ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχεδόν μηδαμινό το ποσοστό των εγκύων που καταναλώνουν αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στην Κύπρο - Η διαφορά μεταξύ 2017-2021

Σχεδόν μηδαμινό το ποσοστό των εγκύων που καταναλώνουν αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στην Κύπρο - Η διαφορά μεταξύ 2017-2021

Tη σημασία μηδενικής κατανάλωσης αλκοόλ κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, Χρίστος Μηνά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Φάσμα Διαταραχής Εμβρυικού Αλκοολισμού (ΦΔΕΑ).

Σε μήνυμά του, ο κ. Μηνά αναφέρει ότι σύμφωνα με στοιχεία, το 2017 η χρήση αλκοόλ ανάμεσα σε έγκυες ανερχόταν στο 5,3%, αλλά το 2021 η χρήση αλκοόλ έχει μειωθεί κατά πολύ, αφού το ποσοστό των γυναικών που έχουν δηλώσει ότι κατανάλωσαν αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ανερχόταν στο 0,2%.

Εξηγώντας το φάσμα διαταραχής εμβρυικού αλκοολισμου ανέφερε πως κατά την προγεννητική έκθεση στο αλκοόλ, το αλκοόλ περνά μέσα από τον πλακούντα και προκαλεί αλλαγές στα κύτταρα του αναπτυσσόμενου μωρού, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τον εγκέφαλο και τη σωματική ανάπτυξη.

Πρόσθεσε πως οι επιπτώσεις μπορεί να κυμαίνονται από ήπιες έως σοβαρές και μπορεί να διαρκέσουν μια ζωή, διευκρινίζοντας ότι το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει μια σειρά μόνιμων σωματικών και νευρογνωστικών ανωμαλιών γνωστών ως φάσμα διαταραχής εμβρυϊκού αλκοολισμού (ΦΔΕΑ), συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων διαγνώσεων συνδρόμου εμβρυϊκού αλκοολισμού (ΣΕΑ), μερικού ΣΕΑ και νευροαναπτυξιακής διαταραχής λόγω έκθεσης στο αλκοόλ.

Σύμφωνα με τον κ. Μηνά η έγκαιρη αναγνώριση της προγεννητικής έκθεσης στο αλκοόλ αυξάνει την πιθανότητα ενός ατόμου με ΦΔΕΑ να έχει πρόσβαση σε κατάλληλες υποστηρικτικές υπηρεσίες που να προωθούν μια ισορροπημένη, διαχειρίσιμη και επιτυχημένη ζωή.

Στην Κύπρο η παρακολούθηση της κατανάλωσης αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη παρακολουθείται μέσα από το ιστορικό γεννήσεως του κάθε παιδιού από τη Μονάδα Παρακολούθησης της Υγείας του Υπουργείου Υγείας από το 2017, λέει και παραθέτει στοιχεία με βάση τα οποία το 2017 η χρήση αλκοόλ ανάμεσα σε έγκυες ανερχόταν στο 5,3%. Το 2021 η χρήση αλκοόλ έχει μειωθεί κατά πολύ, αφού το ποσοστό των γυναικών που έχουν δηλώσει ότι κατανάλωσαν αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ανερχόταν στο 0,2%, συπληρώνει.

Πιθανώς οι συντονισμένες προσπάθειες της Εθνικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση του Φάσματος Διαταραχής Εμβρυικού Αλκοολισμού υπό τον συντονισμό της Αρχής Αντιμετώπισης Κύπρου από το 2018, για ενίσχυση της γνώσης τόσο ανάμεσα σε επαγγελματίες υγείας όσο κα των εγκύων και νέων γονιών να επηρέασαν ευνοϊκά την καθοδική τάση στα ποσοστά γυναικών που κατανάλωσαν αλκοόλ στην εγκυμοσύνη, προσθέτει.

Λέει ότι στόχος της Αρχής είναι η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των νέων γυναικών και νεών ζευγαριών σχετικά με το Σύνδρομο Εμβρυικού Αλκοολισμού (ΣΕΑ) και του Φάσματος Διαταραχής Εμβρυικού Αλκοολισμού (ΦΔΕΑ) και η ενίσχυση τη σχετικής γνώσης ανάμεσα στους επαγγελματίες υγείας.

Μέσα στο πλαίσιο εργασιών της Εθνικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση του Φάσματος Διαταραχής Εμβρυικού Αλκοολισμού έχουν υλοποιηθεί πολλές δράσεις και εκπαιδεύσεις και σε συνεργασία με το τριετές πρόγραμμα «Εκπαιδευτικό Δίκτυο για την επιβλαβή χρήση του Αλκοόλ: ΡΕΑ» που εφαρμόστηκε από το Συμβουλευτικό Κέντρο Στήριξης της Οικογένειας με την χρηματοδότηση της ΑΑΕΚ, μέχρι σήμερα η Εθνική Επιτροπή εκπόνησε και προώθησε τη διάχυση οδηγού για γυναίκες σε γόνιμη ηλικία σχετικά με τον Υγιεινό τρόπο ζωής κατά την εγκυμοσύνη και την περίοδο του θηλασμού σε διάφορες γλώσσες συνεχίζει.

Προσθέτει ότι εκπόνησε και προώθησε τη διάχυση Κλινικών Κατευθυντήριων Γραμμών για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία του φάσματος διαταραχής εμβρυϊκού αλκοολισμού, την καθιέρωση εκστρατείας ενημέρωσης 9 Σεπτεμβρίου Διεθνής Μέρα Ευαισθητοποίησης ΦΔΕΑ, συμβολικά στις 9/9, όπως τους μήνες κύησης, τη συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Στήριξης της Οικογένειας (ΣΥΚΕΣΟ) για την εφαρμογή του προγράμματος «Εκπαιδευτικό δίκτυο για την επιβλαβή χρήση αλκοόλ: ΡΕΑ».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top