριγκίπισσα Ελισάβετ του Βελγίου
Η πριγκίπισσα Ελισάβετ είναι το μεγαλύτερο από τα τέσσερα παιδιά του βασιλιά Φιλίππου και της βασίλισσας Ματθίλδης του Βελγίου.
Ο νόμος άλλαξε το 1991 ώστε το μεγαλύτερο παιδί, ανεξάρτητα από το αν είναι γιος ή κόρη, να είναι το επόμενο που θα ανέβει στον θρόνο της χώρας. Όταν ο πατέρας της έγινε βασιλιάς το 2013, η Ελισάβετ έγινε διάδοχος του θρόνου και δούκισσα της Μπραμπάντ.
Η νεαρή γαλαζοαίματη ήταν επίσης πρώην φοιτήτρια του Atlantic College στην Ουαλία, αποκτώντας το Διεθνές Δίπλωμα Baccalaureate το 2020.
Στη συνέχεια ολοκλήρωσε ένα μάθημα στις κοινωνικές και στρατιωτικές επιστήμες στη Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία, η οποία λέγεται ότι διδάσκει σε βάθος τα τέσσερα στοιχεία της βελγικής άμυνας: Στρατό, Πολεμική Αεροπορία, Ναυτικό και Ιατρική.
Το 2021 φωτογραφήθηκε στο στρατόπεδο Lagland στο Arlon, όπου παρέλασε σε σχηματισμό με τους συναδέλφους της. Λίγο αργότερα άρχισε να σπουδάζει Ιστορία και Πολιτική στο Lincoln College της Οξφόρδης. Διάλεξε το μάθημα μόνη της, ενώ έδωσε εξετάσεις ανώνυμα.
Η πριγκίπισσα Ελισάβετ, η οποία μιλάει άπταιστα Ολλανδικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Αγγλικά, συνεχίζει να συνδυάζει το πτυχίο της με τη στρατιωτική εκπαίδευση στο σπίτι.
Πρίγκιπας Κρίστιαν της Δανίας
Ο 17χρονος πρίγκιπας Κρίστιαν είναι το μεγαλύτερο παιδί και ο μοναδικός γιος του πρίγκιπα διαδόχου Φρέντερικ και της πριγκίπισσας Μαίρη. Γεννήθηκε στο Rigshospitalet της Κοπεγχάγης και είναι γνωστός με τον τίτλο του κόμη του Monpezat.
Σύμφωνα με τη σειρά διαδοχής, ο Κρίστιαν θα γίνει βασιλιάς μετά τον πατέρα του. Το 2012 έκανε την πρώτη του επίσημη βασιλική μαζί με την γιαγιά του, την βασίλισσα Μαργκρέτε.
Ο Κρίστιαν έγινε ο πρώτος γαλαζοαίματος της Δανίας που φοίτησε σε δημόσιο κρατικό σχολείο, όπως και τα αδέρφια του, η πριγκίπισσα Ισαβέλλα, ο πρίγκιπας Vincent και η πριγκίπισσα Josephine, λίγο αργότερα.
Τον Ιούνιο σόκαρε τους βασιλικούς θαυμαστές με μια τολμηρή ανακοίνωση ενόψει των 18ων γενεθλίων του. Ο νεαρός πρίγκιπας θα σπάσει το πρωτόκολλο, καθώς θα παραιτηθεί από το δικαίωμά του στο βασιλικό επίδομα για να επικεντρωθεί στην εκπαίδευσή του.
Ενώ ο μελλοντικός βασιλιάς της Δανίας δικαιούται κρατική χρηματοδότηση μόλις ενηλικιωθεί, ο Κρίστιαν δεν θα δεχτεί το επίδομα και θα γίνει βασιλικό μέλος πλήρους απασχόλησης στα 21 του.
Ο πρίγκιπας Κρίστιαν μιλάει άπταιστα Δανικά, Αγγλικά και Γαλλικά και είναι δεινός αθλητής. Παίζει ποδόσφαιρο, ιππεύει και συμμετέχει τακτικά σε αγώνες δρόμου με τους γονείς του.
Πρίγκιπας Ζακ του Μονακό
Διάδοχος του θρόνου του Μονακό είναι ο 8χρονος γιος του Αλβέρτου, Ζακ. Αν και γεννήθηκε λίγα λεπτά μετά τη δίδυμη αδελφή του, Γκαμπριέλα, το πριγκιπάτο των Μονεγάσκων έχει μόνο άρρενες μονάρχες.
Ο Ζακ και η αδελφή του παρακολουθούν μαθήματα στο L'Institution François d'Assise-Nicolas Barré από τον Σεπτέμβριο, ένα ιδιωτικό σχολείο στο Μονακό.
Μιλώντας στο People, ο πρίγκιπας Αλβέρτος δήλωσε ότι τα δίδυμα είναι «πολύ περίεργα για τη γεωγραφία και την επιστήμη». Αν και τα δίδυμα κάνουν δημόσιες εμφανίσεις με τους γονείς τους, η ζωή τους ως επί το πλείστον κρατιέται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ώστε να μπορούν να απολαύσουν την παιδική τους ηλικία.
Πριγκίπισσα Ίνγκριντ Αλεξάνδρα της Νορβηγίας
Η 19χρονη πριγκίπισσα Ίνγκριντ Αλεξάνδρα είναι κόρη του πρίγκιπα Χάακον και της πριγκίπισσας Μέτε-Μάριτ και εγγονή του βασιλιά Χάραλντ της Νορβηγίας.
