ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποθηκεύουν τα όνειρά τους παρά τα υψηλά επιτόκια και τις αυξήσεις στις τιμές ακινήτων οι Κύπριοι – Στοιχεία

Υποθηκεύουν τα όνειρά τους παρά τα υψηλά επιτόκια και τις αυξήσεις στις τιμές ακινήτων οι Κύπριοι – Στοιχεία

Μπορεί τα επιτόκια να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και οι τιμές ακινήτων και δη των κατοικιών να παρουσιάζουν συνεχή άνοδο, εντούτοις, οι Κύπριοι συνεχίζουν να δανείζονται υποθηκεύοντας ως εξασφάλιση διάφορα ακίνητα.

Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, τους πρώτους επτά μήνες του έτους υποθηκεύτηκαν πέραν των 6.400 ακινήτων με την αξία τους να αγγίζει το 1,8 δισεκατομμύριο ευρώ.

Από τα ίδια στοιχεία, εξάλλου, προκύπτει ότι οι περισσότερες υποθήκες ακινήτων έγιναν στην επαρχία Λευκωσίας, ενώ τα ακίνητα με την μεγαλύτερη αξία που υποθηκεύτηκαν είναι στην επαρχία Λεμεσού.

Ειδικότερα και με βάση τα στοιχεία, στην επαρχία Λευκωσίας έγιναν την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου υποθηκεύτηκαν 2.484 ακίνητα αξίας 523.622.062 ευρώ.

Στην επαρχία Λεμεσού υποθηκεύτηκαν 1.771 ακίνητα αξίας 537.259.775 ευρώ και στην επαρχία Λάρνακας 1.001 ακίνητα αξίας 255.519.293 ευρώ.

Στην επαρχία Πάφου, επίσης, υποθηκεύτηκαν 783 ακίνητα αξίας 271.884.846 ευρώ και στην επαρχία Αμμοχώστου 373 ακίνητα αξίας 182.253.958 ευρώ.

Αυξάνονται οι πωλήσεις

Υπενθυμίζεται πως, όπως έγραψε σε προηγούμενο ρεπορτάζ του το ThemaOnline, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου οι πωλήσεις ακινήτων ανήλθαν στις 9.051 σε σχέση με 7.481 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσιάζοντας αύξηση 20%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η ιστοσελίδα μας, η Λεμεσός διατηρεί τα σκήπτρα στις πωλήσεις ακινήτων και τις επαρχίες Λάρνακας και Πάφου να καταγράφουν την μεγαλύτερη άνοδο σε σχέση με πέρσι.

Παραμένουν υψηλά τα επιτόκια

Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, το επιτόκιο που αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας μειώθηκε οριακά τον Ιούνιο στο 4,19%, σε σύγκριση με 4,21% τον Μάιο.

Την ίδια ώρα, το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ παρουσίασε μείωση στο 5,17%, σε σύγκριση με 5,37% τον προηγούμενο μήνα, ενώ σημαντική μείωση παρουσίασε το επιτόκιο που αφορά σε δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του 1 εκατ. ευρώ το οποίο υποχώρησε στο 5,87%, σε σύγκριση με 6,35% τον προηγούμενο μήνα.

Σημειώνεται ότι, τα επιτόκια αφορούν νέα δάνεια και όχι υφιστάμενα υπόλοιπα.

Άνοδος τιμών κατοικιών λόγω ζήτησης

Υπενθυμίζεται, ακόμη, ότι, η αγορά κατοικιών στην Κύπρο κατέγραψε σημαντική άνοδο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, καθώς οι τιμές συνέχισαν να αυξάνονται, ειδικά στα διαμερίσματα, κυρίως λόγω της αυξημένης ζήτησης.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών (ΔΤΚ) της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) σημείωσε σημαντική επιτάχυνση σε σύγκριση με προηγούμενα τρίμηνα.

Οι δείκτες πωλήσεων και ζήτησης ακινήτων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 επιβεβαιώνουν την αύξηση της ζήτησης στην αγορά κατοικιών. Τα στοιχεία πωλητηρίων εγγράφων από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας (ΤΚΧ) αναφέρουν ότι η ζήτηση κατοικιών έχει αυξηθεί σημαντικά σε ετήσια βάση.

Η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση κατά την υπό εξέταση περίοδο προήλθε από τους ξένους αγοραστές, οι οποίοι, κατά το 2022 και πρώτο τρίμηνο του 2023 αποτελούν περίπου το μισό του συνόλου των αγοραστών.

Παράλληλα, ο ρυθμός αύξησης του κατασκευαστικού κόστους φαίνεται να διανύει πορεία σταθεροποίησης σε σχέση με την περίοδο 2021-2022, κατά την οποία είχαν καταγραφεί πολύ ψηλοί ρυθμοί αύξησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρωτομαγιά: Θα μεταφερθεί η αργία και στην Κύπρο; Τι θα συμβεί με τις υπεραγορές - Ο λόγος που άλλαξε στην Ελλάδα

«Μίλησε» η νεκροτομή του άτυχου νεαρού που πήδηξε από τον 5ο όροφο πολυκατοικίας στη Λεμεσό - Όσα κατέδειξε

Tμ. Γεωργίας στο «Τ» για καταστροφή καλλιεργειών από κακοκαιρία - Ξεκίνησαν καταγραφές - Το ετήσιο κόστος ζημιών

«Ηλεκτρισμένες» οι τιμές ρεύματος: Οι αυξημένες τιμές λογαριασμών και θερμοκηπιακών αερίων - Τι ισχύει με την επιχορήγηση

Μήπως να γίνουμε vegan; - Πόσο αυξήθηκε η τιμή του κρέατος; - Οι παράγοντες που «πιέζουν» την αγοράΣυμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας: Συνεχής αξιολόγηση των δεδομένων για Μεταναστευτικό - Ολοκληρώθηκε η συνεδρία

Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας: Συνεχής αξιολόγηση των δεδομένων για Μεταναστευτικό - Ολοκληρώθηκε η συνεδρία

Παρουσίαση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη από το κάθε αρμόδιο Υπουργείο των δεδομένων που έχουν ενώπιον τους σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές του τελευταίου διαστήματος έγινε στη συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ), την Παρασκευή, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ υπήρξε και ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στην περιοχή, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top