ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιδανικός προορισμός για γκολφ η Κύπρος - Αφήνουν περισσότερα λεφτά απ' όλους τους τουρίστες στο νησί

Ιδανικός προορισμός για γκολφ η Κύπρος - Αφήνουν περισσότερα λεφτά απ' όλους τους τουρίστες στο νησί

Πακτωλό χρημάτων αφήνουν πίσω τους στο νησί μας οι τουρίστες γκόλφερς, καθόλη τη διάρκεια του έτους, συνεισφέροντας έτσι, τόσο στην τοπική οικονομία όσο και στην καταπολέμηση της εποχικότητας του κυπριακού τουρισμού.

Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία του Υφυπουργείο Τουρισμού, η μέση ημερήσια δαπάνη του τουρίστα γκόλφερ είναι υπερδιπλάσια της ημερήσιας δαπάνης του μέσου τουρίστα στην Κύπρο.

Διακοπές μιας εβδομάδας

Σύμφωνα με στοιχεία των γηπέδων γκολφ, ο συνολικός αριθμός των golf rounds το 2019 ανήλθε σε περίπου 61.217 ενώ το 2020 ο αριθμός αυτός μειώθηκε στα 12.181 rounds περίπου, λόγω των αυστηρών πρωτοκόλλων της πανδημίας του κορωνοϊού και της μείωσης της τουριστικής ροής το 2020. Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι ποσοστό πέραν του 80% των golf rounds και των τουριστών γκολφ καταγράφηκαν την περίοδο Σεπτεμβρίου-Μαΐου, συμβάλλοντας στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, στην αύξηση του χειμερινού τουρισμού και κατ΄επέκταση στην άμβλυνση της εποχικότητας.

Η μέση ημερήσια δαπάνη κάθε γκολφέρ για ταξίδια μικρής διάρκειας ανήλθε στα €250, ενώ για ταξίδια 7-9 ημερών στα €500 περίπου (με περίπου golf rounds την ημέρα με εκτίμηση κόστους €100 το κάθε ένα, διαμονή σε 5αστερα ξενοδοχεία/gold resorts συν παρεμφερείς υπηρεσίες στον προορισμό). Συνήθως οι διακοπές γκολφ είναι 5-7 ημέρες με 4-5 golf rounds σε 3-4 διαφορετικά γήπεδα γκολφ. Συνεπώς στην Κύπρο, όπου η διάρκεια διακοπών γκολφ είναι συνήθως 7 ημέρες, η μέση ημερήσια δαπάνη του τουρίστα γκολφέρ είναι υπερδιπλάσια της ημερήσιας δαπάνης του μέσου τουρίστα στην Κύπρο.

Επιπρόσθετα, όλα τα γήπεδα γκολφ που λειτουργούν στην Κύπρο έχουν εντάξει εμπλουτιστικές εμπειρίες στους χώρους τους, όπως αθλητικές ακαδημίες, tennis, padel, Golf & Spa, Golf & Wine, Yachting, wedding suites, εστιατόρια υψηλής γαστρονομικής αξίας κ.ά. με αποτέλεσμα να μεγιστοποιείται ο βαθμός ικανοποίησης των τουριστών γκολφέρ και να αυξάνεται η μέση διάρκεια παραμονής τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού συνέβαλε ενεργά στη φιλοξενία του παγκοσμίου φήμης τουρνουά PGA European Tour Cyprus Open που διοργανώθηκε τον Νοέμβριο 2020 στην Κύπρο, με την Κύπρο να λαμβάνει διεθνή αναγνώριση και προβολή στον τομέα.