Πρόκειται να γίνει η δεύτερη γυναίκα μονάρχης στην ιστορία της Νορβηγίας, αφού ο πατέρας της εξασφάλισε τη θέση της στη σειρά διαδοχής αλλάζοντας το νόμο ώστε να επιτρέψει στις πρωτότοκες κόρες να ανέβουν στο θρόνο έναντι των μικρότερων αρσενικών αδελφών τους.
Πήγε σε δημόσιο δημοτικό σχολείο, ενώ αργότερα μεταφέρθηκε σε διεθνές ιδιωτικό σχολείο στο Όσλο για να μάθει άπταιστα τα αγγλικά.
Τα επόμενα χρόνια θα κάνει περισσότερες δημόσιες εμφανίσεις και θα αναλάβει περισσότερα καθήκοντα για λογαριασμό της βασιλικής οικογένειας, αλλά θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στην εκπαίδευσή της.
Όταν ανέβει στον θρόνο, θα γίνει διοικήτρια του στρατού της Νορβηγίας. Εκτός από τα βασιλικά της καθήκοντα, η Ίνγκριντ Αλεξάνδρα απολαμβάνει το σκι, το μποξ και το σερφ, ενώ κέρδισε χρυσό μετάλλιο στο νορβηγικό πρωτάθλημα σέρφινγκ για juniors τον Οκτώβριο του 2020.
Πριγκίπισσα Εστέλ της Σουηδίας
Η 11χρονη πριγκίπισσα Εστέλ είναι το μεγαλύτερο εγγόνι του βασιλιά Κάρολου Γουσταύου και το μεγαλύτερο παιδί της διαδόχου του θρόνου, πριγκίπισσας Βικτώρια.
Η Πράξη Διαδοχής του 1979 σημαίνει ότι η Εστέλ, ως το μεγαλύτερο παιδί, θα κληρονομήσει τον θρόνο και όχι ο μικρότερος αδερφός της, Όσκαρ, και είναι τώρα δεύτερη στη σειρά διαδοχής μετά τη μητέρα της.
Η πριγκίπισσα Εστέλ κάνει τακτικά δημόσιες εμφανίσεις με τη μητέρα της και τον πατέρα της Ντάνιελ, ο οποίος ήταν προπονητής της Βικτόρια. Πραγματοποίησε την πρώτη της βασιλική υποχρέωση το 2014 σε ηλικία μόλις δύο ετών, όταν εγκαινίασε ένα «παραμυθένιο μονοπάτι» στο Κάστρο Linköping.
Πρίγκιπας Κάρολος του Λουξεμβούργου
Ο μόλις τριών ετών πρίγκιπας Κάρολος είναι δεύτερος στη σειρά διαδοχής του θρόνου του Λουξεμβούργου. Είναι το μεγαλύτερο παιδί του πρίγκιπα Γουλιέλμου και της κόμισσας Στεφανί ντε Λανουά.
Είναι εγγονός του Μέγα Δούκα του Λουξεμβούργου Ερρίκου και της Μεγάλης Δούκισσας Μαρία Τερέζα.
Πρίγκιπας Τζορτζ της Μεγάλης Βρετανίας
Μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, της μακροβιότερης στην ιστορία της χώρας, ο Κάρολος ανέβηκε επιτέλους στον βρετανικό θρόνο στα 73 του χρόνια.
Έτσι, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ είναι πλέον ο διάδοχος και η Κέιτ Μίντλετον «βασίλισσα σε αναμονή». Ο πρωτότοκος γιος τους, ο 10χρονος Τζορτζ, ανέβηκε στη δεύτερη θέση της σειράς διαδοχής.
Ο νεαρός πρίγκιπας έκανε το ντεμπούτο του σε βασιλική περιοδεία όταν ήταν μόλις 9 μηνών, όταν η οικογένεια πέρασε τρεις εβδομάδες στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία τον Απρίλιο του 2014 -δίνοντάς του μια γεύση από τον ρόλο που θα αναλάβει ως μελλοντικός βασιλιάς.
Την επόμενη χρονιά ο Τζορτζ έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ μετά την παρέλαση Trooping the Color και έκλεψε την παράσταση με τις αξιολάτρευτες εκφράσεις του προσώπου του, οι οποίες ήταν πανομοιότυπες με του πρίγκιπα Γουίλιαμ.
Τον Ιανουάριο του 2016 ο Τζορτζ ξεκίνησε την εκπαίδευσή του στο νηπιαγωγείο Westacre Montessori School στο Norfolk, πριν μετακομίσει στο Thomas's Battersea School.
Το 2022 η οικογένειά του μετακόμισε στο Adelaide Cottage στο Windsor. Από τον Σεπτέμβριο ο Τζορτζ και τα αδέρφια του, η πριγκίπισσα Σάρλτο και ο πρίγκιπας Λούις, φοιτούν στο Lambrook, ένα ανεξάρτητο προπαρασκευαστικό σχολείο στο Berkshire.
Ο Τζορτζ πρόσφατα υπηρέτησε ως «page of honour» με επίσημη στολή στη στέψη του παππού του τον Μάιο και έκλεψε τις εντυπώσεις.
Πηγή: iefimerida.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Υπόθεση Θανάση: «Υπήρξε αντίσταση και μια συνωμοσία σιωπής» - Όσα ανέφερε ο τέως Γενικός Εισαγγελέας
Πτώμα στην Πάφο: Όσα έδειξαν οι πρώτες εξετάσεις - Εντατικές οι έρευνες
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις