ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός: Στοχευμένες αναδομήσεις σκέφτεται ο Πρόεδρος, στο βάθος ο ΔΗΣΥ

Ανασχηματισμός: Στοχευμένες αναδομήσεις σκέφτεται ο Πρόεδρος, στο βάθος ο ΔΗΣΥ

Σε μεμονωμένες αλλαγές στο Υπουργικό Συμβούλιο προσανατολίζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκεί και όπου διαπιστώσει ότι υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο, γεγονός που σημαίνει ότι μάλλον δεν θα υπάρξει ανασχηματισμός αρκετών μελών του κυβερνητικού σχήματος.

Ο Πρόεδρος σκέφτεται να προχωρήσει σε στοχευμένες αναδομήσεις υπουργών ή και υφυπουργών, αντί να προχωρήσει σε αλλαγές που θα θεωρηθούν ορόσημο στην πενταετία. Με τον τρόπο αυτό θα έχει την ευχέρεια να επιλέξει το χρόνο των αλλαγών, χωρίς να εγκλωβιστεί σε κάποιο χρονοδιάγραμμα. Ο ίδιος, όπως αναφέρουν πληροφορίες του themaonline, εκεί και όπου κρίνει ότι χρειάζεται διορθωτική κίνηση θα προχωρά, αναλόγως της κάθε περίπτωσης και των αναγκών που θα υπάρχουν.

Σε συνέντευξη στον «Φιλελεύθερο», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρεται σε αυτό το θέμα και επιβεβαιώνει ότι οι αλλαγές θα γίνονται αναλόγως της κάθε περίπτωσης. «Δεν θα σκεφτώ οτιδήποτε άλλο πέραν από την απόδοση του κάθε Υπουργού. Θεωρώ ότι χρειάζονται χρόνο για να δείξει ο καθένας το έργο του και είμαι δίπλα από τον καθένα, του οποίου έχω και την ευθύνη για τον διορισμό του. Αλλά όταν κρίνω ότι δεν μπορεί να προσφέρει αυτά που η κοινωνία αναμένει, θα γίνουν αλλαγές», είπε συγκεκριμένα.

Συνεργασία με ΔΗΣΥ

Πληροφορίες του themaonline υποστηρίζουν ότι οι σχεδιασμοί του Προέδρου σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν είναι άσχετες με την προοπτική για συμμετοχή στελεχών του ΔΗΣΥ στην κυβέρνηση, εάν και εφόσον προκύψει επίσημη συνεργασία.

Υπενθυμίζεται ότι αυτό είναι κάτι το οποίο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επεδίωξε ακόμη και την επομένη των εκλογών αλλά το κλίμα που διαμορφώθηκε στον ΔΗΣΥ μετά την ήττα δεν ευνοούσε κάτι τέτοιο. «Εχω μια εξαιρετική συνεργασία με τον ΔΗΣΥ και στελέχη του και θα ήταν ευχής έργον να είχα και τη συμμετοχή στην κυβέρνηση του ΔΗΣΥ. Θεωρώ ότι σε πολλά των θεμάτων που καλούμαστε να διαχειριστούμε καθημερινά, οι προσεγγίσεις μας με τον ΔΗΣΥ, είναι πολύ κοντά» αναφέρει στον «Φιλελεύθερο», επαναλαμβάνοντας το άνοιγμα προς αυτή την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει θέμα συνεργασίας, ανέφερε: «Δεν το έχουμε συζητήσει και θέλω να είμαι ξεκάθαρος προς αυτό. Να πω όμως ότι, την ίδια στιγμή, υπάρχουν άτομα στην Κυβέρνηση που προέρχονται από τον ΔΗΣΥ. Εξάλλου, και εγώ ο ίδιος προέρχομαι από τον ΔΗΣΥ και δεν το έκρυψα ποτέ και επαναλαμβάνω υπάρχει ετοιμότητα από δικής μου πλευράς να υπάρξει μία τέτοια συνεργασία, εάν και εφόσον ο ΔΗΣΥ κρίνει ότι κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον του τόπου. Εξάλλου, πολλά από τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και οι λύσεις που τροχιοδρομούμε, θεωρώ ότι είναι πολύ κοντά στις προσεγγίσεις του ΔΗΣΥ».

Δύο σχολές

Η προοπτική συμμετοχής του ΔΗΣΥ στην κυβέρνηση έχει ένθερμους υποστηρικτές στον ΔΗΣΥ αλλά και άκρως διαφωνούντες. Οι πρώτοι υποστηρίζουν ότι δεν είναι δυνατόν ο ΔΗΣΥ να απουσιάζει από μια κυβέρνηση της οποίας ο Πρόεδρος είναι σάρκα εκ της σαρκός της παράταξης, οι δε διαφωνούντες προτάσσουν το επιχείρημα ότι με συμμετοχή στην κυβέρνηση θα επιβραβευτούν όσοι τάχθηκαν εναντίον του κόμματος και οδήγησαν στην εκλογική συντριβή.

Η Αννίτα Δημητρίου ουσιαστικά καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στις δύο αυτές τάσεις, οι οποίες έχουν ως εκφραστές ή και υποστηρικτές, δύο σημαίνουσες προσωπικότητες της παράταξης, τους Νίκο Αναστασιάδη και Αβέρωφ Νεοφύτου. Σε επίπεδο ηγεσίας του κόμματος και κοινοβουλευτικής ομάδας πλειοψηφούν οι αξιωματούχοι που βλέπουν με θετικό μάτι την προοπτική συνεργασίας με την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι η αρχή θα μπορούσε να γίνει από τις επικείμενες δημοτικές εκλογές, με συνεργασία με το ΔΗΚΟ και άλλες πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συνεχίζεται η διαμάχη στη Δρομολοξιά - «Χτύπησε τη σύζυγό μου» - «Όλα όσα ακούστηκαν δεν ευσταθούν στην πραγματικότητα»

Στην Αστυνομία για κατάθεση με τους γονείς του ο 10χρονος για τις ζημιές στο Δημοτικό Λιβαδιών - Ψάχνουν και άλλα πρόσωπα

Απεβίωσε Κύπριος κατάδικος των Φυλακών - Ποια η αιτία

«Μίλησε» η νεκροτομή του 30χρονου Ευτύχιου Χαρίτου – Τα ευρήματα

Δίκη για το Μάτι: Ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία για την απόφαση

Eurovision 2024: Ξεπέρασε το 50% στην τηλεθέαση το ΡΙΚ - Το εντυπωσιακό ποσοστό την ώρα της ανακοίνωσης



Το μήνυμα της Ολγκίν σε ΠτΔ και Τατάρ -  «Εύχομαι να δουν την υποστήριξη που έχουν και να προχωρήσουν μπροστά»

Το μήνυμα της Ολγκίν σε ΠτΔ και Τατάρ - «Εύχομαι να δουν την υποστήριξη που έχουν και να προχωρήσουν μπροστά»

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top