Παράλληλα, το Υφυπουργείο λαμβάνει μέρος στην παγκοσμίου φήμης επαγγελματική (b2b) έκθεση International Golf Travel Market με τη συνοδεία του ιδιωτικού τομέα (γήπεδα γκόλφ, πράκτορες, ξενοδόχους) και στηρίζει τις προσπάθειες εξειδικευμένων συνεργατών (Οργανωτές Ταξιδίων, πράκτορες, Σύνδεσμος IAGTO) μέσω κοινών διαφημιστικών εκστρατειών, φιλοξενίας μελών των δικτύων τους και ενεργειών προώθησης στο εξωτερικό (όπως τουρνουά PGA, θεματικές εκδηλώσεις).

Aphrodite Hills

Όπως ανέφερε στο ThemaOnline η Resort Sports Marketing Manager του Aphrodite Hills, Χρύσω Ιάσωνος, «σε ετήσια βάση, υποδεχόμαστε στο γήπεδο περίπου 12.000 επισκέπτες κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία, Γαλλία, Ιρλανδία. Τα περισσότερα παιχνίδια που παίζονται εδώ στο PGA National Cyprus Golf Course είναι με διεθνείς παίκτες, ωστόσο όλο και περισσότεροι Κύπριοι, ντόπιοι, μπαίνουν τώρα στο κομμάτι αυτό».

Πρόσθεσε πως «αφιερώνουμε χρόνο αλλά και πόρους για τους νέους γκόλφερ με στόχο να ενθαρρύνουμε τη δημιουργία μιας νέα γενιάς παικτών. Όλο και περισσότεροι ντόπιοι παίκτες γκολφ συμμετέχουν στο παιχνίδι, από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Τα διεθνή δημογραφικά στοιχεία κατανέμονται ομοιόμορφα μεταξύ 30-70 ετών μέσα από έναν συνδυασμό ομάδων και ατόμων που ταξιδεύουν σε εμάς από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».

Ερωτηθείς αν οι επισκέψεις γίνονται ολόχρονα ή συγκεκριμένη περίοδο, απάντησε πως η περίοδος αιχμής για το golf είναι η χειμερινή περίοδος. «Η Κύπρος τείνει να προσελκύει πολλούς τουρίστες του γκολφ, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες, γεγονός που δίνει μια ιδιαίτερη ώθηση στον τουρισμό και γενικότερα στην οικονομία της Κύπρου κατά τους «ήσυχους» τουριστικά μήνες», σημείωσε η Χρύσω Ιάσωνος.

Το Aphrodite Hills Resort είναι μια ολοκληρωμένη πόλη που τα έχει όλα: Πολυτελή δωμάτια και σουίτες στο ξενοδοχείο των 5αστέρων, εντυπωσιακές επαύλεις με ιδιωτική πισίνα ή διαμερίσματα, εστιατόρια με κουζίνα από όλο τον κόσμο, γραφική πλατεία με καφέ και καταστήματα, πολυβραβευμένο σπα 3000 τ.μ., χώρο ιππασίας, ποδηλατικό σταθμό, ποδόσφαιρο, καλαθόσφαιρα, tennis και padel tennis, φαρμακείο, υπεραγορά, πολιτιστικά δρώμενα και διεθνή αθλητικά δρώμενα (όπως l’etape by tour de France, tennis Europe, τουρνουά γκολφ). Είναι ένας ολοκληρωμένος προορισμός και για αυτό το λόγο πολλοί επιλέγουν να παίξουν εδώ στο μοναδικό PGA National Cyprus, γήπεδο γκολφ, σε συνδυασμό με τις διακοπές τους. Αρκετοί ταξιδεύουν με τις οικογένειες τους εδώ καθώς όλοι θα έχουν κάτι συναρπαστικό να κάνουν ενώ ο γκόλφερ θα απολαύσει το παιχνίδι του.

Πλάνο για περαιτέρω επένδυση
To γήπεδο 18 οπών, είναι το μοναδικό γήπεδο γκολφ της Κύπρου πιστοποιημένο από το PGA, έχει εκσυγχρονιστεί πλήρως μετά τη σημαντική αναβάθμιση επένδυσης ύψους €4 εκατομμυρίων, συμπεριλαμβανομένης της ανακατασκευής των greens και των bunkers αλλά και των κτιριακών εγκαταστάσεων του clubhouse και τη δημιουργία members lounge που έγινε το 2018.

Προχωρήσαμε φέτος και σε μια επιπλέον επένδυση. Τον Ιούνιο του 2023, ξεκινήσαμε και τη λειτουργία του ολοκαίνουριου μας PGA Academy Γηπέδου Γκολφ των 6 οπών, μια πολύ σημαντική προσθήκη στην κατηγορία του γκολφ η οποία θα αναπτύξει ακόμα περισσότερο το προφίλ μας στους κύκλους του αθλήματος σε όλη την Ευρώπη. Το νέο γήπεδο δίνει την δυνατότητα σε επαγγελματίες να εξελίξουν περισσότερο το παιχνίδι τους και να προπονηθούν, αλλά και σε αρχάριους που θέλουν να αναπτύξουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους στο παιχνίδι. Το νέο γήπεδο είναι συνολικής επιφάνειας 16,000τμ με 6 τρύπες από 50 έως 100 μέτρα. Έπεται και επιπλέον ανάπτυξη με εσωτερικούς χώρους προπόνησης και μέσα τελευταίας τεχνολογίας, κάτι το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο του σχεδιασμού.

Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί πως για τη δημιουργία ενός γηπέδου γκολφ επαγγελματικών προδιαγραφών, πολύ μεγάλη σημασία έχει η αρχιτεκτονική και η οριοθέτηση του γηπέδου γκολφ και ο σεβασμός προς το περιβάλλον.

Minthis Golf Club

Σύμφωνα με την Golf Business Development Executive του Minthis Golf Club, Margarete Dunst, o τουρισμός γκολφ στην Κύπρο έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία, έχοντας σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην τοπική τουριστική βιομηχανία της Πάφου. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια δεν είναι αντιπροσωπευτικά λόγω της «κρίσης» στον τουρισμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Εντούτοις, ο τουρισμός γκολφ στην Κύπρο επανακάμπτει.

«Ο αριθμός των Κυπρίων που ασχολούνται με το γκόλφ είναι σχετικά μικρός αλλά ευελπιστούμε ότι στο μέλλον περισσότεροι Κύπριοι θα αγαπήσουν το γκολφ, αφού ήδη αρκετά νεαρά ταλέντα από το νησί μας αρχίζουν να αναδεικνύονται. Φυσικά υπάρχουν πολλά μέλη στο γήπεδό μας που είναι ξένοι και διαμένουν μόνιμα στο νησί», σημείωσε. Οι ηλικίες ξεκινούν από πέντε ετών - που συμμετέχουν στο Junior Academy το Σαββατοκύριακο - και φτάνουν μέχρι και 90 ετών», σημείωσε η Golf Business Development Executive του Minthis.

Η κύρια αγορά είναι η Βρετανία και ακολουθούν Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διακοπές για γκολφ συχνά συνδυάζονται με άλλες δραστηριότητες, ανάλογα με την εποχή. Στη χειμερινή περίοδο, που είναι περίοδος αιχμής για τον τουρισμό του γκολφ, οι επισκέπτες για παράδειγμα συνήθως συνδυάζουν δραστηριότητες που σχετίζονται με κρασί όπως οινογνωσία και επισκέψεις σε αξιοθέατα του νησιού. Το καλοκαίρι, έρχονται συνήθως οικογένειες από τις οποίες το ένα άτομο είναι γκόλφερ και τα υπόλοιπα μέλη ασχολούνται με άλλες καλοκαιρινές δραστηριότητες.

