Οι άνθρωποι δεν μπορούν εύκολα να ανιχνεύσουν τα ψέματα. Ωστόσο μία πρόσφατη επιστημονική έρευνα δίνει τη λύση.
Η ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Ναντάβ Κλάιν, διδακτορικό φοιτητή στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και τον καθηγητή του Νίκολας Επλεϊ απέδειξε ότι είναι πιο εύκολο να αποκαλύψετε τους ψεύτες όταν δουλεύετε ομαδικά.
Το κλειδί για την αποκάλυψη του ψεύτη είναι να βγάζετε ομαδικά συμπεράσματα. Ερευνες δείχνουν ότι οι ομάδες ανθρώπων βγάζουν πιο σωστά συμπεράσματα από τα άτομα μόνα τους, απλώς και μόνο επειδή θα καταλήξουν σε έναν σχετικά ακριβή μέσο όρο. Σε ένα διάσημο πείραμα, για παράδειγμα, οι άνθρωποι προσπάθησαν να μαντέψουν το βάρος ενός βοδιού και η μέση εικασία τους είχε μόλις μερικά γραμμάρια παρέκκλιση.
Οπως εξηγεί ο Κλάιν «Όλα τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί στους ανθρώπους για να γίνουν καλύτεροι ανιχνευτές ψεύδους θα μπορούσαν να σωθούν άμα τους εκπαιδεύσετε να δουλεύουν σε ομάδες. Είναι ένας δυνητικά ανέξοδος τρόπος για την αύξηση της ανίχνευσης ψεύδους»
Υπάρχει επίσης η ευκαιρία για τους ανθρώπους να εφαρμόσουν αυτά τα ευρήματα στην επαγγελματική τους ζωή. Όταν ένας εργοδότης προσπαθεί να καταλάβει αν ένας εργαζόμενος λέει ψέματα, θα μπορούσε να φέρει ένα συνάδελφο ή δύο και να συζητήσουν τα αποδεικτικά στοιχεία. Το ίδιο ισχύει και για τους ασφαλιστικούς πράκτορες, οι οποίοι προσπαθούν να ανιχνεύσουν απάτες. Βοηθάει να γίνεται με συζήτηση.
Τα ευρήματα αυτά είναι σχετικά απλά, αλλά ενδεχομένως επαναστατικά. Αν αποδεχτούμε ότι χρειαζόμαστε βοήθεια στην ανίχνευση ψεμάτων, θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε δραστικά την ακρίβεια των κοινωνικών αποφάσεων μας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις