Αξιολόγηση νοσηλευτηρίων: Η βαθμολογία, οι ηλικίες που ανταποκρίνονται στο ερωτηματολόγιο και τα ποσοστά

Αξιολόγηση νοσηλευτηρίων: Η βαθμολογία, οι ηλικίες που ανταποκρίνονται στο ερωτηματολόγιο και τα ποσοστά

Αρκετά μειωμένη συνεχίζει να είναι η ανταπόκριση από τους δικαιούχους σχετικά με το ερωτηματολόγιο αξιολόγησης νοσηλευτηρίων, όπως είπε σε δηλώσεις της στο ThemaOnline η Ανώτερη Λειτουργός του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Μόνικα Κυριάκου.

«Η όλη διαδικασία αναφορικά με την αξιολόγηση των υπηρεσιών της ενδονοσοκομειακής τέθηκε σε εφαρμογή από τον Απρίλιο. Με το που παίρνει ένα ασθενής εξιτήριο,  το νοσηλευτήριο υποβάλλει απαίτηση στον ΟΑΥ για αποζημίωση και η δράση αυτή πυροδοτεί την αποστολή ενός email στον δικαιούχο», είπε συγκεκριμένα.

«Το ερωτηματολόγιο αποτελείται από εννέα σύντομες ερωτήσεις κλειστού τύπου και ο δικαιούχος επιλέγει απάντηση. Η διαδικασία αυτή επιδέχεται πολύ περισσότερης αποδοχής από πλευράς των δικαιούχων. Τα στοιχεία μέχρι τέλος Ιουλίου δείχνουν ότι σε σχέση με το πόσα άτομα νοσηλεύτηκαν, αυτοί οι οποίο απάντησαν στο σχετικό ερωτηματολόγιο ήταν μόλις το 9% των ασθενών, ένα πολύ μικρό ποσοστό», πρόσθεσε

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξιολόγηση αυτή λαμβάνεται υπόψη και από τα νοσηλευτήρια και από τον ΟΑΥ όσο αφορά την βελτίωση της ποιότητας.

Κυπριακό: Παιχνίδια της τ/κ πλευράς μέχρι την επόμενη Γενεύη

Κυπριακό: Παιχνίδια της τ/κ πλευράς μέχρι την επόμενη Γενεύη

Μετά την αισιόδοξη νότα που έστειλε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ύστερα από την πρώτη συνάντηση που είχε με τον Ερσίν Τατάρ, την Τετάρτη, για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, χωρίς να υπάρξει καμία θετική εξέλιξη για το άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Ο Ερσίν Τατάρ επανήλθε στις γνωστές του θέσεις για κυριαρχική ισότητα, βαφτίζοντάς τη τώρα, «συνεργασία» μεταξύ των δύο λαών. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς Μενέλαος Μενελάου, είπε μεταξύ άλλων, ότι η τ/κ πλευρά βρίσκεται εκτός πλαισίου των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

«Η ανταπόκριση περίπου κυμαίνεται στο ίδιο ποσοστό με τον πρώτο μηνά «ζωής» του ερωτηματολογίου γύρω στο 9-10%. Ελπίζουμε να μην μειωθεί κι άλλο», ανέφερε η κυρία Κυριάκου.

Λόγοι που δεν ανταποκρίνονται οι πολίτες

1/ Επειδή οι πολίτες δεν λαμβάνουν το email ακριβώς μόλις βγαίνουν από το νοσοκομείο. Το λαμβάνουν όταν το νοσηλευτήριο υποβάλει την απαίτηση του, άρα αν ένα νοσηλευτήριο θέλει κάποιες εβδομάδες να ολοκληρώσει τα στοιχεία, μπορεί να περάσουν και 20 μέρες.

2/ Το άλλο που μπορεί να προκαλεί αντικίνητρο είναι το γεγονός ότι έρχεται με email το οποίο αρκετά άτομα μπορεί να μην το χρησιμοποιούν συχνά ή να μην το κοιτάζουν συχνά, άρα ο τρόπος που αποστέλλεται μπορεί να μην είναι ο πλέον κατάλληλος.

3/ Τρίτος λόγος είναι ότι μπορεί ακόμη να μην πείστηκε ο κόσμος ότι με αυτόν τον τρόπο συμβάλλει στο να επέλθει μία αλλαγή και αυτό δεν ισχύει. Μόνο και μόνο που τα νοσηλευτήρια λαμβάνουν διαφοροποιημένη αποζημίωση ανάλογα με το πόσο ικανοποιημένος είναι ο κόσμος, σίγουρα αυτό είναι κίνητρο για να λειτουργούν καλύτερα τα νοσηλευτήρια.

«Η άποψη του κόσμου μετρά για τον οργανισμό και έχει αντίκτυπο», τόνισε η κυρία Κυριάκου.

«Το ευχάριστο είναι ότι η βαθμολογία για το 9% που απάντησε είναι στα 8,8 στα 10 άρα σημαίνει ότι ο κόσμος φαίνεται να είναι ευχαριστημένος από τον τρόπο που τυγχάνει διαχείρισης από τα νοσηλευτήρια», πρόσθεσε.

Όσο αφορά στο ποιοι απαντάνε, η Ανώτερη λειτουργός του ΟΑΥ σημείωσε ότι «το δείγμα που απαντούν στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτούς που νοσηλεύονται στα δημόσια του ΟΚΥπΥ. Από το 9%, το 75% προέρχεται από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και το 25% από ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε δημόσια νοσηλευτήρια»

«Αυτοί που απαντούν πιο συχνά είναι η ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών, ενώ φαίνεται ότι οι μεγάλες ηλικίες άνω των 80 αλλά και οι πιο νεαροί δηλαδή 20-29 ετών απαντούν λιγότερο στο ερωτηματολόγιο, με τις γυναίκες να κρατούν τα σκήπτρα», είπε συγκεκριμένα.

Καταλήγοντας, η κυρία Κυριάκου επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή μελετάμε το τι μπορούμε να κάνουμε για να το κάνουμε πιο εύχρηστο, ενώ να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα αποστέλλονται ανώνυμα και στα νοσηλευτήρια ώστε να ξέρουν σε ποιο τομέα πήραν την πιο χαμηλή βαθμολογία για να προσπαθήσουν να το βελτιώσουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

BEST OF TOTHEMAONLINE