«Προσθέτει αξία ολόκληρο τον χρόνο»
Ο τουρισμός γκολφ είναι απαραίτητος για τη λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων κατά την παραδοσιακή περίοδο με χαμηλή ζήτηση σε τουρισμό στην Κύπρο, δηλαδή Οκτώβριο με Απρίλιο, που είναι και η «υψηλή» περίοδος του γκολφ. «Γενικά, προσθέτει αξία ολόκληρο τον χρόνο, λόγω του πολύ υψηλού μέσου όρου που δαπανάται ανά άτομο ανά ημέρα» τόνισε η Margarete Dunst.

To Minthis επενδύει συνεχώς στο γήπεδο του γκολφ και σε όλες τις εγκαταστάσεις του. Επιπλέον, προωθεί το αγώνισμα του γκολφ στην Κύπρο, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Στα όρια του γηπέδου γκολφ βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι του Σταυρού της Μίνθης, ένα μοναστήρι του 12ου αιώνα με εκπληκτική θέα στην οροσειρά του Τροόδους χαρίζοντας μια μοναδική εμπειρία. Σχεδιάστηκε το 1994 από τον θρυλικό αρχιτέκτονα γκολφ γηπέδων, Donald Steel, και ανακαινίστηκε από τους διάσημους σχεδιαστές γηπέδων Mackenzie & Ebert, εναρμονίζοντας άψογα το γήπεδο με το περιβάλλον.

Elea Golf Club

Όπως αναφέρει ο Marco Ricordini, Golf operation manager του Elea Golf Club, το ενδιαφέρον των ξένων παικτών επίσκεψη στην Κύπρο είχε αυξηθεί λόγω των προσπαθειών της χώρας να αναπτύξει και να προωθήσει τις υποδομές και τις εγκαταστάσεις γκολφ. «Η Κύπρος εργάζεται ενεργά για να καθιερωθεί ως προορισμός για γκολφ, προσφέροντας έναν συνδυασμό ευχάριστων καιρικών συνθηκών, γραφικών γηπέδων και ποιοτικών εμπειριών γκολφ», πρόσθεσε.

Παράλληλα, η Λέσχη εργάζεται στην προσπάθεια περαιτέρω προσέλκυσης Κυπρίων γκόλφερ. «Η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να αναπτύξουμε μια ομάδα ντόπιων που να παίζουν γκολφ. Με αυτόν τον τρόπο θα λειτουργούν ως προωθητές του αθλήματος στην τοπική αγορά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Έχω ως προσωπική εμπειρία, το Golf Club Asiago στην Ιταλία. Πριν από 20 χρόνια οι ντόπιοι παίκτες ήταν πολύ λίγοι, ενώ τώρα το γκολφ είναι μέρος της κοινότητας του Asiago Village», σημείωσε ο Marco Ricordini.

Ερωτηθείς από ποιες χώρες εκδηλώνεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ο Golf operation manager του Elea Golf Club απάντησε πως «οι περισσότεροι παίκτες προέρχονται από την ευρωπαϊκή αγορά. Στοχεύουμε σε νέους προορισμούς όπως η Ιταλία, η Κροατία και η Κεντρική Ευρώπη».

Σημείωσε ακόμα πως επισκέψεις υπάρχουν όλο τον χρόνο ωστόσο λόγω της ζέστης φαίνεται να υπάρχει μία μείωση τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Το Elea Golf Club διαθέτει περίπου 250 μέλη και οι περισσότεροι ζουν μόνιμα στην Κύπρο. Το γήπεδο σχεδιάστηκε από τη Faldo Design, είναι 18 οπών (με παρ σκορ 71) και βρίσκεται στην καρδιά της Πάφου. Το γήπεδο είναι απαιτητικό για όλους τους παίκτες, χαμηλού ή υψηλού χάντικαπ. Επιπλέον, μπορούν να περπατήσουν στο γήπεδο ή να χρησιμοποιήσουν όχημα γκολφ. Οι πιο απαιτητικές τρύπες είναι οι αριθμός 4 και 12 ενώ όλοι οι παίκτες θα θυμούνται την 17η.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top