Η απόδειξη είναι γραμμένη στο DNA, για την ακρίβεια στα χρωμοσώματα.
Το κάπνισμα, επιταχύνει τη βράχυνση των άκρων τους, που ονομάζονται τελομερή, τα οποία είναι δείκτης της ικανότητας του κυττάρου να αναγεννάται και να επιβραδύνει την ταχύτητα γήρανσης.
Αυτό υποδεικνύεται από μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Αναπνευστική Ιατρική το 2023, που διεξήχθη στο Μιλάνο, με επικεφαλής το Κινεζικό Πανεπιστήμιο της Hangzhou. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η διακοπή του καπνίσματος, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρης γήρανσης.
Πιο απλοϊκά, τα τελομερή, επαναλαμβανόμενες αλληλουχίες DNA που προστατεύουν τα άκρα των χρωμοσωμάτων, μοιάζουν με τα πλαστικά ή μεταλλικά περιβλήματα στο άκρο των κορδονιών, που τα εμποδίζουν να ξεφτίσουν.
Κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται, τα τελομερή μικραίνουν λίγο, μέχρι να γίνουν τόσο κοντά που το κύτταρο δεν μπορεί πλέον να διαιρεθεί με επιτυχία και πεθαίνει: αυτό είναι μέρος της διαδικασίας γήρανσης.
Το μήκος των τελομερών έχει συνδεθεί με πολλές ασθένειες, όπως οι καρδιαγγειακές διαταραχές, ο διαβήτης και η μυϊκή απώλεια, αλλά μέχρι στιγμής λίγες μελέτες είχαν διερευνήσει τη σχέση με το κάπνισμα.
Ερευνητές με επικεφαλής τον Siyu Dai, αναλύοντας τα γενετικά δεδομένα σχεδόν 500 χιλιάδων ανθρώπων που συλλέχθηκαν στη βάση δεδομένων British Biobank, ανακάλυψαν τώρα ότι το κάπνισμα μειώνει σημαντικά τα τελομερή των χρωμοσωμάτων που περιέχονται στα λευκά αιμοσφαίρια, κύτταρα που αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος.
Επιπλέον, το αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερο όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των τσιγάρων που καπνίζονται συνήθως. Ωστόσο, για τους πρώην καπνιστές, οι συγγραφείς της μελέτης βρήκαν μόνο μια μικρή τάση προς μικρότερα χρωμοσώματα, η οποία δεν ήταν στατιστικά σημαντική.
Πηγή: in.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις