ΥΓΕΙΑ

Μπορεί η τακτική χρήση του διαδικτύου να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας;

Μπορεί η τακτική χρήση του διαδικτύου να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας;

Επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η μέτρια και τακτική χρήση του διαδικτύου μπορεί να έχει γνωστικά οφέλη για τους ηλικιωμένους. Συγκεκριμένα, η μελέτη διαπίστωσε ότι η τακτική χρήση του διαδικτύου στην τρίτη ηλικία συσχετίζεται με την καθυστέρηση της γνωστικής εξασθένησης. Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης από τη Σχολή Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας του NYU δήλωσαν ότι «απαιτείται περισσότερη έρευνα για να εξακριβωθούν οι πιθανές αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής χρήσης του διαδικτύου».

Οι ερευνητές παρακολούθησαν ενήλικες ηλικίας 50 έως 65 ετών που δεν είχαν διαγνωστεί με άνοια για λίγο περισσότερο από 17 χρόνια και χρησιμοποίησαν τη μελέτη «Health and Retirement Study» του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, η οποία περιλαμβάνει πληροφορίες για 20.000 ηλικιωμένους Αμερικανούς ενήλικες. Κάθε δύο χρόνια, από το 2002 έως το 2018, οι συντονιστές της μελέτης εξέταζαν τους συμμετέχοντες και τους ρωτούσαν αν έκαναν τακτική χρήση του διαδικτύου.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, το 65% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είναι τακτικοί χρήστες του διαδικτύου ενώ το 21% ανέφεραν σημαντικές αλλαγές στις συνήθειες χρήσης του διαδικτύου κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους στη μελέτη. Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες είτε απεβίωσαν είτε εμφάνισαν άνοια κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η τακτική χρήση του διαδικτύου μειώνει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο άνοιας σε σχέση με τη μη τακτική χρήση. Μεταξύ των ενεργών χρηστών, ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας ήταν 1,54%, ενώ για τους μη χρήστες, ήταν 10,45%. Ωστόσο, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ της υπερβολικής χρήσης του διαδικτύου και της εμφάνισης άνοιας. Ο κίνδυνος φάνηκε να αυξάνεται για εκείνους που χρησιμοποιούσαν το διαδίκτυο για περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα.

«Οι ηλικιωμένοι τακτικοί χρήστες του διαδικτύου μπορεί να αντιμετωπίζουν χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με τους μη τακτικούς χρήστες, και οι μεγαλύτερες περίοδοι τακτικής χρήσης του διαδικτύου στην προχωρημένη ενήλικη ζωή μπορεί να συμβάλουν στη μείωση των κινδύνων εμφάνισης μεταγενέστερης άνοιας», δήλωσε στο Medscape Medical News ένας από τους ερευνητές της μελέτης, ο Gawon Cho.

«Παρ’ όλα αυτά, η υπερβολική καθημερινή χρήση του διαδικτύου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας στους ηλικιωμένους», τόνισε.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of the American Geriatrics Society».

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έκρηξη τα ξημερώματα σε καφετέρια - Εξετάζουν το ενδεχόμενο για αυτοσχέδια βόμβα

Συνέλαβαν 26χρονο που βιντεογραφούσε γυναίκες σε παραλίες – Τρεις αναγνώρισαν τον εαυτό τους σε βίντεο

Μεθυσμένος οδηγός προσπάθησε να δωροδοκήσει αστυνομικό - Τελικά του πέρασαν χειροπέδες

Ανησυχούν τα αυξημένα περιστατικά κοκκύτη και ιλαρά στο Μακάρειο – Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Σοφία Βογιατζάκη: «Τρελαίνομαι για τα χαρτιά» - «Τα αποφεύγω γιατί ξέρω ότι το λιγότερο είναι να μπω φυλακή» - Βίντεο

Διαζύγιο ζητάει η Πολυζωγοπούλου, αίτηση αποφυλάκισης ο Λύτρας - Ο δικηγόρος πέρασε το δεύτερο βράδυ του στο κελί22 χρόνια χρήστης και 2 καθαρός - Η ιστορία του Γιάννη πριν και μετά τα ναρκωτικά – «Είχα σώμα, αλλά δεν είχα ψυχή»

22 χρόνια χρήστης και 2 καθαρός - Η ιστορία του Γιάννη πριν και μετά τα ναρκωτικά – «Είχα σώμα, αλλά δεν είχα ψυχή»

Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα για μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Στο κάτω-κάτω, ποιος δεν έχει κάνει λάθη; Ποιος δεν έχει κάνει κακές επιλογές και ποιος δίνει το δικαίωμα στην κοινωνία την καθωσπρέπει, να μπορεί να κρίνει την πορεία μιας ψυχής, χωρίς να γνωρίζει το υπόβαθρό της; «Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top