ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπέρ της προώθησης του Σχεδίου Προσιτού Ενοικίου ο ΚΟΑΓ

Υπέρ της προώθησης του Σχεδίου Προσιτού Ενοικίου ο ΚΟΑΓ

Υπέρ της προώθησης του Σχεδίου Προσιτού Ενοικίου τάχθηκε με ανακοίνωσή του το Σάββατο ο Κυπριακός Οργανισμός Αναπτύξεως Γης, προσθέτοντας ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει τους τρόπους επίτευξης αυτού του στόχου αναγνωρίζοντας παράλληλα τις προσπάθειες του κράτους να συγκρατήσει τις δαπάνες.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, δια νόμου αποστολή του ΚΟΑΓ είναι, μεταξύ άλλων, η στέγαση των μέτρια και χαμηλά αμειβόμενων, με τον ΚΟΑΓ να εκτελεί μέχρι το 2019 την αποστολή του με την ανέγερση και πώληση μονάδων σε δικαιούχους των στεγαστικών του σχεδίων.

Συμπληρώνεται ότι κατά κανόνα, ο ΚΟΑΓ χρηματοδοτεί τις εργασίες, και εκτελεί τα έργα του με ιδία κεφάλαια και χωρίς την οικονομική συνδρομή του κράτους, ωστόσο εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα αποτέλεσαν το αρχικό κεφάλαιο του ΚΟΑΓ, το οποίο καταβλήθηκε από το κράτος, κατά την έναρξη λειτουργίας του ΚΟΑΓ το 1980, το σχέδιο στέγασης χαμηλά αμειβομένων, στο οποίο ο ΚΟΑΓ ήταν απλά φορέας/διαχειριστής και του οποίου η αρχική χρηματοδότηση προήλθε από το κράτος το 2001, αλλά αυτή αποπληρώνεται σταδιακά από τους δικαιούχους που ωφελήθηκαν, και οι δωρεές που έλαβε ο ΚΟΑΓ από το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι το 2019 και με σκοπό να βοηθήσει τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα τα οποία, παρά τις προσιτές τιμές πώλησης του ΚΟΑΓ, ακόμη αδυνατούσαν να αγοράσουν την κατοικία τους, ο ΚΟΑΓ άρχισε τον σχεδιασμό για την ανέγερση μονάδων με σκοπό τη διάθεσή τους με προσιτό ενοίκιο στα πλαίσια του νέου Σχεδίου Προσιτού Ενοικίου.

Το σχέδιο αποτέλεσε επιλογή για τον ΚΟΑΓ λόγω των εισροών και της χρηματοδότησης που ανέμενε από το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, με τον ΚΟΑΓ να σημειώνει ότι επειδή ακριβώς επιβιώνει με τις εισροές που έχει από τα έργα που ανεγείρει και πωλεί και χωρίς σταθερή και/ή οποιαδήποτε άλλη χρηματοδότηση από το κράτος, δεν θα ήταν σε θέση, χωρίς τις δωρεές από το ΚΕΠ να χρηματοδοτήσει το Σχέδιο Προσιτού Ενοικίου, αφού η εισροή εσόδων από ενοίκια είναι πολύ πιο αργή από την εισροή εσόδων από πωλήσεις.

Προστίθεται ότι ο ΚΟΑΓ άκουσε με ικανοποίηση την πρόθεση της νέας κυβέρνησης για τη διαμόρφωση μίας νέας, σύγχρονης Στεγαστικής Πολιτικής και κατέθεσε γραπτώς, όταν του ζητήθηκε, τις δικές του κοστολογημένες σκέψεις, απόψεις και εισηγήσεις.

Αναφέρεται επίσης ότι, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες του κράτους να συγκρατήσει τις δαπάνες, αλλά παράλληλα να προσφέρει κοινωνική προστασία, ο ΚΟΑΓ κατέθεσε αριθμό πιθανών σεναρίων (7 συνολικά πιθανά σενάρια) με μεταβλητές, μεταξύ άλλων, το ύψος της χορηγίας η οποία θα μπορούσε να διατεθεί από το κράτος στον ΚΟΑΓ.

Σημειώνεται παράλληλα ότι για σκοπούς πληρότητας, διαφάνειας αλλά και σύγκρισης, ο ΚΟΑΓ κατέθεσε επίσης σενάριο, το οποίο προβλέπει ότι δεν θα υπάρξει κρατική χορηγία και επομένως ούτε και οποιοδήποτε έργο προσιτού ενοικίου από τον ΚΟΑΓ.

Ωστόσο, και όπως σημειώνεται στη Μελέτη, ο ΚΟΑΓ είναι της άποψης ότι κατάργηση του Σχεδίου Προσιτού Ενοικίου «μεταβάλλει καθοριστικά τον χαρακτήρα της στεγαστικής πολιτικής και περιορίζει σημαντικά τις στεγαστικές επιλογές που το κράτος προσφέρει στα ευάλωτα κοινωνικά του στρώματα. Είναι για αυτό το λόγο που ο ΚΟΑΓ επιμένει στην προώθηση του Σχεδίου Προσιτού Ενοικίου και είναι πρόθυμος να συζητήσει τους τρόπους επίτευξης του στόχου του αυτού».

Συμπληρώνεται ο ΚΟΑΓ υπέβαλε ήδη στο Υπουργείο Εσωτερικών τον προϋπολογισμό του για το 2024 και δεν έχει συμπεριληφθεί οποιαδήποτε πρόνοια λήψεως κρατικής χορηγίας, προσθέτοντας ότι δεν ήταν, αλλά ούτε και είναι πρόθεση του να προκαταβάλει την οποιαδήποτε βούληση της Κυβέρνησης.

Σημειώνεται επίσης ότι ο ΚΟΑΓ όντως παρουσίασε ελλειμματικό προϋπολογισμό, αφού οι αναμενόμενες δαπάνες υπερβαίνουν τα αναμενόμενα έσοδα, χαρακτηριστικό κάθε αναπτυξιακού προϋπολογισμού, εφόσον τα έσοδα υπολογίζονται σε μεταγενέστερο χρόνο και εφόσον πουληθούν μονάδες, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν διαθέτει την οικονομική ευρωστία να προωθεί και να υλοποιεί το αναπτυξιακό του πρόγραμμα.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top